Лайм

Звідки взялася назва торта "Наполеон" і як його намагалися привласнити росіяни

Дізнайтесь скільки цікавих тверджень

Для багатьох людей торт "Наполеон" є одним із найулюбленіших десертів, оскільки має ніжний та неповторний смак. Приготувати смачну випічку можна вдома або ж купити готовий виріб у магазині. Але далеко не всі знають, чому популярна страва має саме таку назву та які існують легенди, пов'язані із нею. Детальніше про це - читайте далі на нашій сторінці.

Читайте також: Походження назви печива "Марія" здивує багатьох: до чого тут Російська імперія.

Кілька версій історії виникнення десерту

Торт "Наполеон" має шляхетне походження. Його вважають французькою стравою, проте коріння тягнуться до італійського Неаполя, де десерт був однією з найвідоміших страв місцевої кухні. В італійському варіанті він складався зі шпинату, сиру та песто, а сама назва "Наполеон" походила від назви італійського міста.

За іншою версією, торт був створений у період Другої французької імперії (1852-1870 роки) мало не за наказом імператора Наполеона III, на честь його дядька Наполеона Бонапарта. І це дійсно може бути правдою, оскільки торт дійсно роблять із тих часів. У французькій версії він складався з коржів та листкового тіста, які були змазані перетертою суницею та полуницею.

Наполеон III Бонапарт, племінник Наполеона IФото: wikipedia

За ще однією версією, яку називають філософською, створив кухар Наполеона І Бонапарта Лягупьер. Правитель наказав своєму робітнику приготувати поминальну вечерю після перемоги у бою над австрійцями поблизу Маренго. Тоді під час битви загинув маршал Дезе, і саме на його честь планувалася вечеря. Кулінар мав нагодувати голодних солдат, але не використовувати м'яса, бо імператор не їв його. Лягупьер відправив солдат за грибами, оливковою олією і м'ясом курчат. На вечерю кулінар подав чудове "зелене м'ясо", яке сподобалося правителю.

Пізніше, у Святвечір морозного 1800-го року, Наполеон знову покликав свого кухаря і дав йому наказ створити щось приголомшливе, аби здивувати імператрицю Франції Жозефіну де Богарне.

"Мені все одно, що ти приготуєш, але обов'язково додай до меню того зеленого "Маренго" і щось чудове на десерт - дами люблять солодке, було б непогано, якби ти зміг вразити Жозефіну", - сказав тоді Наполеон своєму кухарю.

Читайте на тему: Буде готовий за 30 хвилин. Простий рецепт медовика на сковороді.

Кулінар відправився на кухню, і за якийсь час на вечерю подали "зелену страву-м'ясо" і торт. Зверху десерт був прикрашений цукровою, пудрою коржі були змащені кремом, а боки страви залишилися відкритими, і було видно безліч шарів. Згодом імператор запитав у свого робітника, що це означає. Лягупьер дав відповідь:

"Життя циклічне, події змінюють одна одну, але повторюють ті, що вже відбулися... Ми ж повинні завжди їх пам'ятати - це головне в житті.

- Анрі, ти маєш на увазі "Маренго"?

- Так, - кивнув головою кухар".

Наполеон I БонапартФото: wikipedia

Зв'язок з Росією

Також є й інші твердження, згідно з якими "Наполеон" нібито вперше приготували у Москві. За непідтвердженими даними, це сталося у 1912 році до 100-річного ювілею Вітчизняної війни, святкування вигнання Наполеона Бонапарта. За переказами, тоді російські кулінари придумали багато страв, і однією із них було листкове тістечко з кремом, виготовлене у вигляді трикутника. Численні ніжні коржі символізували наполеонівську півмільйонну армію, а легка присипка зверху - сніг. Трикутна форма тістечок нагадувала знаменитий головний убір Бонапарта, через що десерт нібито і отримав таку назву.

Читайте на нашому сайті: Як приготувати торт Зебра на кефірі: простий рецепт.

Торт "Наполеон"Фото: Getty Images

"Мокрий" та "сухий" торт Наполеон

Існує два типи торта "Наполеон": так званий "мокрий" та "сухий". В першому випадку використовується заварний крем або креми на його основі. Такий десерт має ніжну структуру і краще просочується. "Сухий" варіант страви у своїй основі має масляний крем, через що він виходить більш хрустким.

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Помідори висаджують у травні: сприятливі дати за місячним календарем

Які дні за місячним календарем найбільш сприятливі для висадки розсади помідорів у відкритий ґрунт, а також як потрібно підготувати рослини

Підійде і для обіду, і для вечері: рецепт ідеальної карбонари від Ектора

Як у домашніх умовах приготувати пасту карбонару з сиром пармезан та підчеревцем, щоб урізноманітнити своє меню та побалувати родину

Тримають свої емоції під замком: які знаки Зодіаку найбільш потайливі

Астрологи назвали найбільш потайливі знаки Зодіаку, які не показують свої справжні почуття – Скорпіон, Водолій, Козеріг