RU  UA  EN

Вівторок, 8 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.75
НБУ:USD  40.85
Політика

Заповіт Байдена (без Байдена?). Що цікавого очікувати від унікального 25-го «Рамштайну»

Рамштайн Фото: wikipedia.org

12 жовтня відбудеться перша зустріч у форматі "Рамштайн" на рівні лідерів. На відміну від попередніх, очікується високий рівень представництва десятків країн. В Офісі президента України сподіваються, що подія стане історичною. “Апостроф” дізнався, які важливі рішення можуть бути ухвалені на 25-му “Рамштайні”.

Кілька тижнів тому президент України Володимир Зеленський у межах візиту до США презентував План перемоги американському президентові Джо Байдену, обом кандидатам у президенти та в Конгресі. Документ по суті є спробою Офісу президента України підштовхнути партнерів до більш радикальних кроків у підтримці України та зміцнити “спадок” Байдена напередодні виборів. Проте поки що публічної реакції з Вашингтону на План перемоги не було.

Ця поїздка, яку українські чиновники розглядали як ключову можливість для Зеленського надати Сполученим Штатам інформацію про те, як підтримувати Україну в майбутньому, не знайшла резонансу у Вашингтоні”, - пише The Washington Post.

Проте, пише видання, у Зеленського буде нова нагода представити План перемоги 12 жовтня у межах 25-ї зустрічі Контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн” у Німеччині. “Ми пропонуємо нашим партнерам визначитись, як вони бачать завершення цієї війни, місце України саме у глобальній архітектурі безпеки, а також – зі спільними кроками, які можуть поставити цю війну на курс до завершення… ми постараємося переконати партнерів у “Рамштайні”, що потрібне відчутне посилення наших можливостей, наших позицій, і саме зараз, протягом осінніх місяців”, - зауважив Зеленський.

Він також зазначив, що цей тиждень може стати “багато в чому історичним”. “Щоб він став історичним, там мають бути ті рішення, які пропонуються Україною для підвищення нашої боєздатності і можливості наближення перемоги, - ділиться думками з “Апострофом” політолог Дмитро Левусь. - Зокрема, це завершення процесу зняття обмежень на завдання ударів далекобійною західною зброєю по території Росії, посилення протиповітряної оборони і можливо, оголошення про запрошення України до НАТО”.

Формула “1+3” та роль Байдена: чим особливий черговий “Рамштайн”

За даними “Апострофа”, формат 25 зустрічі Контактної групи відрізнятиметься. Замість традиційного представництва міністрів оборони, очікується участь за формулою “1+3”. Тобто лідер держави плюс троє уповноважених членів делегації (прем’єр-міністр, міністр закордонних справ, міністр оборони тощо).

25-та зустріч у форматі “Рамштайн” стане знаковою, зокрема, тому, що по суті це останнє засідання Контактної групи за президентства Байдена (який, як з'ясувалося ввечері 8 жовтня, може і не приїхати на цей "Рамштайн"). За даними “Апострофа”, у листопаді “Рамштайну” не буде. “Це певний політичний заповіт президента США Байдена, зрозуміло, що це завершення його політичної кар’єри. Природно, що й інші лідери країн це розуміють і тому будуть присутні”, - зазначає Левусь.

Зустріч, за нашою інформацією, триватиме близько двох годин. Вона стане майданчиком для переважно політичних заяв. У раніше згаданій статті The Washington Post, з посиланням на слова західного дипломата, йдеться, що країни НАТО розглядають способи надання Україні більш конкретних кроків для майбутнього членства в Північноатлантичному альянсі. У цьому відношенні знаковим є візит в США, за дорученням Зеленського начальника Генерального штабу ЗСУ Анатолій Баргилевич та віцепремʼєрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної. “Після того як президент представив цей план [перемоги], він сказав, що будуть відбуватися зустрічі, на яких займатимуться деталями з нашими партнерами, насамперед з американцями. З огляду на те, кого він направив, йдеться про військову складову і євроатлантичну інтеграцію, тобто вступ в НАТО”, - прокоментував “Апострофу” голова комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

Утім, треба розуміти, що рішення про вступ до НАТО приймається консенсусом усіх країн-членів. Тож цілком ймовірно, що Києву скажуть почекати до наступного саміту, який очікується влітку 2025 року.

Крім того, за нашими даними, у велике турне країнами Європи збирається міністр оборони Рустем Умєров. Воно триватиме до “Рамштайну” 12 жовтня. Утім обговорення військової компоненти, за даними “Апострофа”, швидше за все буде винесене на засідання Україна-НАТО, яке відбудеться в Брюсселі після "Рамштайну" за тиждень. З військових рішень Київ очікує або отримати чіткі гарантії безпеки, або ж “зелене” світло на удари західною зброєю вглиб Росії, хоча останнє, з великою ймовірністю, якщо й дадуть, не будуть оголошувати публічно.

Загалом це може бути остання зустріч у форматі “Рамштайн”, якщо на виборах президента США переможе республіканець Дональд Трамп. Тож, Київ планує посилити роботу у межах 8 коаліцій спроможностей, до яких входять 34 країни-учасниці Контактної групи. Це коаліції розмінування, дронів, IT, ППО та ін. За даними “Апострофа”, очікується підписання відповідної угоди до кінця року.

Також Київ розраховує на військову допомогу через новий центр допомоги НАТО - NSATU (NATO Security Assistance and Training for Ukraine). Рішення про його створення було ухвалено на минулому саміті альянсу. Він має запрацювати в кінці цього року.

Читайте також

Новини партнерів