Святий вечір 2019: традиції і звичаї вечору перед Різдвом

Як провести вечір перед Різдвом

Фото:

У переддень Різдва, 6 січня, відзначається Святвечір. Цей день, як і саме свято, займає особливе місце в православному календарі.

З давніх-давен Святвечір прийнято проводити з рідними і близькими, дотримуючись різних традицій і звичаїв.

Святвечір є останнім днем різдвяного посту, який триває протягом 40 днів. У цей день прийнято сідати за стіл з появою першої зірки на небі, яка колись сповістила пастухів про народження Ісуса Христа. Вечерю потрібно починати молитвою і запалюванням різдвяної свічки.

За традицією, на столі має бути 12 пісних страв, на честь дванадцяти апостолів. Головним атрибутом свята є кутя. Ця страва являє собою пшеничну або ячмінну кашу, змішану з сухофруктами, маком, медом і горіхами. Під час вечері не можна багато і голосно розмовляти. Крім того, не рекомендується виходити з-за столу і навіть з дому. Вважається, що так можна впустити в будинок нечисту силу.

Після застілля деякі страви прийнято залишати на столі для духів померлих родичів, які, згідно з повір'ями, заглянуть на святкову вечерю.

Ще однією традицією Святого вечора є ворожіння. Споконвіку молоді дівчата хотіли дізнатися про своє майбутнє і ім'я судженого.

Увечері напередодні Різдва не можна працювати і в жодному разі - сваритися. Всі домашні справи потрібно завершити до настання темряви.

Також дивіться добірку найкращих поздоровлень з Різдвом у віршах і прозі, а також яскравих різдвяних листівок з побажаннями.

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардеец Андрей Отченаш рассказал, что происходит возле Часова Яра и какие потери россиян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

В пасхальные выходные погода в Украине будет умеренной - сильная жара спадет, и во многих областях пройдут дожди, местами грозы

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торговля подержанными автомобилями в Украине через автосалоны поможет упростить процедуры, но машины, скорее всего, подорожают