RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

США зрозуміли, що робити з Кримом і Донбасом, але є проблеми в Україні

Росія може наразитися на більш серйозні санкції, а Україна - отримати зброю

Росія може наразитися на більш серйозні санкції, а Україна - отримати зброю Військові країн НАТО під час параду до Дня Незалежності в Києві Фото: УНІАН

Небажання Росії піти на поступки на Донбасі може обернутися посиленням санкцій для Кремля. При цьому США готові дати Україні зброю, щоб вирішити питання Криму і Донбасу, але цьому заважають помилки влади в Києві. Таку думку висловив "Апострофу" російський опозиційний політик Костянтин Боровий, коментуючи заяву спецпредставника США по Україні Курта Волкера про те, що Росія намагається "заморозити" конфлікт на Донбасі.

Переривання дипломатичних і економічних відносин США з Росією (як ймовірне покарання Вашингтона для Москви, - "Апостроф") - це дуже сильне припущення. Мова зараз йде не про це, а про розвиток теми санкцій. Росія продовжує агресивну політику по відношенню до України, і як наслідок можливе посилення санкцій. Насправді проект всеосяжних санкцій спочатку включав більш радикальні дії по відношенню до Росії з боку і США, і ЄС. Інструменти тиску на РФ залишаються і можуть посилюватися, причому радикально. Після якихось нових наступальних зусиль Москви, до яких Росія зараз готується, і про що нас попереджають експерти, питання більш серйозних санкцій та навіть ембарго виникне саме по собі.

Що стосується переходу конфлікту на Донбасі з гострої фази в хронічну, то ця технологія працювала у Придністров'ї, Абхазії, Південній Осетії. Росія в ній, безумовно, зацікавлена - зробити цей конфлікт, так би мовити, постійним. Стан, в якому сьогодні знаходиться агресія на сході України, дуже нагадує всі попередні російські "завоювання". На жаль, Україна, почавши переговори фактично з терористами і Росією, що їх підтримує, наближає момент переходу цих військових дій з утримання частини територій іншої держави в хронічний стан.

Я думаю, що найбільш змістовна і найважливіша частина сьогоднішньої ситуації полягає в поставках озброєнь до України. Дуже добре, що США зрозуміли, що озброєння України - це шлях вирішення цього конфлікту як на сході України, так і в Криму. Погано інше: сама Україна погано підтримує власний імідж країни, яка бореться з агресією й орієнтована на західні цінності.

Внутрішня українська корупційна складова досі залишається і дуже сильно дискредитує Україну, в тому числі в очах союзників США. Відсутність реформ також негативно впливає на перспективи завершення конфлікту. Думаю, якщо б Україна твердіше діяла щодо власних реформ озброєнь і боротьби з корупцією, ця проблема поставки зброї була б вже давно вирішена. Істотно ускладнює ситуацію і неочікуваний конфлікт з Міхеїлом Саакашвілі. Багато в чому ситуація залежить сьогодні від самої України.

Читайте також

В Альянсі думають про Україну: що дасть нашій країні статус кандидата в НАТО

У НАТО відбувається дискусія щодо того, як співпрацювати з Україною та як взаємодіяти з Росією

Бити чи не бити: що робити Україні з російськими НПЗ

Україна не повинна відступати від своїх задумів і завдавати ударів по російським НПЗ

Конгрес може проголосувати за допомогу Україні, є чотири сценарії - Уріель Епштейн

Республіканська партія США потрапила під повний контроль Дональда Трампа та прихильників його політики