З 28 листопада по 6 січня православні віряни тримають Різдвяний піст, покликаний очистити душу і тіло до свята Різдва Христового. У цей період рекомендується відмовитися від м'яса, вершкового масла, молока та яєць, а в деякі дні церковний статут також забороняє рибу.
Вагітним і годуючим жінкам, дітям та людям із хронічними захворюваннями слід проконсультуватися з лікарем щодо доречності посту. Навіть якщо спеціаліст відмовляє вас від суворих обмежень, засмучуватися не потрібно. По-перше, зневіра - це гріх, а по-друге, у православній традиції піст стосується не так харчування, як духовного стану. У цей час слід звертатися до молитви в моменти смутку та обурення, шукати мир у душі та створювати його навколо себе.
Що можна їсти у Різдвяний піст 2021-2022 по днях
28 листопада – 19 грудня
У понеділки готуйте гарячу їжу без олії: каші, супи, гриби, овочі.
По вівторках, четвергах, суботах та неділях допускаються страви з олією, риба та вино.
Середа та п'ятниця – найсуворіші дні. Рекомендується вживати суху їжу, яка не оброблялася термічно: хліб, сирі фрукти та сухофрукти, овочі, зелень, горіхи, мед.
20 грудня – 1 січня
У понеділки можна їсти гаряче, але не додавайте в їжу олію.
По вівторках і четвергах можна готувати їжу з олією.
У середу та п'ятницю - суха їжа.
У суботу та неділю урізноманітнюйте пісне меню гарячою їжею з олією, рибними стравами та вином.
2 - 6 січня
У неділю їжте гарячі страви з олією.
У понеділок та середу – суха їжа.
У вівторок можна їсти гаряче без олії.
6 січня на Святвечір дотримуйтесь строгого посту до першої зірки, після чого можна розговлятися.
Головні помилки під час посту перед Різдвом
Різдвяний піст не потребує жорсткого голодування. Враховуйте свої енергетичні потреби та дотримуйтесь норми калорій, щоб не відчувати слабкість і не заробити проблеми зі шлунком. Замініть тваринний білок на рослинний: його багато в тофу, сочевиці, нуті, сейтані, бобових та темних овочах. Також харчування має бути різноманітним, багатим на вітаміни і необхідні мікроелементи.
Піст – це не дієта. Не забувайте про духовну складову Різдвяного посту, адже цей період не створений для того, щоб скинути зайві кілограми. Розмірковуйте про свою духовну силу і слабкості, утримуйтесь від згубних спокус, шукайте найкраще в собі та людях, не лайтеся і не сваріться.
Не зловживайте вуглеводами. Відмовившись від продуктів тваринного походження, деякі люди шукають втіхи у солодощах, що не тільки шкодить їхнім зубам, але також суперечить принципам посту.
Виходьте з Різдвяного посту помалу. 6 січня не потрібно накидатися на жирну їжу, м'ясо та алкоголь. Нехай святвечір буде спокійним, а їжа – помірною. Додавайте скоромну їжу невеликими порціями, щоби не створювати зайве навантаження на шлунок.
- Читайте, як приготувати смачний пісний борщ - простий рецепт стане в нагоді під час Різдвяного посту-2021.
- Урізноманітнити пісне меню можна смачним морквяним пирогом. Зробити такі ласощі простіше простого.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.