Буде важко мати справу з країною, яка вбила 298 осіб, - засновник Bellingcat про катастрофу МН17

Еліот Хігінс розповів, чим закінчиться розслідування катастрофи малайзійського Boeing на Донбасі

Засновник групи цивільних журналістів Bellingcat Еліот Хіггінс Фото: EPA/UPG

Засновник групи цивільних журналістів Bellingcat ЕЛІОТ ХІГГІНС допускає високу ймовірність того, що висновки Спільної слідчої групи, яка займається справою збитого над Донбасом Боїнга 777, співпадуть з висновками його команди і підтвердять, що літак збив російський ЗРК "Бук". Про це він розповів в інтерв'ю "Апострофу". Хіггінс, втім, поки не готовий стверджувати, що безпосередній пуск зенітної ракети справив російський бойовий розрахунок.



- Чому, на вашу думку, офіційне розслідування катастрофи Boeing 777 триває так довго?


- Я думаю, що це дуже складне розслідування з очевидним міжнародними наслідками. Це означає, що Спільна слідча група отримала лише один шанс, щоб провести його. Тому велика увага приділяється кожный частини доказів, кожна теорія розглядається в найдрібніших подробицях. Додатковою обставиною є також те, що велика кількість інформації надходить з відкритих джерел, і це додає ще один вимір до справи.

- Наскільки велика ймовірність того, що висновки офіційного розслідування співпадуть з вашими висновками про винність військових РФ)?

- Як мені здається, це дуже ймовірно. Я думаю, що головний виклик, який стоїть перед ними, щоб на 100% ідентифікувати, хто саме був всередині "Бука", коли була запущена ракета у рейс MH17. Ми впевнені, що ми побудували сильну доказову базу для того, щоб притягнути до відповідальності російську бригаду №53. Але набагато складніше довести, що "ось ця особа натиснула на кнопку”.

- Спільна слідча група пообіцяла ідентифікувати виріб, з якого збили MH17. Ви вважаєте, що вони просто підтвердять, що це був "Бук", чи зможуть вказати на конкретний ЗРК "Бук", який, як ви з'ясували, збив "Боїнг" рейсу MH17?

- З сьогоднішнього релізу (інтерв'ю відбулося 6 червня – "Апостроф") досить ясно, що їх головна теорія - це була ракета, випущена з "Бука". Мені складно сказати, чи будуть вони вказувати на конкретний "Бук" найближчим часом, але я думаю, що ми дали переконливі аргументи громадськості, що це був саме "Бук" №332 53-ої російської бригади.

- Чи є у вас взаємодія зі Спільною слідчою групою і голландськими прокурорами щодо інформації, яку ви їм передавали? Чи співпрацюєте ви в розслідуванні? Можливо, вони просили вас уточнити або доповнити інформацію, яку ви передавали...

- Ми перебуваємо в контакті з ними, відправляємо їм будь-яку інформацію, яку знаходимо, і підготовлені нами звіти. Але не все, що ми їм надіслали, було опубліковано в Інтернеті. Це зроблено для того, щоб захистити джерело інформації, або щоб переконатися, що той, хто розмістив інформацію в Інтернеті, її не видалить. Я і ще один член команди дослідної групи Bellingcat також були опитані ними (Спільною слідчою групою, - "Апостроф") щодо нашої роботи, і ми дали всі відповіді на всі питання, які у них були.

- Чи можете ви сказати, що дані, які надає група Bellincat, дійсно враховуються і використовуються посадовими особами при проведенні розслідування?

- Мені здається, що так. У ролику, опублікованому нещодавно в їх електронному журналі, є момент, коли в папці, яку вони гортають, є копія однієї з наших статей.

- Як ви думаєте, яка інформація є найважливішою в цьому електронному журналі Спільної слідчої групи?

- Цікаво те, що вони кажуть, що СБУ перехопила дзвінки, які були отримані відразу після того, як був збитий MH17, а також те, що вони сфокусувалися на "Буку". В кінці відео вони також кажуть, що не беруть до уваги інші теорії. Таким чином, здається, досить ясно, що основною теорією є те, що MH17 був збитий саме "Буком", а не літаком, як стверджують ті, хто каже що "це зробила Україна".

- Чи є в цьому електронному журналі підтвердження, нехай навіть непрямі, які говорять про те, що MH17 був збитий російськими військовими?

- Це залежить від того, чи була запущена ракета "Бука" з сепаратистської території. В журналі про це не йдеться.

- Який на сьогоднішній день загальний висновок за результатами вашого власного дворічного розслідування щодо катастрофи Боїнга? Не могли б ви розповісти про нього коротко?

- 53-я російська бригада привезла ракетну установку "Бук", з якої був збитий MH17, з території контрольованої сепаратистами в південному напрямку від Снігового. Цілком ймовірно, але я не впевнений, що "Буком" керували російські військові.

- Ви стверджуєте, що MH17 був збитий російським "Буком". Як ви гадаєте, що сталося з командою? Будуть колись знайдені безпосередньо ті, хто натискав кнопку?

- Важко сказати, занадто багато факторів. Ми сподіваємося, що почуття провини зіграє свою роль, і хтось заговорить зі Спільною слідчою групою. Загибель 298 невинних людей – занадто великий вантаж для молодого солдата.

- Чи вірите ви, що Спільна слідча група в кінцевому підсумку зможе зібрати достатньо доказів для пред'явлення звинувачень конкретним людям, відповідальним за збитий "Боїнг" рейсу MH17?

- Знову ж таки, поки що про це складно говорити, але я сподіваюся, що так.

- На вашу думку, як результати офіційного розслідування вплинуть на конфлікт на Донбасі і ставлення у світі до президента РФ Володимира Путіна?

- Я вважаю, що буде важко для інших країн мати справу з країною, яка вбила 298 чоловік, а потім про це неодноразово брехала, фальсифікуючи при цьому докази.

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардеец Андрей Отченаш рассказал, что происходит возле Часова Яра и какие потери россиян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

В пасхальные выходные погода в Украине будет умеренной - сильная жара спадет, и во многих областях пройдут дожди, местами грозы

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торговля подержанными автомобилями в Украине через автосалоны поможет упростить процедуры, но машины, скорее всего, подорожают