RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україна отримала реальний шанс на оновлення влади - Віталій Скоцик

На думку Скоцика, одинадцять днів рахувати результати виборів у 47 громадах – нонсенс

На думку Скоцика, одинадцять днів рахувати результати виборів у 47 громадах – нонсенс Лідер "Аграрної партії" Віталій Скоцик Фото: прес-служба

За гучними політичними скандалами та провокаціями, організованими навколо травневих свят, вибори до об’єднаних територіальних громад 30 квітня загубилися в інформаційному просторі: ні уваги ЗМІ, ні жвавої дискусії експертів-політологів. Втім, ці "непомітні" вибори місцевого значення дають великий ґрунт для роздумів і прогнозів. По суті, вже вимальовується новий політичний тренд, коли великі парламентські партії з солідним фінансуванням втрачають підтримку і здають позиції. Однією з сенсацій виборів до ОТГ є третє місце Аграрної партії, котра поступилася лише "Батьківщині" та БПП, не маючи рівноцінних владних, фінансових та інформаційних ресурсів. Лідер цієї політичної сили Віталій Скоцик розповів про підсумки виборів та нову політичну реальність, що зараз вимальовується.

- ЦВК через одинадцять днів закінчила підрахунок результатів виборів депутатів та голів об’єднаних територіальних громад (ОТГ), які пройшли майже по всій Україні 30 квітня. Як ви оцінюєте результат своєї партії?

- Тверде третє місце, здобуте без адмінресурсу, без масованої реклами і без жодної копійки олігархічних грошей, більш, ніж гідний результат. Коли ми у жовтні 2015 року за результатами місцевих виборів посіли п’яте місце зі 132 партій – для багатьох це була абсолютна несподіванка. Коли в грудні минулого року ми посіли третє місце – це вже для багатьох не було несподіванкою, але хтось вважав, що це лише щасливий випадок. Коли ми зараз закріпилися на третьому місці – це підтвердження того, що ми досягаємо поставлених цілей, ми знаємо, що робимо.

- Партійці-аграрії балотувалися у більшості з 47 об'єднаних територіальних громад, у яких відбувалися вибори. На вашу думку, як був організований виборчий процес?

- Масового характеру порушень не було, лише в окремих регіонах. Вкрай запекла боротьба відбувалася, наприклад, у Чернігівській області, де реально вибори до місцевих громад повністю повторювали сценарій виборів до Верховної Ради. Там використовувалися фактично всі ті самі технології, які були задіяні на парламентських виборах у всіх областях України. Тому відстояти наші результати було на Чернігівщині нелегко. Але це вдалося, бо в цьому регіоні ми маємо потужне представництво, тому результати вражають. Рівень, який було досягнуто на виборах до міської ради у Козелецькій селищній об’єднаній територіальній громаді на Чернігівщині, де ми взяли 36%, ми закладаємо як цільовий на найближче майбутнє по всій країні.

- На виборах Аграрна партія конкурувала з парламентськими силами, що мають значно більші ресурси. Чи помітили ви випадки застосування адміністративного ресурсу?

- Звичайно, адміністративний, партійний ресурс використовувався. Партія влади – це завжди партія влади. Але, разом із тим, не став би говорити, що це використання мало якийсь тотальний характер. Врешті-решт, ББП не став переможцем на цих виборах, і з цього варто робити висновки. Ні тиском, ні підкупом уже не доб’єшся політичного результату. "Солідарність" не є структурованою політичною силою, це політичний проект, який був створений під парламентські вибори. Партія влади і досі не має розвинутої структури на місцях. Тому й адмінресурс у їхньому виконанні спрацював тільки в тих регіонах, де, по-перше, представники партії влади присутні в адміністраціях, а, по-друге, мають певні організаторські здібності.

Лідер "Аграрної партії" Віталій Скоцик

- Але виборча кампанія – це ще й гроші, без яких важко пробитися в інформаційний простір…

- Знаєте, минулого року я отримав унікальний і дуже символічний подарунок. Старійшини аграрного руху України вручили мені пару шкіряних козацьких чобіт і сказали: "Іди до людей, працюй для них, говори з ними!" Цей принцип ми всі використовуємо у своїй повсякденній роботі і під час виборів. Це наше кредо! Робимо ставку на зустрічі і відверті розмови з людьми. Це дієвіше і корисніше для суспільства. Наші кандидати живуть у громадах, у яких балотуються, працюють на користь цих громад і прекрасно знають їхні проблеми. Ми перемагаємо завдяки якісному відбору наших кандидатів, а не грошовим вливанням.

Звісно, чужі гроші ми не рахуємо. Лише зауважу, що нашими основними конкурентами на місцевих виборах є парламентські партії, які мають державне фінансування. Погляньмо на фінальний звіт ЦВК про підсумки виборів: над нами та під нами партії, які отримують на своє утримання гроші від держави. На відміну від інших країн світу, де державне фінансування отримують усі партії (як парламентські, так і ті, що представлені в органах місцевого самоврядування), наші парламентарі відкоригували виборче законодавство та законодавство, яке регулює діяльність політичних партій, під себе і фінансують винятково себе. Це – серйозне обмеження політичної конкуренції, урізання можливостей інших, нових політичних сил вигравати вибори на місцевому рівні й потім виходити на рівень парламентський.

Маємо таку от, трохи дивну ситуацію. З одного боку, ми – аграрії – значною мірою відповідальні за наповнення бюджету. За минулий рік агропромисловий комплекс дав більш ніж третину експортної валютної виручки. 42% у структурі українського експорту за минулий рік – це продукція АПК та харчової промисловості. З іншого боку, з цього самого бюджету держава фінансує партії, які є прямими конкурентами Аграрної партії. Тобто вони конкурують з нами за наші ж гроші!

- Багато хто з претендентів на цих виборах до місцевих органів влади балотувався як самовисуванець… Чому, на Вашу думку?

- Виборці в наш час не дуже довіряють будь-яким політичним силам. Тому кандидати часто не хочуть фігурувати як партійні представники. Це наслідок того, що більшість українських партій себе просто дискредитували. Суспільство в цілому зневірилося у політиці. І для того, щоб люди хотіли бути членами політичних партій і готові були йти до влади від них, до цих партій має бути довіра. Аграрна партія, у цьому випадку, на щастя, не "в тренді". Ми нарощуємо свій рейтинг. Залучаємо до своїх лав все більше людей із різних сфер, не лише з аграрної. Це свідчить про зростання довіри до нашої політичної сили.

Лідер "Аграрної партії" Віталій Скоцик

- Центральна виборча комісія лише вчора увечері спромоглася підбити підсумки виборів. Весь цей час в інформаційний простір вкидали маніпулятивні "дані", які спотворювали реальну картину щодо підсумків виборів, впливали на суспільну думку… Як Ви загалом оцінюєте роботу ЦВК?

Я не маю претензій до ЦВК з точки зору самих результатів, але, звичайно, є питання щодо процедури обробки даних. Маємо вкрай застарілу виборчу систему та систему обліку голосів. Ми, зрозуміло, для себе порахували та чітко бачили, де ми є і на якому місці будемо. Але одинадцять днів рахувати результати по 47 громадах – це нонсенс. Порівняйте з Францією, де нещодавно відбулися президентські вибори. Другий тур відбувся в неділю, 7 травня, а вже 8 травня МВС Франції оголосило остаточні результати виборів. Однієї доби було достатньо, щоб підрахувати 31 мільйон голосів французів, які прийшли на вибори! Ось як працюють у цивілізованому світі!

Нам треба змінювати систему роботи ЦВК, впроваджувати сучасні системи підрахунку голосів. Зрозуміло, що такі системи мають бути серйозно захищені від можливості втручання ззовні. Адже інші країни змогли забезпечити захист своїх виборчих електронних систем. І ми зможемо. Це ще і з економічної точки зору країні буде вигідно. Не треба буде на кожні вибори друкувати тони бюлетенів. З цим навести лад конче потрібно. Бо певна архаїчність у роботі ЦВК дає можливість довгий час різним маніпуляторам робити інформаційні вкидання на користь певних політичних сил, які готові розхитувати суспільство.

