Лайм

Три найкращі рецепти куті на будь-який смак - традиційна, вишукана і оригінальна

Це одна з найважливіших страв цього магічного вечора

Кутя – це традиційна обрядова різдвяна страва, яка обов’язково повинна бути на столі на ‎Святий Вечір та Різдво. ‎Кутю за вечерею 24 грудня куштують першою, попри те, що вона солодка - це одна з головних страв.

theLime розповідає про три найкращі рецепти куті, яку готують українці найчастіше - традиційну, вишукану і оригінальну.

Читайте також: 12 страв на Святвечір: добірка простих і смачних рецептів.

Наші предки варили кутю з пшениці, ячменю або й рису, здобрюючи її медом, горішками, маком та сушеними фруктами. Залежно від регіону чи кулінарних традицій конкретної родини, кутя буває густою або рідкою, заправлена солодким запашним узваром чи розведеним медом. Однак основа куті - це завжди крупа і розтертий мак.

Традиційна кутя з пшениці

Кутя з пшениці - це найбільш популярний автентичний рецепт куті, який знайомий всім з дитинства. Які є секрети приготування куті з пшениці, розповіла Марія Макарчук, авторка блогу smachno_prosto_dostupno в Instagram, яка має понад 35 тисяч підписників.

Інгредієнти:

  • кутя 400 г
  • вода 1 літр
  • мак 150 г
  • горішки - 200 г
  • родзинки 200 г
  • мед - 2 ст. л.

Зерна добре промийте, залийте водою і залиште на ніч або хоча б на три години.

Злийте воду і залийте чистою, поставте на великий вогонь до кипіння, потім зменшіть вогонь і варіть 1-1,5 години.

У мак додайте воду і проваріть на невеликому вогні, поки маса не збільшиться, відкиньте на сито, а потім перетріть блендером.

Родзинки залийте окропом на десять хвилин, а горіхи підсушіть на сковороді.

Змішайте пшеницю, мед, горіхи, родзинки та перемішайте. До речі, мед можна змішати з кип'яченою водою або ж узваром, щоб кутя була рідкою.

Читайте також: Яким був український борщ 300 років тому: справжній автентичний рецепт.

Вишукана кутя з рису

Дослідниця гастрономічної культури, засновниця науково-‎просвітницького проєкту їzhakultura Олена Брайченко розповіла, як приготувати вишукану різдвяну страву - кутю з рису та з лісовими горіхами. Цей рецепт був поширений серед української шляхти, заможних селян та й серед містян існувала традиція ‎варити кутю з рису. Рис, як і родзинки, цитрини, прянощі можна було придбати на великих ‎ярмарках. Тому поширена сьогодні в Україні практика готувати рисову кутю, вже не є ‎даниною сучасності, новотвором, а кулінарною традицією, що налічує не один десяток років.

Інгредієнти

  • Рис довгозернистий – 100 г,
  • Мак – 30 г,
  • Ліщина – 30 г,
  • Волоський горіх – 50 г,
  • Мед – 60 г, ‎
  • Вишня сушена (або родзинки) – 30 г.

‎Залийте мак окропом і залишіть на 10-15 хвилин. Тим часом рис промийте у холодній чистій ‎воді та варіть без кришки близько 7-8 хвилин. Важливо його не переварити. Готовий ‎рис відкинути на сито. ‎

З маку злийте воду та розітріть у ступці або макітрі. Ви можете використати блендер, але ‎ефект буде трохи інший.‎ Горішки кілька хвилин потримайте на розпеченій сковорідці, охолодіть та подрібніть ‎ножем. Мед розведіть трьома столовими ложками теплої води. ‎

Відціджений рис заправте усіма інгредієнтами, перемішайте та подавайте до столу.

Читайте також: Шпундра – українська страва зі свинини у буряковому квасі: як її готувати.

Оригінальна кутя з булгура із лаймом

Відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко пропонує ще один цікавий рецепт – це кутя з булгура із лаймом. Всі інші інгредієнти доволі класичні: горіхи, мед, родзинки так мак, але смак виходить цікавим саме через використання булгура.

Інгредієнти

  • 250-300 г булгура
  • 50 г журавлини
  • сік одного лайма
  • 50 г маку
  • 30 г родзинок
  • 50 г волоських горіхів
  • 1 ст. л. меду

Відваріть булгур до готовності. Це займе приблизно 15 хвилин часу. Перекладіть готову крупу у друшляк, промийте холодною водою та дайте воді стекти.

Залийте мак окропом на 30 хвилин, щоб він набряк. Процідіть через сито та перетріть в ступі або в чаші блендера.

У невеликій ємності змішайте всі інгредієнти, перемішайте, додайте меду та соку лайма. Залиште кутю настоятися мінімум 30 хвилин.

  • Раніше ми розповіли, як приготувати голубці з цибулі - їхній смак змусить забути про класичні.
  • Читайте також на theLime рецепт смачних картопляних книдлів з м'ясом.
  • Цікаві новини для вас:

    1. Авдіївська "гонорова" каша - як приготувати знамениту страву з героїчного міста
    2. Знаменита Смідинська капуста по-новому - сучасна версія делікатесу з Волині.
    3. Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски.

    Новини партнерів

    Читайте також

    12 страв на Святвечір: добірка простих і смачних рецептів

    Розповідаємо, які 12 традиційних українських страв треба приготувати на Святвечір - прості рецепти

    Геніальний лайфхак допоможе зібрати дрібні предмети за хвилину

    Експерт з прибирання показала лайфхак зі шкарпеткою, який допоможе зібрати дрібні предмети з підлоги

    Часниковий хліб, на запах якого прибіжать сусіди: простий рецепт до вечері

    Фудблогерка розповіла, як приготувати ніжний і ароматний часниковий хліб з сиром і травами