"Чудо-ліки" для лохів: як шахраї заробляють на коронавірусі

Чому люди вірять в чудеса і на цьому їх ловлять аферисти

Фото: Getty Images

Повідомлення про позитивні результати лікування захворювання, викликаного коронавірусом COVID-19, активізували інтернет-шахраїв. У соціальних мережах поряд із фейковими повідомленнями та різними конспірологічними теоріями, почали з'являтися оголошення щодо продажу диво-препаратів. Про те, як шахраї намагаються "задурити" голови довірливим громадянам, і коли насправді з'являться ліки від смертельної небезпечної хвороби, читайте в матеріалі "Апострофа".

Спалах пандемії коронавіруса COVID-19 став благодатним ґрунтом для різного роду шахраїв, готових нажитися на панічному настрої населення. Не є секретом, що в аптеках давно немає ні медичних масок, ні антисептичних засобів, ні жарознижуючих препаратів. Для початку варто згадати маркетологів, які на тлі істерії намагаються продати свій товар. Так, телевізійна реклама пропонує купити антибактеріальний препарат, який діє на всі віруси, зокрема, і коронавірус. Це маніпуляція свідомістю споживачів. Препарат дійсно протидіє вірусам і їх видам - коронавірусу, але конкретно про штам коронавіруса COVID-19 тут не йдеться. Розрахунок у аферистів будується на тому, що споживач, не розібравшись, купить засіб через схожу назву.

Міністерство охорони здоров'я України неодноразово заявляло, що при перших симптомах захворювання необхідно звернутися до лікаря. Самолікування загрожує летальним результатом. Також варто нагадати, що на сьогоднішній день препаратів для лікування та профілактики даного штаму коронавируса не існує. Симптоматичну тактику лікування повинен призначити фахівець.

"МОЗ закликає українців не довіряти цій інформації і не купувати сумнівні препарати. У разі підтвердження наявності коронавірусу лабораторними дослідженнями, пацієнтові в ізоляції здійснюється симптоматичне лікування. Зараз в світі не існує спеціальних ліків від COVID-19", - йдеться в заяві прес-служби міністерства.

Утім, через низьку якість комунікації і високу недовіру українців до влади всі ці заяви, на жаль, не дають належного результату.

Разом з тим в соціальних мережах регулярно з'являються пости з пропозицією купити тест-системи для визначення захворювання на ранніх термінах. Наприклад, ось такий спам масово приходить на пошту.

Варто відзначити, що вакцину проти коронавірусу досі не розробили. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), у світі розробляється більше 20 вакцин проти коронавірусу. Американські та китайські фармацевтичні компанії заявляють, що незабаром будуть готові проводити випробування своїх розробок на людях. Але результатів поки немає.

На початку березня колишній керівник українського Центру грипу Олександр Гриневич на своїй сторінці в Facebook повідомив, що вітчизняний препарат дозволяє блокувати коронавірус. Для дослідження використовувалася комп'ютерна модель коронавірусу 2019 nCoV, яка була створена китайськими фахівцями. Повідомлення фахівця не підтверджено Міністерством охорони здоров'я, а посилання на результати і хід досліджень не наводяться. Сама сторінка автора виглядає досить підозріло: профіль не подавав жодної активності до початку березня 2020 року.

Проте, за словами фахівців, в Україні є потенціал для створення вакцини від коронавірусу. Але навіть після її створення, до моменту, коли її зможуть отримати пацієнти, мине чимало часу. За словами, голови громадської організації "Союз працівників фармації", доктора фармацевтичних наук, професора Костянтина Косяченка, теоретично, за оптимальними прогнозами, з моменту розробки вакцини до її надходження в продаж, проходить півтора-два роки.

