RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Українсько-угорське співробітництво в галузі культури і мистецтва

Співробітництво між Україною та Угорщиною у сфері культури дуже широке

Співробітництво між Україною та Угорщиною у сфері культури дуже широке Фото: Апостроф / Колаж

Надзвичайна критичність для України стратегічно важливих питань (безпека, оборона, політика, економіка) дещо зміщує питання культурної дипломатії на другий план. Та навіть попри це, культурну присутність України на міжнародній арені не можна недооцінювати.

Культурна політика України базується на роботі трьох основних інститутів: культурно-інформаційних центрів при представництвах за кордоном, державних агенцій промоції культури та репатріантів як ресурсу іміджевої політики України на міжнародній арені. Кожна з цих інституцій має на меті покращити профіль країни, посилити наявні двосторонні зв’язки з іншими державами та сформувати нові, а також сприяти створенню нового безпечного, справедливого майбутнього світу. Перш за все, культурна дипломатія завжди спрямована на країн-сусідів. Саме тому для України Угорщина є однією з цільових країн її культурної політики.

Двосторонні відносини Угорщини та України в галузі міжкультурної політики охоплюють широкий спектр протоколів, заходів, акцій та інституцій. Наприклад, регулярно з нагоди важливих дат, днів вшанування пам’яті та державних свят в обох країнах відбуваються відповідні заходи. Угорська влада у взаємодії з українськими об’єднаннями в Угорщині сприяє активному висвітленню на теренах своєї країни культурно-історичної спадщини України: проводять культурні події, вшановують пам’ятні дати та ювілеї.

Читайте також: Українсько-угорські спільні економічні інтереси та можливості

Щорічно проводяться заходи з нагоди Дня Соборності України (День Злуки), Шевченківських днів, конкурсів читців творів українською мовою, поминальних заходів з нагоди Дня Пам’яті жертв Голодомору та Чорнобильської трагедії. У рамках заходів із вшанування пам’яті жертв Голодомору проводяться поминальні літургії, церемонії покладання вінків до пам’ятника та меморіального знаку жертвам Голодомору 1932–1933 рр. в Україні в угорських містах, вечори пам’яті в культурних центрах та флешмоб-акції. Країни також встановили близько ста пам’ятників та пам’ятних знаків національним діячам.

У 2019 році в Будапешті було проведено низку заходів з нагоди 100-річчя від дня створення першої Надзвичайної дипломатичної місії УНР в Угорщині. Протягом усього року періодично організовували українсько-угорські конференції, фотоекспозиції, виставки українських митців та концерти українських виконавців. Проведення цих та низки інших заходів, спрямованих на висвітлення української історичної спадщини для десятків тисяч угорців, говорить про тісне культурне співробітництво між двома країнами.

Щодо культурно-гуманітарної співпраці, за сприяння та співпраці українських та угорських посольств, починаючи з 2014 року, в Угорщині організовують табори відпочинку для українських дітей, батьки яких загинули під час Революції Гідності чи в ході воєнних дій. З 2015 року Угорщина прийняла на безкоштовне лікування близько 50 українських бійців. Загалом, з початком російської агресії в Україні угорська сторона (за нематеріальної підтримки Державного самоврядування українців Угорщини) профінансувала оздоровлення понад двох тисяч дітей з України та відпочинок в Угорщині для понад двохсот сімей учасників воєнних дій. Важливим гуманітарним заходом стало спорудження сучасного європейського дитячого майданчика в місті Волноваха та імплементація соціального проєкту "Дитячий футбол миру" в Будапешті для дітей із Волновахи. Обидві події були профінансовані угорським бізнесменом Золтаном Хорватом.

У цілому, міжкультурне співробітництво між Угорщиною та Україною зараз на досить високому рівні, не зважаючи на мовне питання та пов’язані з цим політичні питання.

Читайте також

Ядра Путіна: чи спрацює останній аргумент Кремля

Путін не має іншого виходу, окрім як намагатися залякати країни Заходу

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки