У кожної господині є свій фірмовий рецепт мармеладу, варення або джему, яким вона часто пригощає рідних. І якщо влітку ви встигли зробити малиновий джем, спробуйте закрити кілька банок ароматного варення з айви. theLime ділиться з вами простим рецептом.
Інгредієнти: айва (1 кг), цукор (800 г), вода (2 склянки).
Варення з айви - рецепт і поради приготування:
Плоди айви промиваємо під проточною водою, за бажанням очищаємо від шкірки. Потім розрізаємо їх навпіл, очищаємо від насіння і місць, де кріпиться плодоніжка. Ці очистки не викидаємо - вони знадобляться під час приготування варення. Ріжемо м'якоть айви середніми, не дуже тонкими шматочками.
Викладаємо їх у каструлю з товстим дном і засипаємо цукром, перемішуємо, щоб вони рівномірно розподілилися. Накриваємо кришкою і залишаємо на кілька годин, можна навіть на всю ніч.
Очистки, що залишилися, складаємо в невеликий сотейник і заливаємо двома склянками води. Ставимо на плиту, доводимо до кипіння і проварюємо на середньому вогні близько 10 хвилин. Потім залишаємо на півгодини, щоб відвар настоявся. Згодом проціджуємо, очистки викидаємо.
Після того, як м'якоть айви постояла з цукром і пустила сік, приступаємо до наступного етапу приготування варення. Заливаємо ці шматочки відваром і ставимо на середній вогонь. Періодично перемішуємо, щоб цукор повністю розчинився. Коли все разом закипить, зменшуємо вогонь і проварюємо близько 10 хвилин. Після цього залишаємо остигати приблизно на 5-6 годин.
Згодом повторюємо ту ж процедуру ще приблизно 3-4 рази: кип'ятимо на слабкому вогні, потім залишаємо настоюватися при кімнатній температурі на кілька годин. Поступово сироп стане більш густим, а шматочки айви - прозорими.
Тим часом підготуємо посуд для варення: банки стерилізуємо на водяній бані, в духовці або мікрохвильовій печі, а кришки кип'ятимо близько 5-10 хвилин.
В останній раз даємо варенню закипіти і розливаємо гарячим у стерильні банки. Герметично закручуємо або закочуємо і перевертаємо догори дном. Накриваємо теплою ковдрою і залишаємо в такому вигляді до повного охолодження. Потім варення з айви можна зберігати при кімнатній температурі, наприклад, у кухонній шафці.
- Раніше ми розповіли, як зберегти варення на довше.
- Читайте також на theLime, як закрити смачне варення з чорниці на зиму.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.