Будуть корчити дурня: чого чекати від Росії на зустрічі "нормандської четвірки"

Захід вже не розраховує на виконання Києвом політичної частини Мінської угоди

Зустріч голів держав в Нормандському форматі все ж відбудеться в Берліні 19 жовтня Фото: EPA/UPG

Зустріч у "нормандському форматі" 19 жовтня все-таки відбудеться. Причому за участю лідерів усіх чотирьох країн. Востаннє Петро Порошенко мав можливість обговорити з російським президентом війну на Донбасі і виконання Росією зобов'язань навесні, та й то — в телефонному режимі. Остання зустріч "четвірки" відбулася рік тому. Експерти не очікують від майбутнього прийому у Меркель проривних результатів, однак відзначають доволі позитивний для Києва момент: західні учасники переговорів тепер набагато менш наполегливо вимагають від Києва виконання політичної частини Мінських домовленостей, що передбачає надання спеціального статусу Донбасу та проведення виборів на окупованих територіях Сходу України.

Зустріч у "нормандському форматі" в Берліні 19 жовтня все-таки відбудеться, як повідомили у вівторок в Адміністрації президента України. За даними Reuters, отримано згоду всіх чотирьох сторін. Таким чином, вперше за кілька місяців зустрінуться президенти України і Росії, які вже тривалий час не спілкувалися навіть у телефонному режимі. З моменту останньої зустрічі "нормандської четвірки" пройшов рік. Як відомо, перша зустріч відбулася в червні 2014 року у французькому містечку Бенувіль, у Нормандії. А от у Німеччині Володимир Путін не був з моменту анексії Криму.

До речі, ще в понеділок речник російського президента Дмитро Пєсков нарікав, що до 19 жовтня залишилося занадто мало часу, і тому особливих шансів влаштувати зустріч "четвірки" немає.

Як сказано в повідомленні АП, зустріч покликана змусити Росію виконувати умови Мінських угод в частині безпеки. Німецька сторона, правда, просто повідомляє, що обговорюватимуться подальші кроки у виконанні "Мінська". Тим часом Петро Порошенко під час візиту до Норвегії у вівторок заявив, що сам не дуже оптимістично налаштований щодо майбутньої зустрічі, але "був би радий здивуватися" — якщо Росія не тільки підпише так звану дорожню карту Мінських угод, але і буде виконувати її умови.

Глава Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський переконаний, що "нормандський формат", як і "мінський", себе вичерпав. Одна з причин — те, що гарантії безпеки України, підписуючи Будапештський меморандум, на себе не брали учасники "нормандської четвірки" Франція і Німеччина, а США і Великобританія.

Втім, деяка зміна риторики Заходу щодо РФ все ж помітна. Наприклад, у п'ятницю в Німеччині заявили, що Ангела Меркель, яка і приймає в Берліні лідерів України, Франції та РФ, готова покликати Володимира Путіна, тільки якщо буде шанс врегулювати кризу в Україні. Раніше подібні ультиматуми — принаймні, публічно — висував якраз російський лідер і Пєсков. У Кремлі говорили про "домашню роботу" і тих результатах, які може дати зустріч експертів і дипломатичних радників у Мінську.

На думку старшого аналітика Міжнародного центру перспективних досліджень Анатолія Октисюка, Москва на переговорах спробує представити вбивство бойовика Мотороли як те, що Україна всіма правдами і неправдами намагається зірвати Мінський процес. "Думаю, що це все — спланована довга гра, тому що, з одного боку, вони звинувачують Україну, а з іншого — розчищається шлях. Путін може сказати на неформальному рівні, що одіозних людей стає все менше і можна домовлятися", — сказав експерт "Апострофу".

Октисюк сумнівається, що на зустрічі "нормандської четвірки" будуть досягнуті якісь серйозні домовленості: "Паралельно вони (Росія, — "Апостроф") відправляють "Іскандери" в Калінінград чи куди там. Вони будуть намагатися посилювати тиск". На його думку, не варто очікувати прогресу в питанні звільнення українських ув'язнених в Росії, оскільки зазвичай такі питання вирішуються у двосторонньому форматі. "Вони будуть обговорювати виключно останні вбивства, політичний пакет — тобто Росія буде і далі вимагати від Києва, щоб він, принаймні, робив якісь політичні кроки. Я так думаю", — припустив Октисюк.

У той же час, посилаючись на інсайдерську інформацію, він повідомив, що відсутній прогрес у формуванні "дорожньої карти" по Донбасу (раніше, як стало відомо "Апострофу" від джерел в АП президента України, вона узгоджувалася владою України, Німеччини, Франції та США): "Там усе стихло абсолютно. Мені здається, Захід зрозумів, що безперспективно вимагати від Києва виконувати "Мінськ" в такому форматі, в якому хоче Москва". Октисюк не вірить, що відбудеться якась зміна стратегії Заходу щодо війни в Україні до виборів в США.

У той же час Росія сама загнала себе в кут, оскільки розуміє, що на неї ляже відповідальність, якщо почнуться активні бойові дії. "Вони самі загнали себе в "вилку". Зрозуміло, що росіяни хочуть розміняти Україну на Сирію, але не виходить", — вважає Октисюк.

Один з представників Адміністрації президента сказав "Апострофу", що в АП нічого від майбутньої зустрічі не очікують: "Бла-бла, а Путін буде продовжувати корчити дурня". Однак співрозмовник "Апострофа" зазначив, що в Адміністрації Порошенко бачать посилення позиції Заходу щодо Росії. Наприклад, за його словами, президент Франції вже дозволяє собі використовувати лайливі слова, коли говорить про російського лідера, а позиція Ангели Меркель і так була досить жорсткою. Тому Київ буде продовжувати відстоювати своє бачення "Мінська".

Екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко також не очікує результатів від зустрічі в "нормандському форматі", оскільки кожна сторона продовжить відстоювати свої інтереси.

"Зустріч може бути результативною тільки в тому випадку, якщо буде знайдений компроміс. Він, як мені здається, знайдений не буде, оскільки головна причина агресії - Росія - свою позицію не змінює. Тому Україна, Франція і Німеччина результатів, на жаль, не досягнуть. Але і в цьому буде позитив: вони все більше і більше будуть приходити до розуміння, що потрібно об'єднувати зусилля і тиснути на країну-агресора. До речі, резолюція ПАРЄ для нас в цьому плані буде дуже позитивним і вигідним інструментом, який нам потрібно використати на всі сто відсотків", — вважає Огризко.

Колишній глава МЗС додав, що Захід трохи пом'якшив свою позицію щодо необхідності виконання Україною політичної частини Мінських домовленостей: "Ви ж бачите, що тональність змінюється. Якщо раніше це було ультимативною вимогою, то зараз перетворюється в ритуальне повторення фраз, за якими реального прогресу від нас, мені здається, вже і не чекають".

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Российская соцсеть Телеграм потенциально опасна для Украины

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Министр иностранных дел Дмитрий Кулеба приехал в НАТО просить ЗРК Patriot, что ему ответили