Зе-Кабмін: кого призначить та звільнить Зеленський у перший день Ради

Хто обійме ключові посади в країні

Фото: Апостроф / Колаж

Урочисте засідання та перша сесія Верховної Ради IX скликання відбудеться вже 29 серпня. Очікується, що в цей самий день відбудуться й перші кадрові призначення в Кабінет міністрів України, а також "зачистка" команди Петра Порошенка. Чи дізнаються українці вже на наступному тижні ім'я нового прем'єр-міністра, хто з чинних чиновників має високі шанси залишитися на посадах, і кого лобіює олігарх Ігор Коломойський - відповіді на ці питання читайте в матеріалі "Апострофа".

До першої сесії нового парламенту залишилися лічені дні, але ніхто з впевненістю не береться сказати, яким же буде склад Кабінету міністрів України при президенті Володимирі Зеленському. Але навіть в цій непростій ситуації можна прогнозувати, у кого є шанс продовжити роботу вже в умовах нової адміністрації, а також чиїм інтересам будуть підігравати нові чиновники.

Зокрема, за словами депутата від "Слуги народу" і, судячи з усього, майбутнього глави найчисельнішої фракції дев'ятого скликання, Давида Арахамії, новий уряд буде технократичним, і "договорняків" під час його формування не буде. При цьому Арахамія запевнив, що весь новий уряд буде професійним.

За останньою інформацією "Апострофа", найбільші шанси очолити Кабмін - у заступника голови Офісу президента з економічних питань Олексія Гончарука, який є професійним економістом і досить зручною у всіх сенсах кандидатурою для Зеленського.

Також за словами Арахамії, його політсила вже визначилася з кандидатом на посаду міністра закордонних справ України (негласно такою кандидатурою називають нинішнього заступника глави Офісу президента Вадима Пристайка, - "Апостроф"). Крім того, за його словами, хтось один з чинного складу точно залишиться, а шорт-лист щодо інших міністерств ще доповнюється.

"Хтось залишиться, хто - не можу сказати. Одна людина - сто відсотків... Всі мають шанси (залишитися), але одна людина - точно", - сказав Арахамія журналістам.

Пізніше новоспечений політик проговорився, що серед чинних урядовців найбільш високі шанси залишитися має міністр фінансів Оксана Маркарова.

"Все, що вам говорять, що 100% ймовірність - це неправда. Імовірність у Маркарової (залишитися в Кабміні) найвища, але є багато інших людей, які обговорюються. Зокрема, [Арсен] Аваков і [Уляна] Супрун... Конкретніше сказати не можу", - додав Арахамія.

Міністр для олігарха

За інформацією співрозмовника видання, близького до оточення Оксани Маркарової, цілком ймовірно, що вона дійсно залишиться в Кабміні. Адже в її призначенні зараз також дуже зацікавлений Ігор Коломойський, з якою у олігарха хоч і не близькі, але більш тісні відносини, ніж із нинішнім керівництвом Національного банку України.

У призначенні Оксани Маркаровой зараз також дуже зацікавлений Ігор Коломойський Фото: UNIAN

"Банківський сектор для Коломойського - його ахіллесова п'ята. Він буде всіма силами намагатися тримати під контролем цю сферу або хоча б впливати на питання, які його цікавлять. І не потрібно забувати, що питання з "Приватом" для нього поки не вирішене, тому його мета - повернути гроші і надалі залишатися впливовою фігурою на ринку", - говорить не під запис високопоставлений чиновник в уряді.

Подальше перебування Маркарової на цій посаді вигідно і в Офісі президента. Адже призначена свого часу в міністерство ще за протекцією Наталії Яресько, вона досить ефективно тримає зв'язок із МВФ, з яким нова влада має намір продовжувати співпрацю.

Крім того, за інформацією "Апострофа", опальний олігарх лобіює свою людину ще в одному міністерстві - енергетики та вугільної промисловості. Прийнятною для нього кандидатурою на сьогодні є топ-менеджер "Нафтогазу" Юрій Вітренко, якого раніше називали одним із претендентів на посаду прем'єр-міністра.

"Його навмисне називали одним із претендентів на посаду прем'єра - просто для того, щоб "прощупати" грунт. Але сьогодні це вже узгоджена кандидатура на Міненерго, яку Зеленський готовий "віддати" Коломойському за надану підтримку на президентських виборах і тим самим зняти з себе його тиск", - розповідає обізнане джерело з оточення президента.

Як раніше писав "Апостроф", зараз найбільший інтерес Коломойського становить "Укрнафта", яка є наполовину державним підприємством (50%+1 акція належить "Нафтогазу", а 42% - контролюють компанії групи "Приват" Ігоря Коломойського, - "Апостроф").

Власне, з метою посилення впливу на рішення щодо "Укрнафти", за словами нашого співрозмовника, Коломойський і почав поширювати тезу про те, що хтось із топ-менеджерів НАК "Нафтогаз" - Андрій Коболєв чи Юрій Вітренко - може стати наступним прем'єр міністром України. Але важко уявити, за яких умов Зеленський готовий був би віддати своєму бізнес-партнеру друге за значимістю крісло в країні. Тому компромісом між олігархом і президентом може стати посада голови Міненерго.

Старі нові кадри

Що стосується інших кандидатур, то вже зі стовідсотковою впевненістю можна сказати, що в новому Кабміні не залишається жодного міністра з квоти нинішнього прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, і більшості міністрів, обраних за квотою президента Петра Порошенка і представників "Народного фронту".

У новому Кабміні не залишається жодного міністра з квоти нинішнього прем'єр-міністра Володимира Гройсмана Фото: kmu.gov.ua

Таким чином, під звільнення підпадають - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, міністр спорту та молоді Ігор Жданов, міністр освіти та науки Лілія Гриневич, міністр інфраструктури Володимир Омелян, міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, міністр аграрної політики і продовольства Ольга Трофімцева, міністр з питань тимчасово окупованих територій Вадим Черниш, міністр культури Євген Нищук, міністр соціальної політики Андрій Рева і міністр юстиції Павло Петренко.

Однозначно будуть звільнені міністр інформаційної політики Юрій Стець та міністр зі справ ветеранів Ірина Фріз - але не тому, що були призначені за квотою Порошенка, а тому що в команді Зеленського серйозно задумалися ці структури скоротити, а функції передати іншим міністерствам. Водночас у п'ятницю, 23 серпня, на II Міжнародному волонтерському і ветеранської форумі президент України запевнив, що Міністерство у справах ветеранів ніхто ліквідовувати не буде, підкресливши, що чекає кандидатури тих, хто міг би в майбутньому очолити це відомство.

Варто зазначити, що в Офісі президента на сьогодні активно ведуться переговори про те, як реформувати Кабінет міністрів. Зміни торкнуться не тільки окремих міністерств, а й віце-прем'єр-міністрів. Зокрема, в команді Зеленського звучала ідея об'єднати посаду віце-прем'єр-міністра з питань європейської інтеграції (яку зараз обіймає Іванна Климпуш-Цинцадзе, - "Апостроф") з міністром економічного розвитку та торгівлі, так як у багатьох питаннях ці сфери перетинаються. Претендентом на нову посаду, за даними нашого видання, є постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба. Але, швидше за все, це питання не буде прийняте одним із перших, тому якийсь час структура Кабміну залишиться такою самою. Однак, навіть в цій ситуації є ризик того, що не менше, ніж на півроку робота Кабміну буде частково заблокована через реструктуризацію.

Інші перспективи у нинішнього міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, який, найімовірніше, продовжить роботу в міністерстві. Незважаючи на численні чутки про те, що Авакову загрожує звільнення, ні для кого не секрет, наскільки серйозною є ця посада, і наскільки серйозною фігурою є Аваков, який обіймає цю посаду. Його збереження на посаді глави МВС - загроза того, що президент не матиме всієї повноти влади в країні. Але його звільнення - загроза ще більшої дестабілізації ситуації всередині країни. При цьому в Офісі президента розглядають варіант зробити Авакова віце-прем'єр-міністром з питань оборони або нацбезпеки, який буде контролювати весь силовий блок. Такий "компроміс" вигідний Зеленському для того, щоб формально залишити Авакова при владі, але водночас значно зменшити сферу його повноважень.

Невідома поки і подальша доля в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун. Президент Зеленський вже неодноразово висловлювався скептично про реформу охорони здоров'я в країні, але у Супрун досить багато західних лобістів, яким президент, можливо, захоче догодити, залишивши її в уряді.

У цілому ж можна зробити висновок, що кадрову політику нова команда проводить в кращих традиціях "старої" системи, тобто досить кулуарно. Залишається тільки здогадуватися, що за цим стоїть - відсутність гідних кандидатур чи бажання догодити різного роду зацікавленим особам. І поки до кінця не зрозуміло, який із цих двох варіантів гірший.

Читайте також

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидя в изоляторе, Коломойский коллекционирует уголовные дела

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Российская соцсеть Телеграм потенциально опасна для Украины