Три варіанти: з ким Саакашвілі об'єднається для боротьби з Порошенком

Саакашвілі шукатиме партнерів і провокуватиме владу

Фото: УНІАН

Після того, як Печерський районний суд Києва відпустив з-під варти лідера партії "Рух нових сил" Міхеіла Саакашвілі, у лавах прихильників політика готуються до проведення нових акцій протесту. В Генеральній прокуратурі України не мають наміру опускати руки та вже викликали Саакашвілі на допит. Яким може бути продовження історії за участі екс-президента Грузії, розбирався "Апостроф".

Одразу після того, як Міхеіл Саакашвілі тріумфально вийшов зі стін Печерського суду, де суддя Лариса Цокол відмовилася обирати йому запобіжний захід і відпустила політика, він пообіцяв продовжувати займатися консолідацією з іншими протестними силами, організацією акцій з метою "зруйнувати нинішню олігархічну систему управління державою". Незабаром після свого звільнення Саакашвілі в ефірі одного з телеканалів заявив, що готовий очолити уряд України, однак відрікся від своїх президентських амбіцій (відзначимо, що президентом колишній глава Одеської області не може бути й за законом України). У таборі політика вже готують наступну акцію протесту, яка запланована на 17 грудня. Мітингувальники знову збираються закликати до імпічменту президента, зміни влади та низки законодавчих змін.

У владі, судячи з усього, не збираються зупинятися, розкручуючи "справу Курченка", в якій проходить Саакашвілі. Генпрокурор Юрій Луценко одразу після звільнення політика в суді вже анонсував подачу апеляції. Крім того, на сайті Генпрокуратури з'явилася повістка про виклик Саакашвілі на допит 18 грудня в якості підозрюваного у кримінальному провадженні за ознаками скоєння низки кримінальних злочинів. У повідомленні наголошується, що прокурор Я.В. Домбровський має намір допитати Саакашвілі як підозрюваного в кримінальному провадженні №42017000000004873 від 04.12.2017 року за ознаками кримінальних злочинів, передбачених ч. 1 ст. 15 ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 256; ч. 3 ст. 28 ч. 4 ст. 110-2; ч. 1 ст. 15 ч. 3 ст. 28 ч. 4 ст. 110-2 КК України.

Сам Саакашвілі вже заявив, що прийде в прокуратуру на допит. Хоча його адвокат Валерія Коломієць повідомила "Апострофу", що політику ще не вручили повістку відповідно до норм КПК.

"На сьогоднішній момент я не володію інформацією, що Саакашвілі отримав повістку. Повістка вручається або особисто, або поштою, або телефоном можна викликати або через електронну пошту. Але офіційний сайт ГПУ не вказаний в Кримінальному процесуальному кодексі як належний спосіб при проведенні слідчих дій. Крім того, ГПУ незаконно без відома Саакашвілі оприлюднила персональну інформацію, тому що у повістці вказані всі його особисті дані", - повідомила "Апострофу" адвокат.

Політичні експерти не поділяють впевненості екс-лідера Грузії в тому, що він все таки прийде на допит, бо не вписується в його лінію поведінки. "Тому що це нудно і довго, і у його прихильників зникне весь запал", - вважає політолог Кирило Сазонов.

На його думку, в найближчий місяць під час традиційного політичного затишшя Саакашвілі займеться пошуком партнерів. У політичних колах зараз називають трьох людей - мера Львова Андрія Садового, олігарха Ігоря Коломойського і лідера "Батьківщини" Юлію Тимошенко, яка першою погодилась в суді взяти політика на поруки.

"У нього є прихильники - Чумак, Дерев'янко, єврооптимісти, але цього недостатньо. В них немає партійних організацій в Україні, немає впливу на ЗМІ. Йому доведеться укладати угоди з Садовим, Коломойським або Тимошенко. Але якщо йти до Садового, тоді доведеться зливати бренд "Рух нових сил" і йти під бренд "Самопоміч". Хоча Садовому це нічого не дасть, тому що на президентських виборах у нього небагато шансів, а підтримувати зараз Саакашвілі не має сенсу, оскільки той не може стати президентом. Найцікавішим був би варіант з Коломойським. Вони вже працювали в парі, хоча й розійшлися недавно. Але Коломойський не планує брати участі в президентських виборах, у нього немає свого кандидата, а до парламентських ще час є. Тому співпраця перед парламентськими (виборами) буде окремо - ніхто не зацікавлений в тому, щоб платити заздалегідь. З точки зору найближчого майбутнього, найбільш перспективною є Тимошенко, тому що зараз це один з провідних кандидатів у президенти. І навіть ті 2-3%, які може додати Саакашвілі, їй дуже знадобляться в боротьбі з Порошенком. Крім того, в неї є серйозна парторганізація по всій країні, доступ до фінансових ресурсів. Тому союз Тимошенко з Саакашвілі виглядає найбільш потужним. Але Саакашвілі з досвіду Ющенка добре знає, чим закінчуються союзи з Тимошенко: вона його може просто задушити в обіймах і на виході він все втратить", - прокоментував Сазонов "Апострофу".

З точки зору експертів, найбільш перспективним соратником для Саакашвілі є Тимошенко, тому що це один з провідних кандидатів у президенти зараз Фото: УНІАН

З іншого боку, якщо влада зробить чергову дурницю і вуличні процеси отримають новий виток, то Саакашвілі як можливого лідера піднесуть до небес. Тоді він зможе торгуватися з ким завгодно, а в ідеалі - з усіма одночасно.

Політолог Ярослав Макітра прогнозує, що влада й надалі розкручуватиме тему арешту Саакашвілі і його можливої екстрадиції.

"Буде демонстрація різних фактів, щоб довести, що Саакашвілі працює на Росію. Тут не вистачатиме раціонального, буде багато емоційного. Будуть спроби виграти апеляцію і через суд домогтися арешту Саакашвілі. Але спільне завдання - це видворення Саакашвілі з України, щоб він добровільно виїхав. Для того й ведеться дискредитація як самого політика, так і його оточення, і створення неможливих умов для його перебування в Україні. А все тому, що з його виїздом миттєво зникне весь головний біль влади. Якщо Саакашвілі і на це не піде, то можуть бути спроби екстрадиції. Але справа в тому, що при владі зараз немає єдиного монопольного управління, як це було за часів Віктора Януковича, тому тут важко передбачити дії чиновників і суддів. Тим більше, що є Захід, який стежить, щоб все було в рамках закону. Якщо не буде фактів, то буде жорстка критика з їхнього боку", - сказав політолог "Апострофу".

Читайте також: Гра Росії: джерело розповіло, чому Порошенко пішов "війною" на Саакашвілі

Соратники Саакашвілі також не вірять у те, що влада залишить його у спокої. На думку депутата від фракції БПП Сергія Лещенка, який був в групі підтримки політика в суді, Юрій Луценко буде розвивати тему Саакашвілі.

"Сумніваюся, що Луценко відступить. Буде і далі тиснути на нього. Тим самим тільки підвищуючи його популярність", - сказав він "Апострофу".

Макітра ж упевнений, що Саакашвілі завдяки таким діям влади нарощуватиме свій політичний потенціал. Політолог не виключає, що екс-глава Одеської ОДА самостійно провокуватиме владу на необдумані вчинки.

"У Саакашвілі буде так званий політичний серфінг. Він буде намагатися ловити хвилю, розхитувати ситуацію. Навряд чи у нього є тривалий стратегічний план. Його завдання - розхитувати ситуацію, і намагатися на ній заробити певні бонуси, тому надалі триватимуть різні акції, різні провокації влади і доведення ситуації до абсурду. З його боку можуть бути чергові заклики до дострокових виборів Ради і спроба потрапити у владу", - резюмував Макітра.

Читайте також

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидя в изоляторе, Коломойский коллекционирует уголовные дела

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Российская соцсеть Телеграм потенциально опасна для Украины