Сезон полуниці вже добігає кінця. Однак ви зможете насолодитися цією ягодою і взимку, якщо закриєте кілька банок полуничного варення або ароматного джему. Або, як варіант - приготуйте домашнє вино з неї. theLime ділиться з вами рецептом його приготування і слушними порадами.
Інгредієнти: полуниця (3 кг), цукор (2 кг), вода (3 л), родзинки темні (100 г).
Приготування:
Полуницю ретельно промиваємо під проточною водою кілька разів, щоб вимити весь пісок або бруд. Очищаємо від зелених плодоніжок, складаємо миску або каструлю.
Порада: Все ємності для приготування потрібно ретельно промити і обшпарити окропом.
Чисті ягоди розминаємо руками або за допомогою дерев'яної лопатки - повинно вийти однорідне пюре.
В окремій каструлі підігріваємо воду і засипаємо туди 1 кг цукру. Розмішуємо до повного розчинення - виходить цукровий сироп.
Порада: Кип'ятити воду не потрібно, достатньо підігріти її до 30°C.
Перекладаємо полуничне пюре у велику ємність з широкою шийкою - наприклад, каструлю, відро або пластиковий таз. Заливаємо її сиропом, слідом додаємо трохи темних родзинок, перемішуємо.
Порада: Мити родзинки не потрібно. У них містяться винні дріжджі, які сприятимуть процесу бродіння.
Зазначимо, що ємність необхідно заповнити на три чверті - так як у процесі бродіння сусло може перелитися через край.
Порада: Якщо у вас є скляний бутель - можна перелити полуничне сусло в нього.
Накриваємо ємність марлею і залишаємо в темному прохолодному місці приблизно на 5-7 днів.
Порада: Температура в приміщенні, в якому буде бродити вино, повинна бути близько 16-25°C.
За цей час необхідно 1-2 рази в день помішувати сусло дерев'яною лопаткою або паличкою.
Порада: Для цього процесу бажано купити нову лопатку, щоб до вина не потрапило щось зайве.
Уже через кілька днів повинні з'явитися ознаки бродіння (запах, характерне шипіння, піна на поверхні). Через 5-7 днів акуратно зливаємо сік через марлю, добре віджимаємо макуху - вона нам більше не знадобиться.
Переливаємо сік у чисту, бажано скляну ємність, додаємо 0,5 кг цукру. Зазначимо, що в ємності ще має залишатися вільне місце. Ставимо на горлечко гідрозатвор.
Порада: Як гідрозатвори можна використовувати звичайну медичну рукавичку.
Знову ставимо в прохолодне темне місце на 5-7 днів. Через 5 днів додаємо ще 0,25 кг цукру, перемішуємо, ставимо затвор. Повторюємо те ж саме ще через 5 днів, додаючи, ще 0,25 кг цукру.
Залишаємо вино бродити приблизно на 5-7 тижнів. По закінченню цього періоду на дні повинен з'явитися густий осад.
Порада: Осад краще злити через трубочку, інакше у вина з'явиться гіркота.
Таким чином у нас вийшло молоде полуничне вино. У нього можна додати спирт або горілку для міцності або ж ще цукру. Або просто розлити в підходящі невеликі ємності, закупорити і поставити в підвал (холодильник) приблизно на 65-100 днів.
Порада: Зберігати вино краще при температурі 8-12°C.
Подаємо дозріли полуничне вино до десертів.
- Раніше ми розповіли, як зробити смачне желе з полуниці.
- Читайте також на theLime, як спекти вдома ароматний пиріг із полуницею.
Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.