Росія повернула Україні захоплені військові кораблі: всі подробиці

Передача кораблів відбулася в морі

Фото: скріншот

У понеділок, 18 листопада, відбулася передача Росією Україні військових катерів "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксира "Яни Капу", які були захоплені країною-агресором разом з українськими моряками в листопаді 2018 року.

18 листопада

13:10 Військово-морської сили України підтвердили передачу захоплених Росією українських кораблів. Зараз українські буксири "Титан", "Гайдамаки" та пошуково-рятувальне судно "Сапфір" разом з катерами і буксиром почали рух в напрямку материкової України.

12:35 У російському МЗС заявили про завершення процедури передачі українських кораблів, захоплених у 2018 році. Передача кораблів, як і передбачалося, пройшла в нейтральних водах. У десяти милях від місця, де в минулому році Україна втратила свої судна.

12:20 Російська Федерація почала передачу кораблів ВМС України, які були захоплені в Керченській протоці в листопаді минулого року, повідомляє ТАСС.

10:50 Російський адвокат Микола Полозов розповів, що слідчий у справі українських моряків перебуває зараз у Керчі, де до сих пір залишалися захоплені російською ФСБ українські військові катери.

"Питання про передачу українських суден порушувалося ще кілька тижнів тому, і про це ми говорили зі слідчим. Він говорив, що планує поїхати до Керчі і братиме участь в якихось діях з оформлення передачі цих суден. Зараз слідчий виїхав туди і це, ймовірно, свідчить про те, що передача суден все ж здійсниться", - сказав він.

10:08 Командувач ВМС ЗС України Ігор Воронченко заявив, що повернення Україні двох катерів і буксира, які були захоплені в 2018 році, відбувається згідно з планом.

"Йде процес. Офіцери знаходяться в точці, про яку говорили. Все за планом", - сказав він.

08:58 Станом на 08:00 українські буксири "Титан", "Гайдамака" і рятувальне судно "Сапфір" стоять на якорі в точці зустрічі біля східного узбережжя Криму в супроводі російських бойових кораблів, повідомив журналіст Юрій Бутусов.

За його словами, очікується підхід російських кораблів, що буксирують захоплені українські катери і буксир "Яни Капу". Очевидно, що передача відбудеться найближчим часом, але росіяни затягують процес.

17 листопада

20:00 Українські журналіст Юрій Бутусов розповів, що передача захоплених кораблів Україні пройде вночі в понеділок, 18 листопада.

19:30 Передача захоплених українських кораблів під час атаки Росії в Азовському морі пройде поблизу Південного берега Криму. Після передачі захоплені кораблі на буксирі відведуть в Одесу.

14:34 Російські окупанти раптово заявили, що передача Україні трьох кораблів, затриманих у Керченській протоці, пройде не 17, а 18 листопада.

13:33 Українські буксири "Гайдамаки", "Титан" і пошуково-рятувальний корабель "Сапфір" стоять приблизно в 13 милях від берега в районі Алупки. Вони очікують захоплених у листопаді минулого року кораблів ВМСУ, які покинули Керч. Передача суден повинна відбутися поблизу Південного берегу Криму.

12:28 Українські військові кораблі пройшли через Керченську протоку в бік Чорного моря.

Раніше повідомлялося, що Росія не буде віддавати зброю українських військових моряків, а також документи по радіостанції (імовірно марки Harris), які були на суднах.

Передача кораблів повинна відбутися в морі, куди їх відбуксирують російські буксири з окупованої Керчі, в певній точці їх повинні зустріти українські судна і доставити до місця призначення.

11:55 Вранці в порту Керчі почалося буксирування українських військових кораблів, захоплених Росією в минулому році, у відкрите море. Першим причал Керченського морвокзалу покинув буксир "Яни Капу". Потім на буксир був узятий один з катерів - "Бердянськ". На його борту закладена пробоїна, отримана ним рік тому під час обстрілу з боку росіян.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

За даними російських ЗМІ, операція проходить під контролем кораблів російських прикордонників. Морвокзал у Керчі повністю оточений поліцією. Очікується, що два катери ("Бердянськ" і "Нікополь") і буксир будуть передані Україні у відкритому морі.

Як відомо, 25 листопада 2018 року співробітники ФСБ Росії обстріляли і захопили в Чорному морі українські катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися в Одесу після спроби пройти через Керченську протоку.

Російські силовики незаконно затримали 24 українських військовослужбовців, троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону Росії, "судили" в окупованому Криму і перевезли в Москву.

16 квітня 2019 року Україна звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права з метою звільнення полонених моряків і суден. 25 травня Трибунал ООН оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до Росії, яким суд зобов'язав РФ звільнити моряків і судна. У той же час суд не задовольнив прохання України зобов'язати РФ припинити кримінальне переслідування полонених.

Термін виконання рішення закінчився 25 червня. У цей день від Міністерства закордонних справ Росії надійшла нота, якою Україні пропонувалося надати письмові гарантії продовження кримінального переслідування українських моряків відповідно до російського законодавства. У ноті-відповіді МЗС України назвало позицію Москви неприйнятною.

7 вересня між Україною і Росією відбувся обмін утримуваними особами в форматі "35 на 35". Серед тих, хто повернулися на батьківщину, були захоплені Росією після інциденту біля Керченської протоки 24 українських моряка.

Читайте також

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидя в изоляторе, Коломойский коллекционирует уголовные дела

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Российская соцсеть Телеграм потенциально опасна для Украины