Лайм

На Яблучний Спас поминають померлих: важлива народна традиція свята

Про це слід знати

19 серпня православні християни відзначають Преображення Господнє, також відоме під назвою Яблучний Спас. Цього дня прийнято святити у церкві яблука, груші, виноград та інші фрукти, овочі та злаки, а також готувати страви з яблуками. Однак, на цьому традиції Спаса не закінчуються.

Яблучний або Другий Спас - значущий день поминання померлих родичів. У народі вірили, що саме цього дня покійні навідуються у світ живих утретє за весняно-літній сезон (після Страсного Четверга та Зелених свят).

Читайте також: Погода на Яблучний Спас покаже, якою буде осінь: народні прикмети свята.

Фото: Getty Images

Найпростіший спосіб церковного поминання - поставити свічку за упокій душі. Роблячи це, слід вимовити коротку молитву за тих, що спочив: "Пом'яни, Господи, душі спочилих рабів Твоїх (імена), прости їм усі провини вільні і невільні, даруй їм Царство Небесне".

Стара традиція приносити на цвинтар хліб, вино та інші частування, всупереч поширеному міфу, зародилася не для того, щоб умилостивити Бога або почастувати душі покійних. Робили це для церковнослужителів та бідних людей, які брали принесене та молилися за покійних.

Читайте також: Як приготувати ароматний штрудель з яблуками.

Ділитись урожаєм та їжею у день Преображення Господнього – відома і досить сувора традиція. Бідних та хворих обдаровували яблуками, грушами та іншими плодами з садів та городів. Це вважалося мірилом християнської моралі, а тих, хто відмовляв у милостині, засуджували.

Збираючи кошик для походу в церкву на Яблучний Спас, можна брати не лише яблука, груші та мед. У цей день також святять картоплю, огірки, горох, злаки. Священик читає молитву, а віруючі пригощають його начатками – дають трохи принесених фруктів та овочів різних сортів.

Дізнайтеся також, що не можна робити на велике свято Яблучного Спасу.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Дріжджі не потрібні: рецепт паски на заквасці, яка вийде ніжною і запашною

Як у домашніх умовах приготувати ароматну паску на заквасці, щоб побалувати близьких та здивувати своїх гостей на Великдень

Картопляні лушпайки – чудове добриво для смородини: як і коли його використовувати

Які корисні речовини містить у собі картопляне лушпиння, а також як його можна використовувати для удобрення кущів смородини

Як приготувати смачну паску на сирному тісті: швидкий рецепт на Великдень

Як у домашніх умовах спекти швидку паску на сирному тісті, щоб урізноманітнити своє меню та побалувати близьких на Великдень