Лайм

Чому вибухають банки з огірками і як цього уникнути: 5 помилок у консервації

Що робити, щоб праця не була марною

Влітку господині намагаються закрити овочі на зиму, особливо популярними стали заготівлі під час війни. Найбільше користуються популярністю мариновані огірки, адже крім основного продукту в них цінується розсіл, який чудово втамовує спрагу. Однак часто буває, що деякі соління до зими можуть не достояти: то кришки надуваються, то солона вода каламутніє, то банки вибухають. theLime розповість, чому так відбувається і як уникнути неприємностей.

Фото: Pixabay

Чому вибухають банки з огірками

1. Основна причина - помилки при підготовці банок та кришок. Перед тим як закладати огірки в скляну тару, її обов'язково потрібно простерилізувати. Як правильно це зробити - ми розповідали тут. Також важливо перед закруткою прокип'ятити кришки протягом 10 хвилин.

Якщо цього не зробити або зробити неналежним чином, мікроби, які залишилися на поверхні банок і кришок, активно розмножуються. В овочах починають відбуватися бродильні процеси з виділенням газів, які надувають кришки зсередини і спричиняють вибухи.

Фото: Pixabay

2. Мутніти або вибухати банки можуть, якщо допущені помилки у рецептурі. При консервації огірків усі інгредієнти варто додавати в тій кількості, в якій зазначено в рецепті, особливо це стосується оцту – головного консерванту.

Важливо правильно розрахувати кількість кислоти при заготівлі огірків, оскільки у цих овочах немає власної кислоти (на відміну від помідорів, наприклад), тому банки з помідорами вибухають рідше. Іноді замість оцту (або разом з ним) використовують аспірин – ацетилсаліцилова кислота також діє як консервант та запобігає розвитку мікроорганізмів усередині банок.

Також до помутніння може призвести нестача солі та цукру в маринаді. Якщо цих інгредієнтів покласти менше або "на око", то консервація до зими не достоїть.

3. Ще одна причина, чому можуть вибухати банки, – неправильна технологія приготування. Наприклад, погано вимиті овочі, листя хрону, парасольки кропу, зубчики часнику та листочки ягідних дерев; сорти огірків, не придатні для соління та консервації; зіпсовані чи тріснуті овочі.

Фото: Pixabay

4. Попадання повітря. Повітря, яке потрапило під час консервації, стає сприятливим середовищем для розмноження бактерій. Тому розсіл потрібно наливати аж до верху, нехай навіть трохи виливається.

Також не рекомендується використовувати для консервації великі огірки з порожнечою усередині – там теж збирається повітря. Якщо інших овочів немає, перед тим як складати їх у банку, замочіть огірки на добу в холодній воді.

5. Відразу забирати банки в льох. Часто господині припускаються однієї помилки: після закрутки відразу відносять банки до місця їхнього постійного зберігання. Щоб огірки довше стояли, їх потрібно поставити на кришки, укутати чимось теплим і залишити в такому положенні остигати приблизно на добу. Так заготівлі ще довго залишаються гарячими та збільшується процес пастеризації. Повністю остиглі банки варто перевернути і віднести в темне прохолодне місце.

Фото: Pixabay

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як позбутися пирію на городі: кілька способів, які справді працюють

Як боротися з пирієм на городі - ефективні способи, які допоможуть позбутися бур'яну на участку - прості лайфхаки

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару