RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Битва "смотрящих": як хто зчепився за владу у Києві

Київ Київ Leonhard Niederwimmer, сайт Pixabay

Хто приходить до влади на Банковій, рано чи пізно починає з ревнощами ставитися до влади на Хрещатику, 36. Адже Київ – "грошовий верстат", найпотужніший в країні будівельний ринок з мільярдними оборотами, а також найбільший місцевий бюджет – майже 60 мільярдів гривень на рік. І будь-яка Банкова (тобто при будь-якому президенті) завжди бажає контролювати ці потоки й мати дещицю. Відтак на Київ традиційно ставилися "смотрящі", які з одного боку товаришували з президентською вертикаллю, а з іншого – контролювали діяльність мерії. Як "слуги народу" беруть Київ, чим закінчаться війни між новими і старими "смотрящими" і до чого тут Леонід "Космос" Черновецький, розбирався "Апостроф".

2019 рік. Впевнена перемога на президентських виборах Володимира Зеленського і не менш приголомшлива вікторія на парламентських виборах партії "Слуга народу". Зе-команда почувається господарями країни і ділить портфелі у законодавчій і виконавчій владі.

Колишній генпродюсер телеканалу Коломойського "1+1" Олександр Ткаченко – не остання фігура в команді Зе – озвучує бажання очолити київську владу. Існуючий мер Віталій Кличко сприймається як тимчасова перешкода. По ньому усіма калібрами починають бити "плюси" – потужний медійний "лінкор", який активно "мінусує" столичного міського голову. Влада Києва, звісно, оголошується корумпованою, починається "викриття" схем, які пов'язують з оточенням мера.

Натомість, скинути Кличка за допомогою самого лише "чорного піару" не вдалося. До того ж провалилася схема, за допомогою якої колись "регіонали" усунули законно обраного міського голову Леоніда Черновецького, розділивши посади голови КМДА та мера. І хоча законні механізми для цього були – президент міг спокійно призначити указом "свого" голову адміністрації. Але на це Зеленський не пішов. І не через те, що Кличко – відома в світі персона. Адже Зеленському з його 73% підтримки рік тому було абсолютно начхати на те, що хтось почне захищати опального мера.

А справа в тому, що вже тоді, як розповідали "Апострофу" джерела на Банковій, в команді Зеленського відбувся внутрішній розкол. На противагу тодішньому голові ОП Андрію Богдану, який хотів отримати свого "смотрящого" у вигляді давнього товариша, колишнього чиновника, а нині скандального забудовника Андрія Вавриша, знайшлися люди, лояльні до Віталія Кличка. Йдеться про Андрія Єрмака, який, як розповідають інформовані джерела видання, давно був знайомий з Кличком, і мав низку інтересів в Києві, які, зокрема, торкалися питань розміщення в Києві МАФів, і напряму залежали від того, дасть мерія «зелене світло» - підпише дозвільні документи на розміщення ларьків та палаток – чи ні.

В результаті у конфлікті між Богданом і Єрмаком переміг останній, підсидівши, здавалося б, всесильного голову Офісу Зеленського і зайнявши його місце. Після цього в КМДА потайки заговорили про зміну команди "смотрящих" у Києві.

Своя людина у ланцюжку

Після приходу Зеленського до влади швидко почав переформатовуватися рейтинг компаній-забудовників у столиці. Втрачає вплив фаворит часів Порошенка компанія "Укрбуд Девелопмент", президент якого, скандальний екс-нардеп Максим Микитась навіть опиняється у СІЗО за звинуваченням у корупції. Натомість, одним з нових фаворитів стає компанія друга Богдана SAGA Development Андрія Вавриша. Бізнес Вавриша набирає обертів: виграються тендери, отримуються мільярдні замовлення від КМДА, без затримок робляться дозвільні документи на вигідні ділянки тощо. І ще – Вавриша не трусять контролюючі органі.

Але у лютому разом зі звільненням Богдана завершується світла смуга бізнесу Вавриша – починаються обшуки в його офісах детективами НАБУ, затримки з дозвільною документацію, а 12 червня до опального забудовника завітало Державне бюро розслідувань, одним словом – весь "девелоперський букет", але вже зі знаком мінус.

Корупційна карусель Комарницького

Підсидівши Богдана, Єрмак поспішив поставити на Київ свою людину, і фактично підтягує в якості "смотрящого" такого собі Дениса Комарницького – людину, відому за часів столичного мера Леоніда Черновецького. Комарницький входив до так званої "молодої команди" і очолював фракцію тодішнього міського голови в міськраді.

За Комарницьким тягнеться шлейф гучних скандалів – оборудки з державними грошима, рейдерські захоплення, розбазарювання комунального майна і навіть побиття людини, за що Комарницький опинився на лаві підсудних. Коли з радарів зник Леонід Черновецький, відійшов у тінь і Комарницький.

Комарницького пов'язують з багатьма столичними новобудовами. Як йдеться у сюжеті-розслідуванні bihus.info, Комарницький ймовірно оперував грошима родини Черновецьких.

У Комарницького виникли серйозні проблеми, коли головою Офісу президента був Андрій Богдан. Зокрема, як писав «Апостроф», наприкінці жовтня минулого року в його офісі відбулися «маски-шоу» із задіянням Служби безпеки України. Як розповів нашому виданню один з чиновників на Банковій, ця атака на Комарницького була інспірована тодішнім керівництвом Офісу Зеленського. Але протягом останніх півроку Денис Комарницький почуває себе більш ніж привільно.

За інсайдерською інформацією "Апострофа", в Києві в квітні відбулася неформальна "сходка" забудовників. З одного боку – ті що орієнтувалися на Богдана, з іншого – котрі пішли "під Єрмака". Єрмаківські давали зрозуміти богданівським, що тим вже не вийде ситно годуватися у Києві – їм перекриють ринки, загальмують проекти, відберуть землі. Богданівські пручалися: мовляв, будували і будемо будувати!

Далі, як відлуння тої сходки, почалися вже згадані обшуки у Вавриша… Єрмаківські виконують погрози.

Вибори ламають все

Про теплі стосунки Банкової та столичної мерії ми вже писали раніше: Єрмак завів своїх людей на "смачні" посади в КМДА, розставив низку лояльних до себе чиновників в столичних районних адміністраціях. Але в бізнесі, тим більше корупційному, все легко може змінитися після виборів і чергового політичного переформатування. Невдовзі чергові місцеві вибори, а отже й зміни в столичній владі.

І Єрмаку дуже вигідно втримати нинішню конфігурацію, яка дає йому змогу впливати на всі рішення в столиці. По всіх попередніх розкладах йшло до того, що Банкова поставить на кума Єрмака – нардепа Миколу Тищенка, який нещодавно очолив столичний осередок партії "Слуга народу". Ще одна ймовірна кандидатура – нинішній головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Щоправда, після скандалу з рестораном "Велюр" шанси у Тищенка дещо впали. Але схоже, це не сильно турбує Єрмака, оскільки його цілком влаштовує контрольований Ляшко.

Утім, боротьба за Київ триває. Змінюються її учасники, але незмінним є мотив – контролювати потоки. З наближенням осені – якщо не завадить коронавірус – активізується підготовка до місцевих виборів у жовтні. Політичні табори традиційно виливатимуть одне на одного тонни бруду. Будуть викриті й розкладені по молекулах десятки злочинних схем. Можна не сумніватися, що критика і обурення будуть справедливими. Але є сумніві, що злочинні будівельні схеми в столиці після виборів підуть в історію…

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли