RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Без штабу: як у Порошенка готуються до президентських виборів

Чому не складається виборча кампанія президента

Чому не складається виборча кампанія президента Фото: прес-служба президента

Соратники президента Петра Порошенка, які взяли на себе організацію його кампанії, влаштували між собою неабияку підкилимну боротьбу. Як стверджують співрозмовники в Адміністрації президента (АП), інтриги заважають запуску його центрального штабу і розгортанню передвиборчих структур на місцях. Про те, чому так відбувається, у матеріалі "Апострофа".

Боротьба за крісло

Чинний президент ще публічно не оголосив про участь в кампанії. Проте підготовча робота в цьому напрямку вже ведеться. Сформована досить хитромудра вертикаль - від Банкової нагорі до голів районних адміністрації в самому низу. Почнемо по порядку. Не секрет, що головою штабу президента є перший заступник глави АП Віталій Ковальчук, який на минулих президентських виборах займав у штабі Порошенка аналогічну посаду.

Офіційно Ковальчук на переобрання шефа ще не працює. "Він не у відпустці, проводить робочі наради", - повідомив "Апострофу" завідувач відділу Головного департаменту інформаційної політики АП Володимир Горковенко.

Насправді, за інформацією нашого видання, значну частину свого часу Ковальчук все ж присвячує кампанії Порошенка.

Чи можна назвати це керуванням штабом? Джерела видання в АП в один голос запевняють: штаб як єдина структура ще не сформований, тому і управляти Ковальчуку нічим. Не в останню чергу це пов'язано з серйозною кулуарною боротьбою всередині команди Порошенка.

Піклування того ж Ковальчука, який курирує в АП питання регіональної політики - обласні штаби Порошенка, начальниками яких є, перш за все, голови обласних державних адміністрацій. Втім, для багатьох із них Ковальчук - лише формальний керівник, а кураторами областей є зовсім інші люди, які часто мають із ним натягнуті відносини. Більш того, за інформацією "Апострофа" в штабі Порошенка на вулиці Лаврська, 16, вже проходять обласні "збори про партійну політику виборів президента України 2019 року". "Ковальчук на них присутній. Але далеко не на всіх", - говорить джерело в АП.

Як і під час попередньої кампанії, давній політтехнолог президента народний депутат від "Блоку Петра Порошенка" Ігор Гринів відповідає за його виборчу стратегію. Зокрема, йому приписують ідею під час виборів максимально зосередитися на тріаді патріотичних напрямків: армії, мові та вірі.

Заступник глави президентської фракції Сергій Березенко організовує на вибори депутатів - перш за все мажоритарників, причому не тільки зі своєї фракції, які готові підтримати Порошенка. Також цими питаннями займається Ігор Кононенко. Особливо активно це проявляється в Київській області, де давній соратник Порошенка є головою осередку БПП - "Солідарність".

А ось міністр інформаційної політики Юрій Стець, який раніше брав участь в нарадах на тему кампанії, відійшов у тінь. "Ще місяць тому він, так би мовити, з'являвся на горизонті, але зараз у нього немає завдань по його лінії", - говорить співрозмовник в АП, називаючи відповідальними за "медійку" спічрайтера президента Олега Медведєва (за головного), особистого прес-секретаря Порошенка Святослава Цеголка і згаданого Горковенка.

За кадрові питання на місцях відповідає глава головного департаменту регіональної та кадрової політики АП Наталія Анненкова, через яку проходять всі призначення глав обласних і районних держадміністрацій у країні. З огляду на те, що всі вони повинні працювати на перемогу Порошенка, від Анненкової залежить дуже багато...

Лебідь, рак і щука

Також у передвиборну роботу включилися сам глава АП Ігор Райнін і навіть секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Олександр Турчинов, хоча він, нагадаємо, в лютому цього року офіційно відмовився очолити штаб президента.

"Олександр Валентинович дає поради", - описує участь секретаря РНБО в кампанії співрозмовник видання в АП, не уточнюючи, якого роду це поради.

У свою чергу Райнін запросив команду політтехнологів з Харкова. Це викликало тертя між главою АП і його першим заступником. Переможцем із кабінетної битви вийшов Ковальчук, стверджують джерела "Апострофа" на Банковій.

"Але проблема нікуди не зникла. У кампанії зараз чотири з половиною керівника: Ковальчук, Райнін, Березенко, Гринів та Турчинов, як то кажуть - "на півставки". Багато структур, одна одній не підзвітних. Функція Ковальчука - координувати, але не вдається. І виходить все складніше, ніж у 2014 році, коли у всіх цих людей не було влади", - розповідає "Апострофу" співрозмовник в АП.

Фото: прес-служба президента

"Сьогодні штаб нагадує машину в розібраному вигляді на конвеєрі. Зрозуміло, що це майбутній автомобіль, але перед очима проходять тільки його окремі деталі", - метафорично описує ситуацію інше джерело в адміністрації.

Утім, він оптимістично додає: з офіційним стартом кампанії команда президента запрацює дружніше, і сподівається, що Ковальчук все-таки зуміє посадити всіх за переговорний стіл.

Співрозмовник, який добре знає ситуацію всередині АП, також вважає, що не варто надавати надто великого значення апаратним інтригам. "Ці хлопці (Райнін і Ковальчук, - "Апостроф") не дозволять собі навіть робочі тертя гіперболізувати і перевести у відкрите протистояння. Конфлікт - не їхня гра. Навіщо? Щоб що? Щоб потім Петро Олексійович розвів їх як боксерів по різних кутах? Вони занадто дорослі і розумні, щоб дозволяти собі такі речі (конфліктувати, - "Апостроф"), - говорить співрозмовник.

Війна на місцях

Ситуація ускладнюється наявністю незалежних від Ковальчука кураторів, які контролюють цілі регіони в країні. Яскравий приклад - Хмельницька область, де практично абсолютний контроль над вертикаллю здійснюють власники мережі будівельних гіпермаркетів "Епіцентр К" Олександр і Галина Гереги. "У них - свій глава облосередку (Андрій Шинькович, народний депутат від БПП, близький до Герег, - "Апостроф"), а також губернатор - колишній директор одного з "Епіцентрів" (Вадим Лозовий, - "Апостроф"). По суті, область віддали їм на відкуп. Натомість вони пообіцяли президенту забезпечити результат", - розповів нам джерело, який добре орієнтується в ситуації в Хмельницькій області.

Раніше "Апостроф" писав про звільнення голови Черкаської обладміністрації. І тут результат вийшов, м'яко кажучи, не на користь Ковальчука. Замість Юрія Ткаченка, який орієнтувався на главу штабу Порошенка, був призначений Олександр Велибивець - на той момент глава облради, якого відносять до орбіти найбільшого бізнесмена-аграрія, власника групи компаній "Миронівський хлібопродукт" Юрія Косюка. Той, у свою чергу, діє без оглядки на главу штабу.

Також не варто забувати і про вплив ще одного серйозного політичного гравця з президентської команди. Йдеться про екс-генпрокурора Віталія Ярему, який має серйозний вплив на низку областей, особливо там, де главами ОДА стали представники правоохоронних відомств. Йдеться про Миколаївську, Волинську та Київську областях.

У будь-якому випадку останнє слово в кампанії залишається за Порошенком, який відомий тим, що любить тримати все під своїм контролем. І незрозуміло, що має статися, щоб нинішній президент зрадив самому собі...

Читайте також

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Багато що щодо майбутніх виборів вирішиться вже у грудні

Війна не завада: як українська влада готується до виборів

У високих кабінетах всерйоз подумують над проведенням наступної весни виборів