Марк Фейгін: я бачу тільки один варіант для Романа Сущенка

Адвокати українського журналіста намітили план щодо його звільнення

Адвокат українського журналіста Романа Сущенко Марк Фейгін Фото: УНІАН

У четвер, 27 жовтня, Мосміськсуд залишив у силі постанову Лефортовського суду про арешт українського журналіста Романа Сущенка, відхиливши відповідну апеляційну скаргу його адвоката Марка Фейгіна. Нагадаємо, кореспондент "Укрінформу" Роман Сущенко був затриманий у Москві 30 вересня співробітниками ФСБ, після чого йому було пред'явлено звинувачення в шпигунстві. МАРК ФЕЙГІН в інтерв'ю "Апострофу" розповів, які подальші дії буде вживати захист, а також в яких умовах утримують журналіста.

- Марк, розкажіть, як пройшло засідання суду?

- Я б не сказав, що засідання проходило якось особливо. Сторона захисту в моїй особі назвала низку аргументів процесуального характеру, які, з точки зору захисту, повинні були стати підставою для зміни запобіжного заходу. Наприклад, я пропонував домашній арешт у квартирі його двоюрідного брата, який проживає в Москві та є громадянином Росії. Також я вказував на те, що були порушені права Романа Сущенка при затриманні, пов'язані з розбіжністю часу затримання і складанням відповідного протоколу. Лунали аргументи і про неналежну консульську підтримку 30 вересня, в день його затримання, ну і деякі інші доводи, пов'язані з самим Романом Сущенком. Зокрема, йшлося про те, що він - журналіст, у нього сім'я і маленька дитина. Але суд не прислухався до альтернативних варіантів, керуючись вагою інкримінованої йому статті 276 КК РФ ("шпигунство", - "Апостроф"). Ще є три дні до того, як ми отримаємо остаточне рішення.

- Які ваші подальші дії в цьому процесі?

- Будемо звертатися до Європейського суду, продовжуватимемо участь у процесі, будемо надавати докази невинності Роману. Будемо виконувати всі необхідні процесуальні дії, якщо йдеться суто про юридичну сторону. А з приводу політичної, то я маю намір у понеділок бути в Києві та продовжити переговори щодо перспектив обміну Романа Сущенка. Я уявляю, що справу можна вирішити саме таким чином. Інших варіантів я просто не бачу.

Український журналіст Роман Сущенко (зліва), якому раніше російське слідство висунуло звинувачення в шпигунстві, під час закритого засідання Московського міськсуду Фото: facebook.com/RomanTsymbaliuk

- В яких умовах утримують Романа та який його стан?

- Він перебуває в двомісній камері з одним з уже засуджених учасників забороненої в Росії організації Хізб-Ут-Тахрір. Він з Таджикистану. У них невелика камера на третьому поверсі. У камері є телевізор, який належить таджикові. У Романа є все необхідне - їжа та одяг. От у нас сьогодні сніг пішов, купили йому пуховик. З побутовими умовами проблем немає. Є умивальник, відхоже місце, раз на тиждень водять у душ, крім іншого, після цензури йому принесли 20 книг, є і художня література. Тож загалом він освоївся і почувається нормально. Хоча камера маленька, тому, звичайно, важко.

- А як настрій у Романа?

- Нормальний настрій, він має намір продовжувати процесуально протиборствувати. Він не визнає свою провину і збирається боротися далі. Дуже розраховує на підтримку колег-журналістів.

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардеец Андрей Отченаш рассказал, что происходит возле Часова Яра и какие потери россиян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

В пасхальные выходные погода в Украине будет умеренной - сильная жара спадет, и во многих областях пройдут дожди, местами грозы

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торговля подержанными автомобилями в Украине через автосалоны поможет упростить процедуры, но машины, скорее всего, подорожают