Лайм

Що готувати на Різдвяний піст: харчування по днях та часті помилки

Корисні поради тим, хто постує

З 28 листопада по 6 січня православні віряни тримають Різдвяний піст, покликаний очистити душу і тіло до свята Різдва Христового. У цей період рекомендується відмовитися від м'яса, вершкового масла, молока та яєць, а в деякі дні церковний статут також забороняє рибу.

Вагітним і годуючим жінкам, дітям та людям із хронічними захворюваннями слід проконсультуватися з лікарем щодо доречності посту. Навіть якщо спеціаліст відмовляє вас від суворих обмежень, засмучуватися не потрібно. По-перше, зневіра - це гріх, а по-друге, у православній традиції піст стосується не так харчування, як духовного стану. У цей час слід звертатися до молитви в моменти смутку та обурення, шукати мир у душі та створювати його навколо себе.

Фото: pxhere.com

Що можна їсти у Різдвяний піст 2021-2022 по днях

28 листопада – 19 грудня

У понеділки готуйте гарячу їжу без олії: каші, супи, гриби, овочі.

По вівторках, четвергах, суботах та неділях допускаються страви з олією, риба та вино.

Середа та п'ятниця – найсуворіші дні. Рекомендується вживати суху їжу, яка не оброблялася термічно: хліб, сирі фрукти та сухофрукти, овочі, зелень, горіхи, мед.

20 грудня – 1 січня

У понеділки можна їсти гаряче, але не додавайте в їжу олію.

По вівторках і четвергах можна готувати їжу з олією.

У середу та п'ятницю - суха їжа.

У суботу та неділю урізноманітнюйте пісне меню гарячою їжею з олією, рибними стравами та вином.

2 - 6 січня

У неділю їжте гарячі страви з олією.

У понеділок та середу – суха їжа.

У вівторок можна їсти гаряче без олії.

6 січня на Святвечір дотримуйтесь строгого посту до першої зірки, після чого можна розговлятися.

Фото: wikimedia.org

Головні помилки під час посту перед Різдвом

Різдвяний піст не потребує жорсткого голодування. Враховуйте свої енергетичні потреби та дотримуйтесь норми калорій, щоб не відчувати слабкість і не заробити проблеми зі шлунком. Замініть тваринний білок на рослинний: його багато в тофу, сочевиці, нуті, сейтані, бобових та темних овочах. Також харчування має бути різноманітним, багатим на вітаміни і необхідні мікроелементи.

Піст – це не дієта. Не забувайте про духовну складову Різдвяного посту, адже цей період не створений для того, щоб скинути зайві кілограми. Розмірковуйте про свою духовну силу і слабкості, утримуйтесь від згубних спокус, шукайте найкраще в собі та людях, не лайтеся і не сваріться.

Не зловживайте вуглеводами. Відмовившись від продуктів тваринного походження, деякі люди шукають втіхи у солодощах, що не тільки шкодить їхнім зубам, але також суперечить принципам посту.

Виходьте з Різдвяного посту помалу. 6 січня не потрібно накидатися на жирну їжу, м'ясо та алкоголь. Нехай святвечір буде спокійним, а їжа – помірною. Додавайте скоромну їжу невеликими порціями, щоби не створювати зайве навантаження на шлунок.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні