Лайм

Хто на свято працюватиме, тому зробиться 40 болячок: повір'я та заборони у день Сорока святих

Дізнайтесь, у що вірили наші предки

22 березня – День пам'яті сорока Севастійських мучеників, який у народі знають як Сорок святих чи просто Сороки. З цим днем пов'язано безліч старих прикмет, повір'їв та заборон, які передавалися з покоління до покоління.

Фото: cappadociahistory.com

Вважалося, що на Сорок святих сорока в'є гніздо із сорока різних гілочок. Помітивши птаха у своєму дворі, не можна було його турбувати і руйнувати гніздо - тоді сорока ставала оберегом будинку, біля якого живе.

Незаміжні дівчата в цей день мили волосся відваром любистка. Вважалося, що аромат цієї рослини здатний приворожити хлопців.

Під суворою забороною на Сорок святих було два види праці: робота на полі та прання. До наших днів дійшла приказка: "Хто на це свято працює, тому зробиться 40 болячок".

Читайте також: Як спекти жайворонків на свято Сорок святих: простий рецепт.

Фото: pixabay.com

Також заборонено було використовувати для роботи свійських тварин - волів і коней. Люди говорили, що в іншому випадку худоба може раптово померти, а у господаря "відсохне нога чи рука".

Кумедною традицією було рахувати кількість лисих чоловіків у селі: скільки їх зустрінеться на шляху, стільки й морозних днів чекає попереду.

Знали наші предки також і обряди, пов'язані зі святом Сорок святих. Наприклад, хворі люди виходили в поле і топтали ряст - молоді пагони. Вважалося, що це вбереже здоров'я та життя протягом усього року.

Також 22 березня на свято жінки ходили до храму та молилися за чоловіків, щоб ті поверталися додому в цілості та доброму здоров'ї.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні