RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Гарпун" і "Пінгвін": якими заморськими ракетами Україна зустріне російський флот

Американці ракети нам дадуть, але не все так просто

Американці ракети нам дадуть, але не все так просто Фото: Getty images

Конгрес США дозволив розширити програму оборонної допомоги Україні з 250 до 300 мільйонів доларів, з яких третина передбачена на постачання летального озброєння. В поясненнях до ухваленого рішення вказано, що головними статтями видатків на летальне озброєння для України будуть протитанкові ракети Javelin та берегові комплекси протикорабельних ракет. "Апостроф" спробував дізнатися, які ж саме американські ракети захищатимуть українські береги.

Непростий вибір між "Гарпуном" та "Пінгвіном"

Готовність США надати Україні протикорабельні ракети має велике значення для нашої країни з цілої низки причин. По-перше, це важливий етап розвитку нашого військового партнерства.

"Ті ж "Джавеліни" американці роздають "направо й наліво", постачають різноманітним повстанським рухам тощо. А от постачання протикорабельних ракетних комплексів, та ще й в рамках програми військової допомоги — це серйозне свідчення того, що стратегічне партнерство стає чимось більшим, ніж формальні кроки" - пояснив “Апострофу” головний консультант відділу воєнної та воєнно-економічної політики Національного інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков.

Поки що деталі щодо майбутніх постачань протикорабельних ракетних комплексів не озвучувалися. Але існують лише два варіанти конкретних моделей ракет, що можуть бути передані Україні. Перший - це комплекси на основі ракети американської розробки “Гарпун”, а інший — спільний американсько-норвезький проект “Пінгвін”. До того ж, "Гарпуни" через значно більшу дальність ураження - близько 150 км в порівнянні з 40 у “Пінгвінів” - виглядають найкращою опцією.

Інформацію про запити на постачання саме "Гарпунів" неодноразово озвучували українські військові. Але з "Гарпунами" є одна проблема. На озброєнні США немає берегових пускових комплексів для “Гарпунів” - є лише системи пуску з борту кораблів, підводних човнів та літаків. Берегові комплекси "Гарпун" має на озброєнні лише Велика Британія. А тому в разі постачання "Гарпунів" в Україну якось доведеться вирішувати проблему, звідки брати берегові пускові комплекси, системи наведення та визначення цілей. Тому варіант, що в рамках військової допомоги нам передадуть комплекси на основі ракет "Пінгвін", не можна відкидати.

Ціна питання та обсяги допомоги

Серйозною проблемою, яка стоїть на шляху надійного захисту українських берегів американськими ракетами “вже сьогодні”, є питання ціни. Вартість лише ракет, як "Гарпуна", так і "Пінгвіна", становить близько мільйона доларів за одиницю. А вартість повного ракетного комплексу берегової оборони — близько 100 мільйонів доларів. Пакет військової допомоги Україні, затверджений Конгресом, передбачає, що на увесь обсяг летальної зброї для України може бути витрачено не більше 100 мільйонів. Тобто за один фіскальний рік ми не зможемо отримати навіть і одного комплексу. А всього для прикриття берегів Україні за оцінками експертів потрібно від 6 до 10 комплексів протикорабельних ракет.

"Румунія планує закупити для захисту своєї берегової лінії 3 комплекси на загальну суму 250 млн. доларів. Україні для захисту акваторії Чорного та Азовського морів необхідно щонайменше 5-6 комплексів, а оптимально — 10", - пояснив Микола Бєлесков.

Таким чином, процес постачання протикорабельних комплексів розтягнеться на декілька років. І це за тієї умови, якщо обсяги американської військової допомоги не будуть переглянуті в сторону зменшення, а протикорабельні ракети не виключать з переліку поставок. За найоптимістичнішим сценарієм, перші комплекси надійдуть на бойове чергування лише через 2 роки. А говорити про побудову повноцінної системи оборони українських берегів можна буде дуже не скоро.

Для повноцінного функціювання берегової оборони України на основі американських протикорабельних ракет нам також будуть потрібні американські радари, системи наведення, управління та підтримки. І не один десяток ракет в запасі, адже "Гарпун" та "Пінгвін" - дозвукові ракети, які можуть збити навіть недосконалі російські системи ПРО. А тому більш-менш ефективним їхнє застосування проти російських ВМС можливе лише в разі масованих запусків.

Український “Нептун” під загрозою?

Цілий масив труднощів та проблем навколо постачання американських протикорабельних ракет в Україну робить актуальним питання про їхню доречність. Особливо враховуючи те, що українська протикорабельна ракета "Нептун" вже проходить фінальні стадії випробувань. "Нептун", на відміну від американських ракет, повністю сумісний з нашими системами спостереження та управління. Фактично орієнтація на постачання ракет зі США в рамках військової допомоги, тобто майже безкоштовно, ставить під ризик програму "Нептун", яку необхідно фінансувати з держбюджету.

"Досі американці дотримувалися принципу — в рамках військової допомоги постачається тільки те, що ми не можемо виробляти своїми силами. Через те ми, наприклад, не отримували американську бронетехніку та стрілецьку зброю. А постачання протикорабельних комплексів зі США ставлять хрест на доцільності програми "Нептун", на яку під час війни тратилися величезні кошти", - висловив переконання у розмові з "Апострофом" військовий оглядач Михайло Жирохов.

Втім далеко не всі експерти налаштовані песимістично.

"Так, "Нептун" проходить зараз випробовування, але ставити на бойове чергування комплекси на його основі ми зможемо лише ближче до середини 2020 року. І не ясно, в яких обсягах ми зможемо виробляти ці ракети. Тому до постановки на озброєння "Нептуна" цілком доцільно прикрити наші береги американськими ракетами. Тим паче, що немає ніякої проблеми в тому, щоб мати на озброєнні дві системи протикорабельної оборони", - зазначив Микола Бєлєсков.

Відтак радіти від новин з-за океану про ракети для захисту українських берегів дещо зарано. Пройдуть роки, перш ніж ми зможемо говорити про біль-менш повноцінне прикриття акваторій Чорного та Азовського морів протикорабельними ракетними комплексами. Але американська допомога дозволяє нам закрити найбільш критичні напрями в відносно стислі терміни та "протриматися" до постановки на озброєння "Нептуна".

Також дуже значним позитивом є загальний вектор на розширення американської військової допомоги Україні. Адже Конгрес не лише дав добро на постачання ракет до нашої країни, але й додав 50 мільйонів на програму військової допомоги. А отже, "стратегічне партнерство" України та США стає все тіснішим.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто