RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У Раді порушують правила заради Порошенка: як АП рятує лояльних депутатів

За регламентом групу "Воля народу" повинні були розпустити

За регламентом групу "Воля народу" повинні були розпустити Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

Депутатська група "Воля народу" знову випробовує долю. Після виходу зі складу групи народного депутата Володимира Литвина в ній залишилося 18 представників при необхідних 19-ти. Регламентований час на пошук нового члена серед нардепів закінчився, але група продовжує існувати. Чому нехтують правилами заради "Волі народу" і хто за цим стоїть, розбирався "Апостроф".

Депутатська група "Воля народу" опинилася в стані недоукомплектованості вдруге за півроку. У червні групу покинув Сергій Мельничук за власним бажанням. Потім зі складу групи був виключений депутат-втікач Олександр Онищенко. Тоді в "Волі народу" довго не могли знайти заміну. Але в перший раз представникам групи дуже пощастило.

Справа в тому, що за регламентом групі дається 15 календарних днів з моменту оголошення спікером ВРУ про вихід з неї нардепів для пошуку нових членів. Якщо група за цей час не набирає необхідної кількості членів, то згідно із законом спікер ВРУ повинен її розпустити.

Порушуючи регламент, голова Ради Андрій Парубій не поспішав ухвалювати рішення про розпуск групи. У підсумку питання з "Волею народу" вирішилося у вересні, коли до групи приєдналися мажоритарники Максим Микитась та Олександр Супруненко, і питання про розпуск було знято.

У листопаді з "Волі народу" офіційно вийшов Володимир Литвин, один зі старожилів Верховної Ради. Чому він покинув групу, досі невідомо. Сам він відмовляється коментувати ситуацію, а деякі депутати, з якими спілкувався "Апостроф", припускають, що Литвин покинув групу через гроші.

"Напевно, не врахували інтереси Литвина, можливо, десь по грошах йому відмовили, а він вирішив так шантажувати", - сказав "Апострофу" нардеп від "Блоку Петра Порошенка" Сергій Лещенко.

На думку політичного експерта Ігоря Петренка, Литвин рахує на два кроки вперед і, найімовірніше, готується до нових об'єднань в парламенті.

"Очевидно, у нього є відчуття того, що він може отримати більше вигоди або в якості позафракційного депутата, або, можливо, він вже знає про якесь нове об'єднання, в якому він може опинитися і в якому навіть відіграватиме досить серйозну роль", - розповів експерт "Апострофу".

А ось нардеп від Радикальної партії Ігор Мосійчук чув про багато причин виходу Литвина з "Волі народу", але "Апострофу" відмовився їх називати.

"Це дуже велика втрата для групи. Тому що, незважаючи на неоднозначність його репутації, він потужний спікер, дуже розумний парламентар. Нікого не можна порівняти з ним у цій групі", - підкреслив нардеп.

Володимир Литвин вийшов зі складу депутатської групи "Воля народу" Фото: УНІАН

Бути чи не бути групі

Офіційно про вихід Литвина з "Волі народу" Парубій заявив 7 листопада на засіданні Ради. Минув майже місяць, а в складі групи досі немає 19-ти членів. Багато депутатів в коментарях "Апострофу" кажуть, що це питання курує голова групи Ярослав Москаленко. Але він говорити про це відмовився.

Разом з тим нардеп від "Волі народу" Сергій Шахов розповів "Апострофу", що немає відбою від охочих приєднатися до групи. "Претендентів море, але тепер ми думаємо, кого брати", - сказав він, додавши, що вибір ще не зроблено.

Шахов також заявив, що ще не минуло 15 днів після виходу з групи Литвина. "Багато вихідних, які не беруться до уваги", - так нардеп назвав обов'язкову роботу депутатів на округах і в комітетах.

Однак за регламентом не має значення, чи випадають ці 15 днів на пленарні тижні. Відповідно, якщо з 4 грудня не з'явився бажаючий поповнити склад "Волі народу", то Парубій зобов'язаний розпустити групу. Але в це ніхто не вірить. І, цілком ймовірно, що "Волі народу" знову пощастить.

"Я думаю, що будуть намагатися додати туди депутатів, щоб зберегти цю групу як окрему одиницю", - вважає Мосійчук.

З його думкою погоджується і нардеп від "Народного фронту" Антон Геращенко. "Не виключаю, що найближчими днями вони зможуть знайти собі ще одного депутата", - прокоментував він "Апострофу".

Затягування питання пояснюється тим, що депутатську групу давно пов'язують з Адміністрацією президента. Нібито вона дає голоси за президентські законопроекти, і саме АП не дозволяє розпустити групу.

"Для Порошенка це додатковий ресурс голосів, який він постійно залучає. "Воля народу" підпорядковується Банковій", - сказав "Апострофу" Сергій Лещенко.

З ним згоден і "радикал" Ігор Мосійчук. "Там багато різних людей. Частина з них, я думаю, орієнтована на Адміністрацію президента. Наприклад, ні для кого не секрет, що пан Микитась балотувався на Чернігівщині за підтримки АП", - розповів Мосійчук "Апострофу".

У будь-якому разі таке тривале існування групи з порушенням регламенту доводить, що рішення щодо неї ухвалюються обдумано і не в парламенті. Тим, хто має на неї вплив, необхідно зберегти лояльність її членів. І для цього вони готові розглянути різні варіанти.

"Можливо, спробують створити іншу депутатську групу з частини нардепів "Волі народу", з частини позафракційних депутатів, які також голосують за президентські законопроекти, і з ними також домовляються. Головним хедлайнером буде Банкова та її інтереси", - прогнозує політолог Петренко.

У самій "Волі народу" впевнені, що ніхто їх не розпустить. Більш того, Сергій Шахов запевняє, що їхня група може збільшитися: "Група "Воля народу" зникнути не може, тільки перейменуватися".

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі