RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Черговий напад в Одесі: хто побив кандидата в президенти

Напад на політика в Одесі - приклад брудних виборчих технологій

Напад на політика в Одесі - приклад брудних виборчих технологій Фото: unian

Днями в Одесі стався скандал, пов’язаний із нападом "тітушек" на одного з потенційних кандидатів у президенти України Анатолія Гриценка. Напад вже традиційно відбувався в присутності поліції, яка мирно спостерігала за тим, що відбувається, і не думала затримувати хуліганів. Чому так відбувається, і хто винен у цій провокації, "Апострофу" розповів молодший експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Максим Степаненко.

Що трапилося?

В Одесі 28 листопада був здійснений напад на лідера партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка. Згідно з повідомленням поліції, молоді люди спортивної зовнішності перекрили Гриценку та його супутникам вхід до офісного центру "Термінал 42", де знаходиться студія Shark Radio, і де у політика був запланований прямий ефір. В результаті сталася бійка, троє членів партії Гриценка зазнали травм, сам кандидат у президенти не постраждав.

Анатолій Гриценко покладає відповідальність за напад на Петра Порошенка. "Це і є твоя мобілізація, Петре Олексійовичу?" - красномовно написав лідер "Громадянської позиції" у Facebook. У БПП поспішили відкинути дані звинувачення. Там також заявили, що розраховують на те, що нападників, організаторів та замовників буде встановлено.

Хто бив Гриценка та кому це вигідно?

Переглянувши відео нападу на Анатолія Гриценка, навіть непрофесіоналу зрозуміло, що нападники є добре підготовленими у рукопашному бою. Молодики спортивної статури майстерно використовували техніку ударів ногами. Майже немає сумнівів, що нападники займаються бойовими єдиноборствами професійно.

Не тільки пересічні одесити полюбляють контактні види спорту. Як відомо, міський голова Одеси Генадій Труханов має пряме відношення до контактних єдиноборств. Геннадій Труханов – засновник клубу тайського боксу "Капітан", а також є президентом Національної Української федерації таїландського боксу. Громадські активісти та журналісти-розслідувачі неодноразово звинувачували Труханова у тому, що він не просто підтримує спортсменів, а також допомагає їм працевлаштуватися. Справа в тому, що в Одесі існує так звана КУ "Муніципальна варта", яка фінансується за бюджетні кошти та, за статутом, допомагає підтримувати громадський порядок в Одесі. Так звана "група підтримки" Труханова також відзначалася в Києві під час обрання запобіжного заходу Геннадію Труханову у справі по заводу "Краян". Тоді молодики влаштували штовханину і бійку прямо у приміщенні суду.

На можливу причетність Банкової до даного нападу вказують активісти Віталій Устименко, Сергій Стерненко, Віталій Шабунін, Олександр Лємєнов, а також народні депутати Сергій Лещенко та Мустафа Найєм. Вони вважають, що Генадій Труханов знаходиться "на гачку" через кримінальну справу про завод "Краян". І це робить його дуже слухняним у всіх проханнях з Банкової.

Звичайно, не можна говорити з повною впевненістю, що до даного нападу дійсно причетне оточення Петра Порошенка. Навряд чи у команді президента не розуміли, що дана "акція" може завдати більше шкоди, ніж користі для президента. Проте, не можна виключати, що даний напад міг бути особистою ініціативою Геннадія Труханова чи наближених до нього людей.

Також можливо, що Геннадій Труханов просто хотів продемонструвати, хто "хазяїн" у місті. І всі дії на території Одеси варто "узгоджувати" з ним. Така версія вкладається у логіку людини, яка здобула своє становище у буремні дев’яності.

Чи будуть покарані винні?

На всі ці питання мають дати відповідь правоохоронці. Відсутність реальних дій з їх боку лише підтвердить припущення про те, що представники чинної влади в тій чи іншій мірі мають відношення до цього нападу. Проте, зважаючи на досвід попередніх подібних справ, можна не сумніватися, що дана справа не буде розслідуватися. Принаймні, суспільство не побачить притягнення до відповідальності реально причетних осіб, а лише може розраховувати, що правоохоронці знайдуть цапа-відбувайла для даного кейсу.

Цей випадок із Анатолієм Гриценком є свідченням того, наскільки широкий спектр "дій" може бути застосований під час передвиборчої кампанії. На жаль, використання насильства стає нормою політичного життя України. І очевидно, що це не останній подібний випадок у запеклих передвиборчих гонках.

Читайте: Справжній воєнний стан так і не ввели - Гриценко

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України