RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Повернення Донбасу: серед бойовиків вистачає "щурів", але Україна цим не користується

Часто такі війни завершуються завдяки переманюванню на свій бік колишніх ворогів

Часто такі війни завершуються завдяки переманюванню на свій бік колишніх ворогів Досі немає розуміння місця відвойованого Донбасу в країні, яку ми будуємо Фото: УНІАН

Як з'ясував "Апостроф", на окупованому Донбасі через три роки після псевдореферендумів про "самовизначення" вже клянуть Росію та ДНР, а лави розчарованих поповнюються навіть відомими сепаратистами. В чому українська влада помиляється стосовно Донбасу і які шанси не використовує, "Апострофу" розповів військовий експерт Олексій Арестович.

У нас немає ні стратегічної мети, ні моделей країни та майбутнього. Досі немає визначення того, що відбувається на Донбасі, немає розуміння місця відвойованого Донбасу в країні, яку ми будуємо. Якщо брати питання нації: ми формуємо політичну чи космополітичну націю, куди приймаємо всіх, як спочатку робила, наприклад, Запорізька Січ, або якими є США або Сингапур? За відсутності моделі, ми не можемо вирішувати питання стратегічного масштабу.

Тому все пояснюється ситуативним реагуванням на те, що відбувається. Є блокада — на ній заробляємо, громадськість проти — припинили блокаду на певний час. Ми не можемо назвати винних, друзів або тих, хто заздрить. Якщо взяти тих, хто розчарувався в ДНР, то потрібно якось кваліфікувати цих людей, позначити політичну позицію щодо них, а потім створити програму по роботі з ними. Наприклад, вивезення на нашу територію.

Ми навіть не можемо забезпечити якісний вплив українського телерадіоефіру на той бік. Коли вмикаєш телевізор, а там 15 російських і "ДНРівських" каналів, і один український, який погано показує. Це все відбувається через слабкість політичного керівництва, а звідси і відсутність генеральної мети, яка б могла відповісти на ключові питання про те, що робити з Донбасом і з людьми, які живуть там.

Часто такі війни завершуються завдяки переманюванню на свій бік колишніх ворогів. Типовий приклад — Рамзан Кадиров, син відомого бойовика, який сам був бойовиком, а потім став генералом МВС Росії, а зараз — лідер Чеченської республіки. Так само робили британці в Малайзії, американці — в Іраку. Завжди серед ворогів треба знайти того, з ким можна співпрацювати, надати йому допомогу, а потім під контролем перетворити його на "щуролова", який буде ловити інших "щурів" (своїх агентів у стані ворога, - "Апостроф"). Такі люди на Донбасі є, в тому числі і серед польових командирів, але з ними треба працювати.

Відсутність конкретної політики і центрової ідеї — ненавмисні дії, все відбувається від безладдя. Проблема України - в тому, що її стратегічне керівництво, вище військово-політичне керівництво, здатне мислити і реагувати на рівні тактичних підрозділів. Генерали мислять як комбати, а міністр МВС мислить як начальник РУВС, а президент мислить як директор корпорації. Це просто неякісна політична еліта. І звідси всі проблеми.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі