Погляд

Путін вирішив не поспішати: чого чекати на Донбасі після його зустрічі з Трампом

Про що Дональд Трамп може домовитися з Володимиром Путіним

Фото: kremlin.ru

У середині липня в столиці Австрії Відні може відбутися зустріч президентів США і Росії Дональда Трампа та Володимира Путіна. Сторони, за даними ЗМІ, вже почали підготовку заходу. Якими можуть бути основні теми розмови, чого від цієї зустрічі очікувати Україні у зв'язку з війною на Донбасі та чому РФ не хоче поспішати у вирішенні цього питання, "Апострофу" розповів політолог-міжнародник, завідувач відділу трансатлантичних досліджень Інституту всесвітньої історії НАН України Сергій Толстов.

Зустріч Трампа з Путіним, найімовірніше, відбудеться. Йдеться вже про її практичну підготовку. Україні на даному етапі від цієї зустрічі не варто чекати нічого поганого, як і хорошого. Думаю, там будуть обговорюватися більш змістовні та важливі речі. "Північний потік-2" точно будуть обговорювати. Сирію та Північну Корею - теж. Швидше за все, предметно обговорюватимуть і Афганістан. Тема України, напевно, буде порушена, але питати, що буде, треба [міністра оборони США] Джеймса Меттіса. Ключовий момент - наскільки важливою ланкою в системі тиску на Росію він вважає Україну, управління конфліктом на Донбасі. Саме Меттіс разом із Пентагоном у цьому випадку - вкрай зацікавлена особа.

Я не думаю, що на даному етапі відбудеться, як кажуть деякі хлопці, "велика геополітична угода" щодо України. Я не вважаю північнокорейську угоду [підписану Трампом і Кім Чен Ином в Сінгапурі] угодою як такою, знаючи американців і їхні 47 вимог з роззброєння КНДР, які вони висунули Пхеньяну, це, швидше, спроба показати, що ця проблема теоретично може бути вирішена, і є політична мужність визнати можливість її вирішення. І спроба покращити імідж Трампа, показати, що з 1953 року ніхто ні на що, крім перемир'я, не здатний, а пан Трамп може вирішувати світові проблеми.

Трамп, звичайно, буде зацікавлений вирішити якісь проблеми на зустрічі з Путіним. Але мені здається, що більш важливим буде Близький Схід. Я так розумію, зустріч матиме важливе значення і для того, щоб зупинити зближення між Росією і Китаєм, що зараз триває. Так що Росії можуть дати певні аванси.

Для України я бачу приблизно такий діапазон: між продовженням конфлікту в його нинішній стадії і його пом'якшенням, аж до примусової нейтралізації України в разі досягнення угоди, або аж до відповідної пропозиції під умовні політичні гарантії США, Німеччини та Франції. Цілком можливо, що на якомусь етапі нас можуть попросити вибрати між, з одного боку, нейтралітетом і якимось врегулюванням з урахуванням російської позиції та, з іншого, невизначеною ситуацією, від якої Москва може отримати певні дивіденди. Хоча поки це початок процесу. І якщо на цій зустрічі й будуть якісь декларації, то, напевно, все-такі більш конкретні, ніж "сторони обговорили" те чи інше питання.

Трампу потрібно отримати якісь рішення. Але із Сирії Путін теж не піде - тут також є свої обмежувачі. Можливо, будуть позначені якісь умови щодо Донбасу, які дозволять припинити військову фазу конфлікту. Путін не пустить повноцінну миротворчу місію на весь Донбас - це навряд чи можливо. З точки зору досвіду американської дипломатії я би допустив щось на кшталт політичної місії для оцінки ситуації на Донбасі. Але ми не знаємо, наскільки Пентагон зацікавлений у завершенні конфлікту на Донбасі. Якщо вони вважають, що зберігається російська загроза для країн Балтії, вони можуть бути зацікавлені в продовженні конфлікту як елемента активного стримування Москви.

Читайте також: Війна проти України: чого чекати від Путіна найближчим часом

Путіну важливо не допустити односторонніх поступок. Москва може припускати, що після президентських виборів в Україні місцева влада буде схильна до прийняття форм врегулювання на Донбасі з урахуванням російського трактування Мінських угод. З точки зору Росії, це питання явно не нагальне. Для них більш термінове питання Сирії. З точки зору США, також важливіші зараз питання Сирії, Ірану, Афганістану та Північної Кореї.

Якісь зрушення можливі, думаю, в першу чергу щодо Сирії, тому що є загроза непрямого воєнного конфлікту. Іран, думаю, теж важливий. Але справа в тому, що і щодо Сирії, і щодо Ірану угода можлива тільки в тому випадку, якщо на поступки піде Москва. З боку США поступкою може бути відмова від вимог щодо зміни Башара Асада, тому що вони все-таки це питання не знімають. Думаю, можливий розділ Сирії на більш жорсткі сфери впливу з урахуванням інтересів США, Росії і курдів, а також з анклавом під неформальним контролем Ізраїлю на півдні Сирії. Ну а питання Ірану нерозв'язне, поки Європа підтримує іранську ядерну угоду.

Я не бачу якоїсь проривної ідеї, яка могла б змінити відносини між Росією і США. Напевно, виграшним може бути хіба що питання озброєнь і продовження Договору СНО-3 [про заходи щодо подальшого скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь] на п'ять років. Думаю, це вони зроблять.

Читайте також

Підуть під ніж? Навіщо Безугла накинулася на генералів

Нынешняя критика генералов со стороны Безуглой имеет под собой основания

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидя в изоляторе, Коломойский коллекционирует уголовные дела

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов