RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Все логічно: чому Трамп вирішив заощадити на Україні

Україні потрібно припинити розраховувати на допомогу з-за кордону

Україні потрібно припинити розраховувати на допомогу з-за кордону Дональд Трамп вирішив скоротити допомогу Україні на 68,8% Фото: flickr.com/gageskidmore

Проект бюджету США на 2018 рік передбачає скорочення обсягу фінансової допомоги Україні на 68,8%, про що говориться в документі Держдепу, який опинився у розпорядженні журналістів одного з іноземних видань. У цьому 15-сторінковому документі йдеться про переорієнтацію коштів з програми допомоги країнам, що розвиваються, на цілі національної безпеки. Таким чином, фінансова допомога Україні може скоротитися з передбачених раніше 570 мільйонів доларів до 177 мільйонів доларів. Як слід Україні розуміти цей сигнал США, "Апострофу" розповідає експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Євген Ярошенко.

Дональд Трамп у своїй передвиборчій кампанії та під час інаугураційної промови сказав: "Америка передусім". Тим самим він яскраво озвучив ідеї своєї стратегії обкопування, тобто урізання видатків на зовнішню допомогу на користь внутрішніх американських цілей.

Зменшення видатків на програми розвитку цілком вкладається у передвиборчу риторику Дональда Трампа. На думку нового глави Білого дому, це дозволить заощадити кошти на користь потреб національної безпеки. Логіка в цьому є. Однак тут важливо, щоб Трамп та його найближче оточення розуміли, що задоволення цілей національної безпеки в короткостроковій перспективі може призвести до появи інших загроз національній безпеці у віддаленій перспективі. Так, одна з цілей діяльності USAID полягає в тому, щоб сприяти економічному розвитку, зміцненню державних інституцій в країнах, розташованих майже на всіх континентах світу. Бо нерідко слабкі держави в американському розумінні є джерелом багатьох викликів: міграція, тероризм, організована злочинність. Ці виклики з'являються там, де відбуваються збройні конфлікти, де розпався державний апарат або дуже слабкі державні інституції, а також там, де низький рівень життя.

Україна – не єдина держава, яка потрапила під скорочення видатків американського уряду. Важливо зазначити, що серед переліку цих країн, яких близько ста, також є Єгипет, Туніс, Марокко та інші важливі союзники США, роль яких зростає, враховуючи наміри адміністрації Трампа посилити свою боротьбу проти "Ісламської держави" та інших терористичних організацій в регіоні. Передусім скорочення буде стосуватися тих країн, які не належать до пріоритетів зовнішньої політики США. Україна, на жаль, серед тих країн, які перебувають за рамками пріоритетів. Для США пріоритетними є відносини з тими країнами, які є важливим торгівельним партнером або союз з якими може допомогти зміцнити національну безпеку США. Тому Україна поки що нецікава. З точки зору американських інтересів заощадження на таких країнах, як Україна, є логічним, хоча для нас і неприємним.

Як ми мусимо на це рішення реагувати? Передусім треба відкинути всі ілюзії про зраду, тому що міжнародна допомога не є якимось обов'язком. Діяльність USAID, SIDA, подібна діяльність організацій в інших розвинених країнах – це виключно акт доброї волі цих країн, немає ніяких угод із зобов'язуючим характером. І тут Україні потрібно розуміти, що у нашій національній безпеці, у ефективному державному менеджменті, у створенні належних життєвих стандартів, ніхто не буде зацікавлений більше, ніж ми самі. Треба визнати цю гірку правду.

Україна поки що не змогла донести до адміністрації Трампа свою важливість для американських інтересів, не змогла запропонувати таку ідею врегулювання конфлікту, яка змусила б США більше уваги приділяти українській кризі. Крім того, Україні потрібно припинити розраховувати на допомогу з-за кордону, бо зараз весь світ намагається більше ресурсів відкладати на свої власні потреби. Ніхто більше за Україну не буде зацікавлений в тому, щоб тут в нас була правова держава, сприятливе бізнес-середовище, ефективний державний апарат і так далі.

Це рішення, однак, ще має погодити Сенат. Думаю, що там буде компроміс між президентом США і Сенатом. Якщо урізання й буде, то в не такій значній кількості, як розписано у проекті документу. Так, нерідко через різні соціально-економічні програми можна досягти різних політичних цілей. Але це можливо лише у випадку, якщо країна-реципієнт міжнародної допомоги наполегливо проводить реформування. Україна, незважаючи на деякі успіхи в реформах, поки що далека від того, щоб її розглядали як success story. Але скорочення видатків на USAID зовсім не зачіпає позицію США щодо конфлікту України з РФ. Тут США поки будуть стояти на своєму.

Читайте також

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон