Лайм

Огірків виросте в рази більше: секрети правильного поливу

Урожай залежить від грамотного догляду

Сезон огірків у відкритому грунті тільки розпочинається, однак висаджена в теплиці розсада вже дає плоди. Тому завданням для городників в цей час є продовження періоду її плодоношення, а для цього рослини потрібно правильно підживлювати і поливати. Це ж стосується і висіяних у відкритий грунт огірків

Про те, як правильно поливати огірки, розповів автор YouTube-каналу "Наша дача".

Читайте також: Помідори жовтіють і сохнуть: як врятувати розсаду і знищити шкідників.

Основна проблема зниження урожайності огірків криється в тому, що з часом коренева система на огірках ослаблюється і починає працювати гірше, ніж вона росла на початку. Чому так відбувається?

"Першою причиною ослаблення рослини є неправильний полив.Якщо ми не будемо поливати її правильно, тоді кореневі закінчення, які розгалужуються в землі і шукають воду, при нестачі вологи почнуть відсихати. А це, своєю чергою, знизить загальну можливість кореневої системи до росту і плодоношення.

Також негативно можуть вплинути на рослину і надто щедрі поливи. Якщо перезволожити кореневу систему, все відбувається з точністю до навпаки: кореневі закінчення, які є найчутливішими - саме вони шукають вологу у землі, почнуть задихатися і просто відмирати вже від надлишкової кількості вологи. Таким чином коренева система огірків погіршує свої вбиральні властивості і рослина починає відчувати брак води і поживних речовин", - розповів автор відео.

Варто звернути увагу на листя огірків: вони великі за розміром, адже в них відбуваються процеси фотосинтезу, завдяки чому рослина отримує енергію і поживні речовини.

Читайте також: Павутинний кліщ на огірках: чим обробити рослини від шкідників.

"Листя огірків найпершим відчуває нестачу води - починає опускатися і сохнути. Саме через листя огірки "дихають", в процесі випаровування рослина охолоджується до оптимальних температур і в ній відбуваються процеси обміну речовин.

Якщо ж рослина буде перегріватися, то процеси обміну речовин сповільняться, а в критичних випадках взагалі зупиняються і тоді рослина може загинути. В першу чергу вся вода, яку здатна подати коренева система в рослину, буде випаровуватися через листя для охолодження усієї рослини, а плоди будуть страждати, бо до них не дійде ось ця умовна черга", - пояснив дачник.

За його словами, друге, що треба зробити після правильного поливу, є вентилювання.

"Тримайте двері у теплиці завжди відкритими і робіть протяг. Світлозатемнення також зменшить температуру в теплиці - лист буде менше випаровувати води, більша її кількість буде йти в плоди.

Взагалі в прохолодному середовищі рослині треба менше води для охолодження, а значить вона зможе більше наповнитися вологою. Цікавий факт: дослідження показали, що плоди на огірках максимально ростуть саме в нічний час, оскільки вночі більш прохолодно і не стільки води йде через листя, рослина має можливість більше води віддати плодам", - додав Валерій.

Варто також пам’ятати, що коли з'являється зав'язь на плодах, рослина повинна подати на цю зав'язь необхідну кількість води, щоб плоди мали максимальну енергію для росту. Коли вже плід збільшиться у розмірах, ніщо не зможе зупинити цей процес і рослина буде подавати у маленькі огірочки найбільше поживних речовин і вороги.

Читайте також: Будуть цвісти до самих морозів: чим підживити петунії і сурфінії.

Ще один секрет тривалого плодоношення огірків - стимуляція кореневої системи.

"Кожні два тижні бажано проводити полив огірків препаратами для стимулювання кореневої системи – укорінювачами. Я використовую препарат FertiRoot, можна брати гранульований Grandis чи будь-який інший - це ефективні мікроорганізми, які покращують грунт. Вони перетворюють залишки мінеральних добрив, які можуть зашкодити кореневій системі рослини, на корисні для рослин. Таким чином раз на два тижні ми суттєво покращуємо розвиток кореневої системи і її відновлення, якщо вона захворіла чи пошкодилась", - пояснив автор відео.

Отже, три правила продовження періоду урожайності огірків: контролюємо поливи, слідкуємо за вентиляцією, видаляємо відмерле листя, де вже зібрали урожай огірків, і проводимо підживлення кореневої системи, щоб вона довше жила.

Цікаві новини для вас:

  1. Чим підживити помідори під час цвітіння: натуральне добриво знайдеться в кожному холодильнику.
  2. Як правильно прищипувати огірки, щоб урожай збирати відрами.
  3. Звичайна харчова сода стане в пригоді в саду і на городі: чим вона корисна.

Новини партнерів

Читайте також

Натуральні цукерки для дітей: як приготувати смачну і корисну пастилу з фруктів

Пастила з фруктів зберігає всі вітаміни і мікроелементи. Розповідаємо, як можна приготувати у домашніх умовах і що потрібно додати

Більше не будуть самотніми: ці три знаки Зодіаку у липні розпочнуть нові стосунки

Астрологи склали гороскоп на липень і назвали знаки Зодіаку, яких в липні чекає нове кохання і стосунки

Природа зупинить всі війни на планеті: азербайджанський екстрасенс розповів, що чекає світ у найближчі роки

Азербайджанський екстрасенс Сабухі Іманов прогнозує природні катаклізми в 2025 році, перемогу України і розвал Росії в 2026 році