Чимало господинь навіть під час війни намагаються готувати для своєї родини корисні страви та натуральні напої. І якщо ви вже знаєте, як зробити домашній йогурт без йогуртниці, цього разу побалуйте близьких карпатським йогуртом гуслянкою. theLime ділиться перевіреним рецептом.
Інгредієнти: коров'яче молоко (1 л), домашня сметана (1 ст. л.).
Також знадобиться будь-яка глиняна ємність.
Приготування:
Переливаємо коров'яче молоко в каструлю і кип'ятимо, потім охолоджуємо до температури 35-40°С.
Для приготування карпатського йогурту найкраще взяти будь-яку глиняну ємність: горщик чи глечик. Якщо такого немає, підійде порцеляновий посуд або звичайна банка, але в жодному разі не емальований або металевий посуд.
Ретельно миємо руки і потім змащуємо стінки чистої ємності густою сметаною – найкраще, щоб вона була домашньою. Потім обережно вливаємо в неї тепле молоко, не перемішуємо. Кришкою не закриваємо, а накриваємо пергаментом та рушником (або будь-яким іншим щільним матеріалом).
Ставимо посуд із гуслянкою у тепле місце приблизно на 12 годин, а потім переставляємо на декілька годин у холодильник. Потім карпатський йогурт слід зберігати в холодильнику при температурі +5°С.
Гуслянку ще називають "кислим молоком" чи "зимовим молоком". У кожному регіоні України такий йогурт використовують по-різному. Її можна додавати в кукурудзяну кашу або картоплю. Влітку з неї роблять освіжаючі напої: додають воду, свіжий сир, сметану. Можна використовувати як соус до вареників або різних каш та в десертах.
- Раніше ми розповіли, як зробити смачну ряжанку з топленого молока.
- Читайте також на theLime, як приготувати домашнє згущене молоко всього з двох інгредієнтів.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.