Погляд

В Україні продають БТРи через інтернет: генерал розповів, наскільки все серйозно

Ігор Романенко про скандальну торгівлю військовою технікою на Житомирщині

На Житомирщині поліція вилучила майже 200 одиниць військової техніки, які були підготовлені до продажу Фото: Національна поліція України

У Новоград-Волинському Житомирської області вилучено майже 200 одиниць військової техніки - БТРи, БМП, тягачі тощо - яку готували до продажу через інтернет. Пізніше в ГПУ заявили, що техніка начебто була надлишковою і навіть частково списаною.

Генерал-лейтенант запасу, екс-заступник глави Генштабу ЗСУ Ігор Романенко розповів "Апострофу", наскільки масштабною може бути проблема нечесних заробітків на війні, й чому її неможливо вирішити повністю.

Війна надає, на жаль, і можливості торгувати військовою технікою. Але я не думаю, що це може бути масштабним явищем. У порівнянні з 2014-2015 роками відповідні служби – в контррозвідці, СБУ і Збройних силах – значно додали. Звісно, є відхилення, але я не бачу, щоб це було масовим.

Зрозуміло, що це ганебне явище. Однак не думаю, що воно аж настільки розповсюджене, щоб бути принциповим. Про шкоду цього конкретного випадку говорити складно – потрібно знати масштаби і відповідні характеристики щодо кількості і якості, щоб оцінити матеріальні втрати. Але ж питання не тільки в коштах: це особливо принципово, якщо ти продаєш зброю терористам – відповідальність дуже велика. Думаю, ці люди понесуть сувору відповідальність.

Читайте також: Путін може згорнути війну на Донбасі цього року: приблизні терміни зрозумілі

Війна руйнує людські долі, і тому є люди, які намагаються навіть заробляти на війні. Є й випадки контрабанди – це одна з проблем, яку треба вирішити, із якою треба боротися дуже жорстко. Але зовсім виключити такі явища під час війни важко. Просто потрібно показувати не тих, хто цим займається на кордоні, а замовників. Тоді ця боротьба буде ефективнішою.

Наша принципова проблема та сама: треба знайти шляхи, які б привели до миру. Але не будь-якою ціною, а забезпечивши суверенітет нашої держави.

Читайте також

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Отказаться от наследства, если твои родители должны - теперь не получится

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Почему грузинские добровольцы воюют за Украину — интервью с командиром Грузинского легиона

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардеец Андрей Отченаш рассказал, что происходит возле Часова Яра и какие потери россиян