Якщо ви любите експериментувати на кухні та не раз робили класичні супи й солянки, зверніть увагу на незвичний польський суп. theLime ділиться з вами рецептом Журека - традиційного польського супу на житній заквасці.
Існує величезна кількість варіантів приготування цієї страви, але основним його компонентом є жур - закваска з житнього борошна. Тому приготування такого супу забере у вас кілька днів.
Відзначимо, що через вміст закваски, це блюдо має кислуватий присмак і нагадує собою солянку. А те, що в ньому є м'ясні продукти, робить суп дуже ситним.
А щоб дотриматись традиції подачі Журека, потрібно буде взяти хліб, зрізати з нього верхівку, видалити внутрішню м'яку частину, щоб вийшла тарілка, і прожарити його в духовці. Саме в такий хлібній тарілці його подають на стіл.
Інгредієнти: часник (3 зубчики), житнє борошно (10 столових ложок), вода (500 мл), лавровий лист (3 шт.), житній хліб (40 г), ріпчаста цибуля (4 шт.), свиняча ковбаса (500 г ), картопля (5 шт.), морква (2 шт.), сметана 20% (500 г), яйця (8 шт.), сіль, мелений чорний перець, зелень, запашний перець, чорний перець горошком.
Приготування:
Спочатку готуємо закваску: в скляну ємність виливаємо воду, розводимо в ній житнє борошно, додаємо кілька зубчиків розчавленого часнику, лавровий лист, чорний перець горошком і порваний руками житній хліб.
Перемішуємо цю масу, накриваємо рушником і ставимо в тепле темне місце. Її необхідно помішувати два рази на день протягом 4-х днів. Головне - уважно стежити, щоб там не утворилася цвіль. Якщо це сталося - значить її треба вилити і почати готувати заново.
Через кілька днів закваска повинна мати характерний запах - наче малосольні огірки. Тоді її необхідно процідити через марлю і поставити в холодильник.
Приступаємо до безпосереднього приготування супу.
Всі овочі миємо, чистимо і нарізаємо.
У велику каструлю наливаємо воду, кладемо порізану ковбасу, лавровий лист, чорний і запашний перець і варимо приблизно 30 хвилин.
Через півгодини виймаємо з супу ковбасу.
У сковороді підігріваємо олію, висипаємо нарізану цибулю і смажимо її до прозорості, потім додаємо до неї часник.
З бульйону, де раніше варилася ковбаса, дістаємо спеції. Кладемо туди крупно нарізані моркву і картоплю, варимо 15 хвилин, потім додаємо пасеровану цибулю і часник, а також нарізану ковбасу.
Потім повільно додаємо закваску, при цьому постійно помішуючи. Варимо ще 10 хвилин.
Після цього знімаємо суп з плити, додаємо сметану і, якщо потрібно, сіль і спеції. Даємо Журеку настоятися під кришкою 10-15 хвилин.
Окремо відварюємо яйця вкруту. Ріжемо зелень.
Подаємо Журек у хлібній тарілці з порізаним яйцем і прикрашаємо зеленню.
- Раніше ми розповіли, як приготувати котлети по-київськи з рідкою начинкою.
- Читайте також на theLime рецепт ніжного крем-супу з сиром і грибами.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.