Погляд

У Путіна вже розв'язані руки: що чекає на Україну восени

Георгій Тука про напади на активістів

Найбільш важкий період у сучасній історії України буде починатися з вересня цього року. У президента РФ Володимира Путіна розв'язані руки після завершення чемпіонату світу, і Росія активно діятиме у своїх інтересах, використовуючи наші внутрішні протиріччя і слабкість для того, щоб дестабілізувати ситуацію в країні. Таку думку в ефірі "Апостроф ТВ" висловив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука, коментуючи напади на активістів, які трапилися у перший тиждень серпня.

Я збирався зустрітися з керівництвом СБУ з цього приводу, просто хотів особисто поговорити. З точки зору політичної доцільності — це виглядає як система. В листопаді минулого року ми робили звіт (я не знаю, чи був він відкритий), який надавали для службового користування, про певні внутрішні і зовнішні чинники. І ми зробили висновки, що найбільш важкий період у сучасній історії України буде починатися з вересня цього року.

З одного боку накладається агресія Росії, адже у Путіна абсолютно розв'язані руки після закінчення чемпіонату світу з футболу. З іншого боку буде зростання популістичних настроїв в Європейському Союзі, а ні для кого не секрет, що популістичні партії, зазвичай, ультраліві чи ультраправі, співпрацюють з Російською Федерацією. Тобто можна стверджувати, що проростають проросійські настрої у Європі, плюс ми зараз входимо у небезпечний для нас, але дуже звичний турбулентний період — виборчі перегони.

На фоні всіх цих чинників ми зробили висновок, що приблизно з вересня для України настане найнебезпечніший період в нашій історії. У нас немає жодних сумнівів, що Росія активно діятиме у своїх інтересах, використовуючи наші внутрішні протиріччя і слабкість для того, щоб дестабілізувати ситуацію в країні. І одним із напрямків може бути такий комплекс дій, як напади на активістів.

Читайте також: Хитрість Росії та ще одна версія: хто стоїть за нападами на ромів в Україні

Наприклад, напередодні була низка погромів ромських таборів. Я вже спілкувався з керівництвом таборів з цього приводу. Є матеріали, де ці, начебто, випадкові дії насправді були керовані. Те, що вони були керовані організацією С14, не відповідає дійсності. Для цього я особисто зустрівся з Євгеном Карасем, якого я знаю ще з 2014 року, і він мені розповів дуже багато деталей. По-перше, в Києві найбільш відомий погром на Лисій горі був дуже добре зрежисований. Я буду наполягати, щоб вони провели ретельні розслідування, щоб виявити ким саме. Поверхневих дієвих осіб ми знаємо — це співробітники благоустрою, голосіївського райвідділу і частина самих ромів, які мешкали там. Я переконаний, що низка начебто випадкових подій була зрежисована, і єдина мета - показати назовні "звіряче обличчя українського фашизму". Що і було зроблено. На цьому тижні вже навіть була заява ООН з цього приводу.

Щодо випадків, які сталися на цьому тижні, то я проти узагальнень, що, наприклад, це була "рука Кремля". Цим мають займатися компетентні органи — досліджувати, шукати причинно-наслідкові зв'язки: не тільки виконавців і причини, а й замовників.

На жаль, ми неодноразово мали приклади, як використовуються наші внутрішні проблеми та протиріччя нашими “братами”. Один із найяскравіших прикладів, яким чином розвивалися по спіралі протистояння між Україною та Польшею. Спочатку в одному місці зруйнували пам’ятник, у нас в відповідь зруйнували, там знову зруйнували, а у Луцьку обстріляли з гранатомета консульство Польщі, а потім перекрили міжнародну трасу. І в той самий момент дуже вдало спрацювали наші спецслужби з польськими, зафіксувавши навіть, яким чином керівник блокади спілкувався зі своїм куратором (той давав вказівки), і по роумінгу вони з’ясували, що він знаходиться у Ростові.

Одна із причин, чому так відбувається — це безкарність, і це стосується не тільки тих людей, які нападають на активістів. Це взагалі у нас проблема номер один. Починаючи від дрібного хуліганства, бардаку на дорогах, Бурштинової народної республіки, євробляхового народного руху, закінчуючи безкарністю високопосадовців за корупційні дії.

Читайте також: Кримський міст був лише початком, Росія перейшла до нового етапу боротьби проти України

Що з цим робити? Це, в першу чергу, питання до національної поліції. Особисто я впевнений, що цей тренд буде розкручуватися по спіралі. Випадки можуть бути абсолютно різними, не пов'язаними між собою. Адже, здавалося б, що спільного між нападом на дівчину в Херсоні і вбивством ("Сармата") у Бердянську. Але, бачите, ми як громадяни це свідомо поєднуємо. Проте є слідство, і я б зараз не радив бігти попереду поїзда, надто велика загроза піти в помилковому руслі.

Абсолютно логічно, що у кого є голова на плечах, той має розуміти, що наприкінці серпня почнеться ланцюжок прикрих подій, наприклад, щодо рейдерства фермерського врожаю. Для цього потрібно заздалегідь підготуватися місцевим правоохороним органам, створити оперативні групи, жорстко і швидко реагувати. А вони, зазвичай, реагують досить мляво.

Читайте також

Підуть під ніж? Навіщо Безугла накинулася на генералів

Нынешняя критика генералов со стороны Безуглой имеет под собой основания

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидя в изоляторе, Коломойский коллекционирует уголовные дела

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов