Кожна господиня знає, що за допомогою консервації можна закрити не тільки смачні, але і корисні заготовки, які потім будуть радувати всю зиму. Однак це досить копіткий процес, адже потрібно ретельно простерилізувати тару і чітко дотримуватися пропорцій. Більш того, необхідно знати, які продукти навіть не варто пробувати закривати в банки, а які - навпаки. theLime зібрав для вас найоригінальніші варіанти, що можна замаринувати або законсервувати.

Диня

Якщо ви вже перепробували робити все варіанти консервації, радимо урізноманітнити ваше меню консервованою з інжиром динею. Для такої заготовки необхідно взяти одну диню і кілька плодів інжиру. Розрізаємо інжир на 4 частини, а диню очищаємо, видаляємо насіння і нарізаємо великими шматочками. У киплячій воді розчиняємо цукор і лимонну кислоту, потім охолоджуємо сироп. У стерильні банки викладаємо нарізані шматочки дині й інжиру, а потім заливаємо сиропом і стерилізуємо приблизно 10 хвилин. Потім закриваємо кришками, вкутуємо пледом і залишаємо при кімнатній температурі приблизно на добу. Після - прибираємо в холод.

Фото: pixabay.com

Лимон

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Ще один незвичний варіант консервації - маринований лимон із часником. Така заготовка стане відмінним доповненням до овочів, риби та м'яса. Для її приготування беремо лимони, промиваємо їх під проточною водою і нарізаємо разом із шкіркою акуратними кружальцями. Часник чистимо від лушпиння і також ріжемо на дольки. Потім викладаємо в чисту банку шарами лимони, чергуючи їх із часником, сіллю, паприкою, а зверху посипаємо все цукром. В самому кінці заливаємо вміст банки лимонним соком (1 ст. л.) та оливковою олією (0,5 склянки). Накриваємо її капроновою кришкою і прибираємо на добу в холодильник, де вона може зберігатися тривалий час.

Фото: pixabay.com

Грецькі горіхи

Для багатьох стане відкриттям той факт, що з горіхів можна зварити варення. Таке варення - дуже корисне через високий вміст вітаміну С, а також йоду. Для його приготування знадобляться незрілі плоди із зеленою шкіркою, які обов'язково потрібно відокремити від плодоніжки. Потім проколюємо їх у кількох місцях зубочисткою і на тиждень поміщаємо в холодну відфільтровану воду, яку необхідно періодично змінювати. Через зазначений проміжок часу воду зливаємо, а плоди обшпарюємо окропом. Потім заливаємо їх цукровим сиропом і залишаємо на 10 годин. Далі - сироп зливаємо, кип'ятимо в каструлі, знімаємо пінку і знову заливаємо їм горіхи. Через 2 доби проробляємо те ж саме, потім додаємо в сироп горіхи і проварюємо все разом. Слідом розливаємо в стерильні банки і закриваємо кришками.

Фото: pixabay.com

Морква

Також на зиму можна закрити оригінальну закуску з маринованої моркви з часником і насінням гірчиці. Для цього беремо приблизно 1 кг моркви, миємо, очищаємо її і нарізаємо брусками завтовшки приблизно 1 см. Стерилізуємо банки будь-яким зручним способом і викладаємо на дно кожної кілька часточок очищеного часнику, 0,5 ч. л. насіння гірчиці та 1 гострий перець. У каструлі кип'ятимо воду і готуємо маринад із лаврового листа, гвоздики, запашного перцю, солі, цукру і лимонної кислоти. Проварюємо все разом близько 2 хвилин, потім кидаємо туди ж моркву і тримаємо на вогні ще приблизно 5 хвилин. Розкладаємо моркву в банки, заливаємо маринадом і спеціями, закочуємо кришками і перевертаємо догори дном. Таку мариновану моркву можна їсти вже через 2-3 дні або ж зберігати в холоді до зими.

Фото: pixabay.com

М'ята

Ще один варіант нестандартної консервації - варення з листя м'яти. Для його приготування знадобляться приблизно 400 г листя, 1 кг цукру, 1 ч. л. лимонної кислоти і вода. Промиту м'яту відкидаємо на друшляк або викладаємо на паперові рушники, щоб увібралася зайва рідина. Потім беремо каструлю, висипаємо туди 500 г цукру і листя м'яти, заливаємо розчином із лимонної кислоти і залишаємо приблизно на 6 годин під закритою кришкою. А із залишків цукру варимо сироп і заливаємо їм м'яту, залишаємо ще приблизно на 6 годин. Потім ставимо на плиту і проварюємо близько 5 хвилин після закипання. Далі - розливаємо в стерильні банки і герметично закриваємо кришками.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.