Калита – це традиційний український корж, який пекли незаміжні дівчата у день святого Андрія. Після того, як страва була готова, вони запрошували хлопців на вечорниці. Каліту вішали на мотузку, після чого молодики мали відкусити шматочок, але без використання рук. І той, хто перший зміг це зробити, вважався найперспективнішим нареченим для дівчини.
Українські рецепти відрізняються не лише величезною різноманітністю страв, а й простотою у приготуванні. Щоб зробити традиційний хліб із маком, знадобиться зовсім небагато зусиль і наступні інгредієнти: 3 склянки пшеничного борошна, 1 яйце, 1,5-2 склянки води, 1 ч. л. соди, 3 ст. л. соняшникової олії, мак із цукром 0,5 склянки, 2 ст. л. меду, сіль. За бажанням можна ще додати подрібнені горіхи та родзинки.
Печем корж із маком: як приготувати калиту
Візьміть ємність великих розмірів і висипте борошно. Додайте туди воду, яйце, соду, сіль. Все ретельно перемішайте та дайте настоятися півгодини.
Після цього в готове тісто додайте мак і цукор. За смаком додайте родзинки та інші сухофрукти.
Далі беремо круглу форму для випічки і змащуємо її олією. З тіста формуємо круглий коржик, а потім беремо порожню склянку і робимо нею отвір посередині коржа.
Змащуємо хліб медом, можна посипати зверху подрібненими горіхами та родзинками.
Завершальний етап: ставимо у розігріту на 180 градусів духовку. Випікаємо 30-40 хвилин.
День Андрія Первозданного – це чудова нагода приготувати традиційну українську страву, влаштувати справжнє гуляння та провести стародавній обряд ворожіння.
- Раніше ми розповіли, як спекти смачне цукрове печиво на Різдво. Такі ласощі точно піднімуть вам настрій!
- Читайте також на theLime, як запекти соковиту буженину з часником до свят. Вона готується досить просто і швидко, якщо дізнатися про деякі тонкощі.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.