RU  UA  EN

Понеділок, 7 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85
Політика
Погляд

Юрій Касьянов: Сто років тому Самостійна Україна була представлена цілою плеядою яскравих лідерів, не те, що зараз

Михайло Грушевський Фото: wikipedia.org

Михайло Грушевський, батько української державності, керівник УНР у 1917-1918 роках. Симон Петлюра, один із керівників Директорії УНР, військовий організатор і воєначальник. Володимир Винниченко, керівник Генерального секретаріату УНР, письменник і автор майже всіх декларацій і законодавчих актів УНР. Павло Скоропадський, гетьман Української держави. Засновник і керівник підрозділів Січових стрільців та засновник ОУН Євген Коновалець. Один із найпопулярніших і найавторитетніших воєначальників України того часу командувач Михайло Омелянович-Павленко. Керівник Західно-Української Народної Республіки Євген Петрушевич. Безстрашний і талановитий полковник Петро Болбочан, організатор і командир кримського походу українських військ. Легендарний отаман Нестор Махно. Завзятий прихильник ідеї незалежності України, один з основоположників українського націоналізму, організатор українських військових частин Микола Міхновський.

І це лише рейтинг 10 найяскравіших українських діячів першої половини минулого століття, складений ВВС разом з українськими істориками. Насправді, діячів цих було набагато більше. Вони конкурували між собою, кожен другий називав себе лідером нації, другі зміщували перших, перші усували других, Скоропадський тікав разом із німцями, Петлюра наказав розстріляти Болобчана, Нестор Іванович воював то за червоних, то за зелених... Грушевський повернувся в радянську Україну і навіть став членом Академії наук СРСР...

Зараз люди дрібніші. Розмах не той, навіть нормальної освіти немає. Рейтингу з десяти найвидатніших не створиш. Крадуть багато, воюють мало. А країна знову на краю загибелі.

Джерело: t.me/kasjanovcom

Читайте також