Фракція Зеленського перетворюється на "слугу Богдана" - вигнаний депутат

Антон Поляков розповів про непрості стосунки в президентській фракції "Слуга народу"

Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

У п'ятницю, 15 листопада, з фракції партії "Слуга народу" були виключені народні депутати Ганна Скороход та Антон Поляков. В ексклюзивному інтерв'ю "Апострофу" АНТОН ПОЛЯКОВ розповів про ситуацію у фракції, про "чорні" виплати народним депутатам, а також величезний вплив Офісу президента, на чолі з Андрієм Богданом буквально на кожного члена фракції СН.

- Яка основна причина вашого виключення з фракції?

- Якихось аргументованих та підтверджених причин названо не було. Спочатку Арахамія (голова фракції СН Давид Арахамія, - "Апостроф") говорив, що я прогулюю засідання, голосую врозріз з позицією фракції. Після чого я попросив зробити відповідні порівняльні таблиці, з яких було б видно, що голосування у мене не відрізняються від голосувань деяких інших депутатів, а також надати докази того, що я прогулюю і не перебуваю в залі засідань. Насправді відвідуваність у мене, не рахуючи сьогоднішнього дня, коли я спілкувався з журналістами - практично стовідсоткова. І навіть коли у мене була навчальна відпустка до університету, я все одно їздив з пар на сесії, щоб бути присутнім, голосувати, підтримувати фракцію та партію.

- Наскільки емоційним сьогодні було обговорення на засіданні фракції?

- Це були брудні емоції, дуже негарна ситуація. Велика частина людей, які прийшли, були "списочники", фракційні та партійні керівники, голови комітетів. Це люди, які вже заангажовані. Прийшло менше половини фракції. Це були незаконні збори, які не мали кворуму. Згідно якого порядку ми голосували - незрозуміло. Відповідного положення у фракції не існує, і Арахамія це визнав. За що мене виключили - незрозуміло. Чому мене не виключили перед цим з партії - теж незрозуміло.

- Ви ж вступили в партію лише в неділю (10 листопада).

- Так. Це така ідіотська ситуація, що просто на голову не натягується. Можна, звичайно, позиватися, але я не бачу сенсу. Все доходить до того, що ця фракція перетворюється не в "слугу народу", а в "слугу Богдана" (Андрія Богдана, главу ОПУ, - "Апостроф"). Вибачте, але я йшов сюди за президента, а не за Богдана. Хто такий Богдан?

- Наскільки сильним є його вплив на фракцію?

- Дуже серйозний.

- У чому він виражається?

- Аж до того, що вчора вночі всім депутатам телефонували з Офісу президента, просили прийти та проголосувати за моє виключення з фракції. Аж до впливу на Рябошапку (генпрокурора Руслана Рябошапку, - "Апостроф"). Давиденко (народний депутат Валерій Давиденко, - "Апостроф") підголосовує, коли нам не вистачає голосів всередині фракції. Тут все пов'язано. І Корнієнко (Олександр Корнієнко, голова партії СН, - "Апостроф"), виходець з партії "Наш край" - це ставленик, в принципі, Давиденко. Плюс в ЗМІ була інформація про те, що Давиденко поповнює чорну касу партії, за рахунок якої роздають ці конверти по 5000 доларів. Ми бачимо схеми повернення до старих "договорняків", до Ради повернулися бандити, і ми їх покриваємо. Фракція їх покриває, а Богдан їх "захищає".

Антон Поляков: "З Офісу президента вчора всю ніч обдзвонювали всіх депутатів, просили прийти і проголосувати за моє виключення з фракції"Апостроф / Олександр Гончаров

- Ви сказали, що є доплати. Ми вже про це чули. Ви будете звертатися до САП або НАБУ з цими відомостями?

- Депутати в особистій розмові сказали, що їм дали по 5000 доларів. Це були особисті розмови, подробиці яких потім стали відомими. Але НАБУ і САП вже повинні були через всі ці публікації почати розслідування. Чому Прокуратура, САП та всі інші не відкривають справу? Напевно тому, що це була команда Богдана. Навіщо розслідувати те, що і так є.

- Ви думаєте, що Богдан має вплив вже і на САП, і на НАБУ?

- Думаю що так. Корнієнко, коли ми домовилися пройти поліграф, саме до НАБУ чомусь перестрибнув. Ми спочатку домовилися в САП на 9 ранку. А потім він мені написав, що їдемо в НАБУ на 4 години. Ну НАБУ, так НАБУ. Можливо є вплив і в напрямку НАБУ. Але те, що Рябошапка - це креатура Богдана, думаю, відомо всім.

- Сам він це заперечує.

- Звичайно, заперечує. Але мені давали послухати одну розмову, а потім запропонували купити цей аудіозапис, але я не володію такими фінансами.

- Який аудіозапис?

- Арахамія телефонував до генпрокурора і питав, чому тебе все мочать за те, що ти не підписуєш подання? Мовляв, Поляков займається цим питанням, вже збирає підписи на тебе. Чому ти не підписуєш, ти ж нас підставляєш? На це він відповів - хлопці, це ж команда Богдана. Ви у себе визначитеся, як і що.

- Ви дуже багато розповідаєте про вплив голови Офісу президента. А де у всьому цьому сам президент?

- Я думаю, він перебуває в інформаційному коконі. Йому просто доносять перекручену інформацію. Давиденко має величезний вплив на фракцію й на партію. Корнієнко його людина, Халімон (Павло Халімон, - "Апостроф"), який очолював Чернігівський обласний штаб; Гривко (Сергій Гривко, народний депутат СН, - "Апостроф") - теж його людина. І давайте згадаємо, хто такий Арахамія? Це людина, яка на президентських виборах підтримувала Порошенко. А Давиденко фігурує в одних і тих же справах, вони ж колишні "регіонали" та "порошенківці". А я в цей час був довіреною особою Зеленського ... ми цілодобово відстоювали результати, нас називали зеленими клоунами. Я потім пройшов до парламенту саме через президента.

Антон Поляков: "Я думаю, Зеленський в інформаційному коконі"Апостроф / Олександр Гончаров

- Ви будете зв'язуватися із Зеленським, щоб він вплинув на ситуацію?

- Чи є в цьому сенс, якщо двері закриті зсередини і на замок, і на ланцюжок, а перед дверима стоїть Богдан? Я думаю, що прийде час, коли президент сам захоче дізнатися, як все відбувалося на Чернігівщині, що відбувається в парламенті, у фракції. І я готовий з ним конструктивно поговорити і сказати всю правду.

- А як часто відбувалися такі зустрічі з Богданом?

- На кожній фракції.

- З чим це було пов'язано? Щоб вони підтримали якесь рішення?

- Так. Коли депутати починають ставити конструктивні питання, він може і нецензурною лайкою висловитися. Сказати - ви ж бл*** депутати або хто? Ви що не знаєте як там правки вносити? Йому кажуть, що правки вносяться за регламентом. Ось, наприклад, законопроект про ринок землі, який ми в першому читанні прийняли. Вони ж хочуть до другого читання внести туди поправку про референдум та про іноземців. Згідно з регламентом, ми такі значні поправки не маємо права вносити. Або вони будуть незаконні і тоді Конституційний суд визнає закон неконституційним, або ці правки просто пробиватимуть на комітеті. Так навіщо ж нас обманювати? Внесіть ви альтернативний законопроект, в якому будуть виписані ці 2 пункти, та й все. І аргументів не буде проти нас.

- Як багато членів фракції не згодні з позицією Богдана?

- Всередині фракції, я вам чесно скажу, довіри до керівництва - нуль. Подивіться, як Іра Верещук зробила сьогодні. Вона склала повноваження представника Кабміну у Верховній Раді, тому що це неконструктивна робота.

Є багато людей, які розуміють, що вони не заради цього йшли в парламент. І багато людей мені сьогодні сказали приблизно одну й ту саму фразу - що на твоєму місці хотіли б опинитися ми. Розумієте, коли сам пишеш заяву про вихід з фракції, то втрачаєш мандат. А ось, коли тебе виключають - ти вже нічим не зобов'язаний цьому беззаконню.

- І багато хто не хоче перебувати у фракції?

- Є такі.

- Чим, на вашу думку, зумовлений таке вплив Богдана? Чому він став фактично однією з ключових особистостей?

- Просто президент підпустив його близько до свого тіла. От і все. Довіряє. Напевно так. Плюс, він схемно пов'язаний з керівництвом фракції. Це все дає свій результат. Коли ще ніхто нічого не розумів, швидко відбулася розстановка своїх людей по всіх ключових позиціях і зараз ця розстановка повністю використовується. Смикаються за ниточки все потрібні люди.

Антон Поляков: "Просто президент підпустив Богдана близько до свого тіла"Апостроф / Олександр Гончаров

- Є чутки, що Верховна Рада не досидить до кінця свого терміну й можливий розпуск. Як ви це прокоментуєте?

- Може бути. Зараз більшість проголосує за необхідні, але непопулярні закони. Потім можна буде їх розпустити. Наступні вибори будуть вже за новою системою. Закриті списки, 300 осіб. Пройде там 50-100 людей від цієї партії і скажуть - ось ми розігнали тих, хто голосував за непотрібні країні закони. Можливо навіть назву поміняють. І всіх все влаштовуватиме.

- Яка ситуація з імперативним мандатом? Чи будуть вони його просувати?

- Звісно. Вже є інформація, що один з членів фракції готує цей законопроект.

- Це хто? Корнієнко, Стефанчук?

- Ні. Депутати з правоохоронного, антикорупційного комітету. Подивимося, треба уважно читати. Тепер мені цей імперативний мандат не загрожує. Минулий такий законопроект ми зняли, а за ним пішов другий прихований. Саме я тоді його знайшов. Мій скріншот аналітичної записки кинули в групу. Його Дубинський потім опублікував й піднялася буча. Я тоді сиджу на засіданні Національного антикорупційного комітету, читаю це все і кажу: хлопці, ми ж під іншим номером такий саме текст всунули. Просто обманюють та користуються "турборежимом", а також тим, що депутати не встигають всі законопроекти фізично прочитати та проаналізувати. І таким чином хотіли цей імперативний мандат протягнути. Якби вони це зробили, то зараз тут було дуже цікаво і жарко.

- Скільки груп впливу ви можете зараз нарахувати у фракції? Кажуть, що є група Павлюка, група Веревського.

- Я приблизно налічував груп 6-7. Але я не можу точно сказати, хто стоїть за кожною з груп. Просто приблизно для себе поділив і отримав приблизно 6 таких підгруп.

Читайте також

Підуть під ніж? Навіщо Безугла накинулася на генералів

Нынешняя критика генералов со стороны Безуглой имеет под собой основания

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидя в изоляторе, Коломойский коллекционирует уголовные дела

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов