RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Холодно, але не дуже: синоптики попередили про зміну погоди в Україні

До кінця тижня в Україну повернеться плюсова температура

До кінця тижня в Україну повернеться плюсова температура Фото: УНІАН

В Україну нарешті прийшли справжні зимові морози, а багато міст країни закутані рясним сніговим покривом. Втім, за прогнозами синоптиків, істотний "мінус" протримається не довго, і вже до кінця тижня варто очікувати відносного потепління. Якою буде погода на цьому тижні, дізнавався "Апостроф".

Згідно з даними "Укргідрометцентру", в середу, 9 січня, на території України збережеться морозна погода. Найтепліше буде на півдні: від 0 до 3 градусів морозу вдень і 7-11 з позначкою "мінус" в нічний час доби. Трохи прохолодніше буде на території Західної України: від 1 до 6 морозу вдень і близько 10-13 після заходу сонця.

У центрі, на півночі і сході України стовпчики термометра вдень опустяться до 5-9 морозу, а вночі на цих територіях температура повітря впаде до 11-15 градусів з позначкою "мінус". У цей день синоптики не прогнозують опадів, крім Луганської, Харківської, Волинської, Закарпатської та Львівської областей. Тут вдень і вночі очікуються снігопади.

У четвер, 10 січня, на території України різко потеплішає. Так, на півдні очікується вдень від 1 до 5 градусів тепла, а вночі також 1-5 градусів, але вже з позначкою "мінус". На решті території країни також потеплішає: денні показники температури встановляться на рівні 1-4 градусів морозу, а в нічний час стовпчики термометрів впадуть до 5-10 морозу (на півночі країни до 12 з позначкою "мінус").

Крім того, в цей день на всій без винятку території очікуються снігопади і дощі, на півдні особливо сильні.

У п'ятницю, 11 січня, температурна картина кардинально не зміниться, лише на півдні буде холодніше, і вдень стовпчики термометрів там покажуть близько 1 градуса морозу, а вночі від 2 до 5 з позначкою "мінус". Опади у вигляді снігу і мокрого снігу також випадуть 11 січня по всій території України.

У суботу, 12 січня, країну продовжить засипати снігом, проте температура повітря підніметься. Так, на заході, півдні, півночі, в центрі та на сході країни синоптики прогнозують вдень від 1 тепла до 3 морозу, а в нічний час доби температура повітря впаде до 3-5 градусів з позначкою "мінус". Тільки в Криму вдень збережеться стабільно плюсова температура вдень: 2-4 градуси, і легкий "мінус", а близько 1 градуса буде спостерігатися вночі.

У неділю, 13 січня, сніжна погода в країні збережеться, а ось температура повітря підніметься і складе від 1 морозу до 2 тепла.

Прогноз погоди на середу, 9 січня 2019 Фото: meteo.gov.ua
1 / 1
Прогноз погоди на четвер, 10 січня 2019 Фото: meteo.gov.ua
1 / 1
Прогноз погоди на п'ятницю, 11 січня 2019 Фото: meteo.gov.ua
1 / 1
Прогноз погоди на суботу, 12 січня 2019 Фото: meteo.gov.ua
1 / 1
Прогноз погоди на неділю, 13 січня 2019 Фото: meteo.gov.ua
1 / 1

За даними синоптиків, середньомісячна температура січня складе від 0 до 4 градусів морозу, що на 1,5-2 градуси вище середніх багаторічних значень.

Як розповіла "Апострофу" завідуюча відділом синоптичної метеорології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух, такі різкі коливання температури - наслідок процесів зміни клімату.

"Можна вважати, що це досить типове явище для цього періоду. В останні роки повторюваність різких коливань температури збільшилася. Такі ж різкі зміни ми спостерігали і восени. В даному випадку це пов'язано з чергуванням циклонічної і антициклонної діяльності. Зараз на півдні України знаходиться циклон, який переміщається країною, тиск росте, а потім знову на зміну області високого тиску приходить область низького тиску. Формується потужний циклон на півночі, який в подальшому впливатиме на погоду на території України. Чергування областей високого і низького тиску призводить до того, що ми спостерігаємо різкі зміни погодних умов. Це пов'язано зі збільшенням інтенсивності меридіональної циркуляції атмосфери: повітряні потоки починають переміщатися уздовж меридіана, а не паралелі, що спостерігалося раніше. Це фактор зміни клімату", - розповіла Віра Балабух.

Читайте також

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів