Помилка Порошенка: коли відпустять Саакашвілі та що далі

Екс-президента Грузії можуть випустити з ізолятора найближчими днями

Фото: УНIАН

Увечері в п'ятницю, 8 грудня, лідер "Руху нових сил" Міхеіл Саакашвілі був затриманий силовиками в Києві. Вже на початку тижня екс-главу Одеської ОДА можуть відпустити під домашній арешт. У тому, що значить затримання політика, якого удару собі завдала українська влада такими діями та чого чекати далі, розбирався "Апостроф".

Після довгих пошуків Міхеіла Саакашвілі в наметовому містечку під Верховною Радою силовикам все-таки вдалося його затримати. Але вже не в наметах, а в квартирі колишнього керівника Головного управління Національної поліції Луганської області Юрія Покиньбороди. Тепер лідер "Руху нових сил" знаходиться в ізоляторі тимчасового утримання СБУ і чекає на суд щодо обрання запобіжного заходу.

Доказів не вистачить

Коли відбудеться суд, поки незрозуміло. За інформацією адвокатів Саакашвілі, його можуть організувати в понеділок, 11 грудня. Підозрюючи політика в отриманні грошей на мітинги від людей з оточення екс-президента-втікача Віктора Януковича, Генеральна прокуратура просить обрати для колишнього президента Грузії досить м'який запобіжний захід - домашній арешт із носінням електронного браслета.

З вечора п'ятниці, 8 грудня, Саакашвілі перебуває в ізоляторі. До нього нікого не пускають, навіть адвокатів.

"Його правоохоронні органи для того і затримали наприкінці тижня, щоб не допустити на вихідні родичів, щоб він там посидів у тому, в чому його взяли. Це професійна диверсія з боку правоохоронців", - розповів "Апострофу" один із адвокатів політика Руслан Чорнолуцький.

У суботу соратники передали Саакашвілі особисті речі та книги. Чорнолуцький також повідомив, що проблем зі здоров'ям в політика немає, хоча він і оголосив голодування.

"Він п'є тільки воду, ніякі дитячі суміші не вживає", - запевнив адвокат "Апостроф".

Перебувати в ізоляторі Саакашвілі доведеться недовго. Один із соратників політика, нардеп Віктор Чумак впевнений, що в понеділок відбудеться суд, на якому клопотання ГПУ буде задоволено.

"Випустять завтра (11 грудня - "Апостроф") додому, буде сидіти під домашнім арештом, потім буде оскарження рішення суду, а потім знімуть і домашній арешт", - прогнозує депутат.

"У ГПУ розповідатимуть, що не вистачає доказів. А потім всі підуть у відставку", - додає Чумак.

На думку політика, затриманням Саакашвілі влада, в першу чергу, хотіла показати, що на мітинги "Руху нових сил" люди приходять лише для того, щоб подивитися на екс-губернатора Одеської області. Таким чином, керівництво країни, вважає він, хоче залякати людей і примусити їх відмовитися від акцій протесту.

Разом з тим, на думку експертів, президент Петро Порошенко і його соратники зробили непродуманий крок. Політолог Андрій Золотарьов не виключає, що затриманням хочуть трохи залякати Саакашвілі. Тому в ГПУ вирішили запропонувати м'який запобіжний захід, попереджаючи політика, щоб той "не наривався". Але це не вирішує проблеми.

"Це стане чудовим майданчиком для Саакашвілі. Він зможе заявляти про політичні переслідування, з іншого боку, він не буде обмежений у спілкуванні з журналістами. В нього збережеться можливість політичної комунікації. Розвивається ситуація, на якій свого часу послизнувся Янукович, відправивши за ґрати Юлію Тимошенко", - спрогнозував експерт в коментарі "Апострофу".

Крім того, навіть посадивши Саакашвілі, влада не зможе змусити мовчати всіх його соратників. У тому числі дружину Сандру Рулофс, вважає експерт: "Вона буде їздити по європейських державах, розповідати про "корумпованого диктатора Порошенка". І її будуть слухати. А для Порошенка це найгірший сценарій".

Депортація Саакашвілі

Питання про депортацію колишнього глави Одеської області також навряд чи актуальне. Для початку йому доведеться відповідати в рамках кримінальних справ, відкритих в Україні.

"Ні депортація, ні екстрадиція неможливі. Його неможливо екстрадувати, тому що він знаходиться в процесі судових розглядів по інших справах. А це забороняє процедуру екстрадиції", - говорить адвокат Чорнолуцький.

Політолог Золотарьов не поспішає відкидати питання депортації Саакашвілі, тому що поки незрозуміло, як він поводитиметься в цій ситуації. І важливо, якою буде реакція з боку інших держав.

"Якщо Захід відійде від цієї проблеми, то це буде хорошим знаком, що його можна депортувати", - відзначає експерт.

Але виникає питання, куди саме можуть депортувати Саакашвілі: до Польщі, звідки він повернувся в Україну, або до Грузії, влада якої не приховує, що хоче відправити його за ґрати. Нардеп Віктор Чумак виключає обидва варіанти.

"До Польщі його не можуть повернути, тому що він перетнув кордон як громадянин України. І немає ніяких передумов, що поляки готові його прийняти назад. А в Грузії його бояться приймати, тому що вони не хочуть такої ситуації, як у нас", - вважає політик.

Читайте також: Гра Росії: джерело розповіло, чому Порошенко пішов "війною" на Саакашвілі

Також він спростував чутки про те, що через проблеми з Саакашвілі Євросоюз може призупинити безвізовий режим для України.

"З міжнародними партнерами (у відносинах, - "Апостроф") вже нема чого погіршувати. Там вже сталася повна репутаційна катастрофа. Але безвіз ніхто забирати не буде. Це може бути пов'язано тільки з відмовою влади продовжувати антикорупційну політику", - впевнений Чумак.

Як би там не було, але події останніх тижнів - як ситуація навколо Саакашвілі, так і атака проти НАБУ, яка, щоправда, не була доведена до кінця, - серйозно вдарили по іміджу української влади в очах західних партнерів. І однією лише боротьбою з Росією поліпшити репутацію Петру Порошенку та іншим керівникам держави, пов'язаним зі скандалами, буде складно.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Вокруг правительства продолжаются серьезные страсти

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Борьба с российским влиянием в Украине продолжается и Верховная Рада уже подготовила законопроект о запрете российской церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До конца решения по отставкам топ-чиновников неизвестны