Лайм

Як приготувати калиту у день святого Андрія: рецепт святкового коржа з маком

Традиційну випічку використовували в давньому обряді ворожіння

Калита – це традиційний український корж, який пекли незаміжні дівчата у день святого Андрія. Після того, як страва була готова, вони запрошували хлопців на вечорниці. Каліту вішали на мотузку, після чого молодики мали відкусити шматочок, але без використання рук. І той, хто перший зміг це зробити, вважався найперспективнішим нареченим для дівчини.

Фото: Youtube

Українські рецепти відрізняються не лише величезною різноманітністю страв, а й простотою у приготуванні. Щоб зробити традиційний хліб із маком, знадобиться зовсім небагато зусиль і наступні інгредієнти: 3 склянки пшеничного борошна, 1 яйце, 1,5-2 склянки води, 1 ч. л. соди, 3 ст. л. соняшникової олії, мак із цукром 0,5 склянки, 2 ст. л. меду, сіль. За бажанням можна ще додати подрібнені горіхи та родзинки.

Печем корж із маком: як приготувати калиту

Візьміть ємність великих розмірів і висипте борошно. Додайте туди воду, яйце, соду, сіль. Все ретельно перемішайте та дайте настоятися півгодини.

Після цього в готове тісто додайте мак і цукор. За смаком додайте родзинки та інші сухофрукти.

Далі беремо круглу форму для випічки і змащуємо її олією. З тіста формуємо круглий коржик, а потім беремо порожню склянку і робимо нею отвір посередині коржа.

Змащуємо хліб медом, можна посипати зверху подрібненими горіхами та родзинками.

Завершальний етап: ставимо у розігріту на 180 градусів духовку. Випікаємо 30-40 хвилин.

Фото: Youtube

День Андрія Первозданного – це чудова нагода приготувати традиційну українську страву, влаштувати справжнє гуляння та провести стародавній обряд ворожіння.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Захищають свій внутрішній світ: які знаки Зодіаку маскують вразливість за допомогою гумору

Які знаки Зодіаку використовують гумор, щоб не показувати свою вразливість перед іншими - це Близнюки, Стрільці, Водолії

Як виростити пишний і запашний кріп: поради досвідчених господарів

Як правильно підготувати ґрунт перед тим, як сіяти кріп, а також яким добривам віддати перевагу, щоб отримати добрий урожай

Смачний салат нашвидкуруч із доступних інгредієнтів: як його приготувати

Як у домашніх умовах приготувати на Великдень салат з картоплею, оселедцем та консервованим горошком за рецептом Ектора Хіменес-Браво