- Аграрна партія робила ставку на земельне питання, говорячи про небезпеку ринку землі, відсутність законодавчих запобіжників від махінацій. Як ви збираєтеся боротися за міського виборця?

- По-перше, проблеми земельних відносин для нас – не питання піару. Ми говорили про небезпеку непродуманого ринку землі і до виборів, і після. Триває Всеукраїнський збір підписів "Не дамо вкрасти землю!" проти дикого ринку землі як головної загрози для України, про що ми давно заявляємо. Експертна група при Аграрній партії активно розробляє законопроекти для завершення земельної реформи за 16-ма напрямками. Це те, що ми пропонуємо замість розпродажу землі, який неминуче обернеться її монополізацією. Уже сьогодні на тлі заяв влади про необхідність якнайшвидше розпочати продаж землі шалено активізувалося рейдерство. Особливо це стосується Черкащини, Кіровоградщини, Полтавщини та інших областей. Кілька днів тому у будинок фермера з Чаплинського району Херсонської області рейдери кинули бойову гранату. Лише за останній місяць до Аграрної партії звернулися 32 фермери, на господарства яких скоєно напади. Головним об’єктом рейдерства є саме земля. Шахраї розраховують захопити якомога більше площ і згодом, коли вартість землі в Україні вийде на належний європейський рівень – від 11 до 20 тисяч євро, продати її з великою вигодою. Якщо ми дамо розікрасти землю – втратимо економіку і державу загалом. Це питання виживання держави і українського народу. По-друге, згідно з соціологічними даними, співвідношення між тими симпатиками партії, які живуть у сільський місцевості та у містах – 53% на 47%. Тобто слово "аграрна" городян не лякає, і наша програма дій підтримана як селянами, так і городянами, які теж прекрасно розуміють значення земельного питання для нашої країни.

- Чи можна вважати місцеві вибори останніх місяців репетицією наступних парламентських виборів?

- Думаю, нинішні тенденції збережуться. Парламентські партії, які перетворили роботу Верховної Ради в імітацію і не здатні виконувати Коаліційну угоду, під якою підписалися, будуть сходити зі сцени. Відсутність ідеології і елементарних моральних принципів буде належно оцінена виборцями. А головне – вичерпною оцінкою роботи влади і парламентської опозиції, яка також має великий вплив, є рівень життя людей. Скільки не бреши з екранів, а люди уже висновки зробили. Недовіра до парламенту і до уряду колосальна – близько 80%.

По-друге, ми вже бачимо, що якість кандидатів, які проходять до влади за новою виборчою системою на місцевих виборах, на порядок вища, ніж раніше. Це – реальний шанс на оновлення влади. Тому дуже важливо, щоб до парламентських виборів було вирішено питання зміни виборчого законодавства за аналогією з тією системою, яку вже запровадили на місцевих виборах. До речі, необхідність це зробити записана в Коаліційній угоді від 27 листопада 2014 року. Це чітке зобов’язання нашої держави перед ПАРЄ. Наступні вибори до Верховної Ради за відкритими списками зможуть якісно змінити парламент, чого чекає вся країна.

Аграрна партія готова взяти на себе відповідальність. Така партія, взагалі-то, потрібна країні, як повітря, тому що Аграрна партія, зрештою, це – партія здорового глузду. Ми знаємо, що потрібно зробити в країні, щоб краще жили всі. Ми не прагнемо домінування, а вважаємо, що має бути конкуренція між політичними силами, між найякіснішими стратегіями, між найкращими методами їх впровадження. Ми маємо стати тією базовою центристською політичною силою, яка згуртує навколо себе усі продуктивні сили українського суспільства.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Політика

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному