Лайм

Які добрива найкраще вносити в ґрунт восени, щоб підготувати город до нового сезону

Використайте цей важливий час

У міжсезоння так само важливо підживлювати рослини на городі і в саду, як і в період вегетації. Щоб допомогти багаторічникам, деревам і кущам краще перенести осінні приморозки та зимові морози, а також дати їм хороший старт навесні, можна внести добрива в цей час.

Про те, які добрива вносять в ґрунт восени, розповіли експерти видання Земляк.

Читайте також: Як зробити цінне екологічне добриво з опалого листя - поради дачникам.

Зазвичай, господарі використовують два види добрив - органічні та комплексні мінеральні добрива. Також застосовуються бактеріальні препарати, до складу яких входять живі мікроорганізми, що покращують хімічні процеси в ґрунті, збільшують його родючість, перетворюють поживні речовини, роблячи їх доступними для рослин.

Органічні добрива

Такі органічні добрива як гній та пташиний послід поліпшують ґрунт, насичуючи його корисними речовинами. Свіже добриво вносять на городі під час перекопування. Вносити його безпосередньо під рослини не можна, щоб не «спалити» коріння, тому слід уникати контакту з кореневою системою.

Впродовж зими гній насичує ґрунт поживними речовинами: міддю, кобальтом, молібденом, марганцем, він перетворює органічні речовини у форму, доступну для рослин. Середня норма витрати гною — 5 кг на 1 кв.м. Після перекопування його рівномірно розподіляють по поверхні, а вносять 1 раз в 3-4 роки.

Компост/перегній

Городники і квітникарі називають компост «чорним золотом». З ним ґрунт довше залишається родючим, оскільки він насичує ґрунт поживними речовинами. Подрібнену траву, сухе листя та інші рослинні залишки, що вже перегнили в компостній ямі, вносять в ґрунт підчас перекопування.

Торф

Багато хто успішно використовує торф як добриво. Він містить багато органічних решток і добре утримує вологу. Однак варто пам'ятати, що торф підкислює ґрунт, а поживних речовин в ньому мало.

Попіл

Садівники і городники давно використовують попіл як перспективне і універсальне добриво. Його одержують після спалювання бур'янів та гілок дерев. Як і гній, попіл вносять під час перекопування раз в 3-4 роки.

Сидерати

Це найдешевше і екологічно чисте добриво. Висівають сидерати в кінці літа, а восени підрослу зелень закладають в ґрунт. Найчастіше як сидерати використовують такі культури: люпин, люцерна, вика, конюшина, жито та овес.

Читайте також: Не чекайте стійких морозів: коли збирати врожай капусти.

Мінеральні добрива

Мінеральні добрива — це азотні, фосфорні та калійні сполуки, готові до внесення в ґрунт. Також існує універсальне комплексне добриво, яке містить всі три речовини в комплексі.

Мінеральні добрива восени чудово підійдуть для ефективного підживлення ґрунту, оскільки містять в собі необхідний комплекс поживних речовин.

Існують такі основні категорії міндобрив:

Прості добрива — препарати, що містять у різній формі один з трьох базових макроелементів — азот, фосфор чи калій.

Комплексні, або системні добрива — препарати, що обов’язково містять 2 або 3 макроелементи, з додаванням чи без мікроелементів та інших речовин

Мікродобрива — препарати, що задовольняють потреби лише у мікроелементах: одному окремому, декількох чи відразу всіх, іноді з додатками у вигляді ферментів, екстрактів, вітамінів.

Одним із найбільш поширених мінеральних добрив для саду й городу вважається селітра. Не менш популярним добривом є нітроамофоска, яка має майже втричі більше необхідних макро- та мікроелементів. Поєднання цих речовин допомагає уникнути захворювання рослин, підвищує рівень врожайність та збільшує якісні показники продукції.

Існує багато спеціально підібраних складів мінеральних добрив: для газонів, плодових дерев, плодових, ягідних і декоративних чагарників, багаторічних рослин тощо.

Але для підживлення восени варто підбирати комплекси добрив із відповідними позначками в стилі «осінні добрива», «осінь» чи «для осіннього застосування».

Читайте також: Буде соковита і лежатиме до самого літа: як правильно зберігати моркву.

Як правильно вносити міндобрива восени

Восени мінеральні добрива можна вносити в сухому вигляді, рівномірно розподіливши по поверхні. Норма витрати — 50 г фосфору і 25 г калію на 1 кв. м.

В осінній період у середньому вносять 40-60 г суперфосфату і 25-30 г калійної солі або сірчанокислого калію на 1 кв. м ґрунту.

Але найчастіше рослини засвоюють корисні речовини з ґрунту тільки у вигляді водного розчину, тому зазвичай добрива вносять в рідкому вигляді.

Одночасне використання органічних і мінеральних добрив матиме більше переваг. Зокрема, підвищує ефективність активних речовин; дозволяє рослинам зробити достатній запас поживних речовин; покращує структуру ґрунту.

Цікаві новини для вас:

  1. Найкращий час для посадки цибулі на зиму: коли починати, якою має бути погода.
  2. Як підготувати часник до посадки на зиму: "жіночі" зубчики дають найбільший урожай.
  3. Скільки зберігається часник у холодильнику і що зробити, щоб він долежав до весни.

Новини партнерів

Читайте також

Розпочинається сезон глінтвейну: як приготувати смачний "осінній суп" вдома

Смачний зігріваючий глінтвейн можна приготувати вдома - розповідаємо рецепт на основі вина

Переплуталися всі сюжети: художник спантеличив тестом-головоломкою на уважність

Головоломки створені для тренування нашого мозку і розвитку уважності - знайдіть на картинці дивні помилки за 9 секунд

Чи можна заморожувати хліб і як це зробити: покрокова інструкція

Експерти розповіли, як правильно заморожувати і розморожувати хліб, щоб він завжди був свіжий