RU  UA  EN

Вівторок, 22 жовтня
  • НБУ:USD 40.95
  • НБУ:EUR 44.35
НБУ:USD  40.95
Політика
Погляд

Руслан Рохов: Три висновки після голосувань у Молдові

Вибори в Молдові Фото: facebook.com/maia.sandu

На сайті ЦВК Молдови завершився попередній підрахунок голосів. Тепер можна детально аналізувати цифри.

Результат референдуму щодо євроінтеграції Молдови:

750,075 — «за» зміни в Конституції;

738,799 — «проти».

Результат першого туру:

656,354 — «за» Майю Санду;

401,724 — «за» Алєксандра Стояногло;

Майя Санду взяла на 93 721 голосів менше, ніж було віддано «за» внесення змін в Конституцію Республіки Молдова. При цьому, лише 32,269 голосів пішли іншим проєвропейським кандидатам. Зокрема, «за» Октавіана Цику, Андреа Нестасе та Тудора Ульяновського.

Відтак, 61,452 виборця, які голосували «за» внесення змін до Конституції, не захотіли підтримати кого-небуть з проєвропейців на президентських виборах.

Це ті виборці, яких буде вкрай важко мобілізувати на другий тур.

Це означає, що Санду, окрім власних 656,354 голосів підтримки може потенційно розраховувати лише на додаткових 32,269 голосів інших проєвропейських політиків.

Що протиставить Москва цим 668,623 голосам, які намагатимуться мобілізувати в штабі Санду у другому турі?

401,724 голосів «за» Алєксандра Стояногло, 213,169 — «за» Ренато Усарого, 83,232 — «за» Ірину Влах, 68,777 — «за» Вікторію Фортуну, 49,316 — «за» Васілія Тарлєва, 31,793 — «за» Іона Кіку, а також 9,444 голосів «за» Наталю Морарь сумарно = 857,455 голосів, що значно перевищує кількість голосів «проти» на референдумі, а також сумарний потенціал Майї Санду.

Це свідчить, що багато тих, хто голосував за опозиційних проросійських, або відносно нейтральних, кандидатів не взяли участь в референдуму.

Це природньо, адже багато противників референдуму закликали саботувати його.

Що 738,799 тих, хто голосував «проти» змін до Конституції Молдови, що 857,455 тих, хто голосував за різні версії опозиційних кандидатів до Майї Санду, малоймовірно прийдуть голосувати «за» неї.

Відтак, потенційний об’єм виборців, яких намагатимуться мобілізувати в штабі Алєксандра Стояногло, арифметично більше тих, кого буде намагатись мобілізувати штаб Майї Санду.

Це висновок перший.

Друге, що важливо розуміти, це антирейтинги кандидатів у президенти.

На другий тур людей йдуть голосувати не за когось, а проти когось. Тобто, до є денного електорату додаються голоси противників опонента.

Якщо відкинути відповідь 54% виборців, які за крайні три тижні до виборів президента у першому турі вважали в середині Молдови, що Республіці Молдова потрібен новий президент (тих, хто волів переобрання Санду на другий термін було лише 39%), то 36% сказали, що за жодних обставин не проголосують за Майю Санду.

Це означає, що ці 36% гарантовано підуть голосувати «проти» Майї Санду, а відтак — «за» Алєксандра Стояногло.

Ще 18% з числа тих, хто хоче нового президента, до цих 36%, що «проти» Санду, з високою вірогідністю також підуть голосувати «за» Стояногло.

Обидві ці аудиторії мотивуватиме йти на вибори постать Майї Санду, яку вони будуть жадати усунути від влади.

Це не рахуючи «сіток Шора», які допомогли акумулювати довкола противників Санду в першому турі 857,455 голосів.

Мобілізувати виборців «проти» Алєксандра Стояногло, в тому числі у діаспорі, буде складніше.

Стояногло був генпрокурором, якого ставили на посаду при Санду. При ній же його знімали, але рішенням європейського суду визнано незаконне зняття і зобов’язано Республіку Молдова компенсувати йому збитки і відновити на посаді.

На додаток: Стояногло не проти євроінтеграції.

Очевидно, що він буде зводити риторику до питань захисту прав та свобод громадян, відновлені правової держави, захисту демократії та відсутності належної боротьби з корупцією з боку Санду. На доважок до соціалістичної риторики про «зубожіння», що болить багатьом громадянам Молдови.

Відтак він не виглядає для багатьох страшною проблемою на стільки, щоб йти на вибори аби не допустити його до влади.

Це означає, що навіть тих 668,623 виборця, які голосували за проєвропейських кандидатів, буде складно мобілізувати проти Стояногло. Не кажучи вже про тих 61,452 виборця, які голосували «за» зміни в Конституції і не голосували за проєвропейських кандидатів.

І це висновок номер два.

Хто переможе у другому турі виборів президента Молдови ми побачимо вже 3 листопада 2024 року.

Але аналіз електоральної арифметики свідчить, що потрібно готуватись до поразки Санду.

Для перемоги чинної президенти потрібно збільшити антирейтинг Стояногло до рівня 50%+1 виборця.

Наразі є лише 8,8% респондентів, які протягом трьох тижнів до виборів висловились, що за жодних обставин за нього не проголосують.

Якщо Майї Санду це якимось чином вдасться, то це стане «біблійним дивом» яке дозволить їх переобратися.

Але все це квіточки, в порівнянні з тим, щоб не допустити формування проросійської коаліції в парламенті Молдови, куди за якихось 9 місяців будуть відбуватись вибори.

Відтак, терміново всім зацікавленим сторонам потрібно створювати умови для появи нових електорально рейтингових політичних партій в «центрі» та на правому «електоральному фланзі» Молдови.

І це висновок номер три.

Джерело: facebook.com/ruslan.rokhov

Читайте також