"Потрібно виготовити, розробити форму випуску. Далі йдуть доклінічні, потім клінічні дослідження, перевірка її безпеки. Після цього проходить реєстрація препарату. Не варто забути, що виробництво має бути сертифікованим, це теж перевірятимуть. Навіть в умовах нинішньої ситуації, це не швидкий процес. Наприклад, вже готова вакцина від моменту замовлення до виходу на ринок очікує 1,5-2 місяці. Цей час необхідний для технологічного процесу і контролю якості", - сказав він "Апострофу".

На сьогоднішній день в ЗМІ регулярно з'являються новини про те, що той чи інший лікарський препарат показав позитивну динаміку під час лікування пацієнтів заражених коронавірусом. Буквально на днях стало відомо, що японський противірусний препарат Avigan активно сприяє боротьбі з наслідками захворювання коронавірусною інфекцією. Під час досліджень в китайському місті Ухань, у пацієнтів, які приймали препарат, температура тіла нормалізувалася на два дні раніше, ніж у інших, а кашель проходив на четвертий день, а не з п'ятого. Позитивна динаміка була відзначена у 80 з 240 пацієнтів. Однак міністерство охорони здоров'я Японії висловило припущення, що ці ліки допомагають лише пацієнтам з легкими та помірними симптомами, і не особливо ефективні для тих, у кого стан тяжчий.

Індійський поліцейський дає троянду літньому чоловікові, щоб спонукати його залишитися вдома Фото: Getty images

Раніше італійські лікарі заявляли про позитивний результат лікування хворих на коронавірус препаратом від ревматоїдного артриту Tocilizumab. Є повідомлення, що ліки для ВІЛ-інфікованих Лопінавір і Ритонавір також можуть бути дієвими. У пацієнтів, які їх приймали, аналізи ставали негативними в середньому через чотири дні після постановки діагнозу. Незважаючи на оптимістичні повідомлення, жоден з препаратів поки не включений до медичних протоколів з лікування коронавірусної інфекції.

На думку експертів, МОЗ має якомога частіше звертати увагу населення на цю обставину, адже в українському суспільстві завжди високий рівень спокуси купити для себе "чудо-ліки".

Також варто звернути увагу на ще один момент: жоден з названих вище препаратів - за винятком Tocilizumab, який доступний до продажу в українських аптеках за ціною понад 5 тис. гривень за упаковку - не зареєстрований в Україні.

Колишній перший заступник директора Державного фармакологічного центру МОЗ України Ольга Баула розповідає "Апострофу", що в разі, якщо японський препарат Avigan дійсно покаже свою ефективність, українські пацієнти зможуть отримати його вже за місяць.

"Японія - держава суворої регуляторної системи ВООЗ. Поряд з США, Канадою, Австралією, Швейцарією та країнами ЄС. Це означає, що у нас реєстрація препарату пройде протягом місяця. Схожа ситуація була в 2009 році, коли під час епідемії грипу А/H1N1 ми оперативно купували препарат "Таміфлю". Тому тривалих затримок не буде, аби препарат був ефективним ", - говорить Баула.

Тим часом про певні успіхи в лікуванні коронавірусу повідомили в Штатах. Днями Управління з нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США схвалило використання протималярійного препарату хлорохін для лікування пацієнтів з "короною". За словами президента США Дональда Трампа, найближчим часом в американських лікарнях почнеться застосування хлорохіну для лікування коронавірусу і це "змінить правила гри". Трамп сказав, що хлорохін показав "дуже, дуже обнадійливі перші результати" в лікуванні хворих з коронавірусу. Втім, на даний момент ці переможні заяви господаря Білого дому теж викликають чимало запитань. Хоча б тому, що в США зараз повним ходом йде підготовка до президентських виборів. І Трампу вкрай необхідно продемонструвати, що саме він переміг коронавірус. Поки ж хлорохин, як і інші медикаменти, не схвалено ВООЗ, а отже, він не може бути використаний в Україні...

Читайте також

Чи всім чоловікам потрібен штрих-код ТЦК: роз'яснення Міноборони

Кому с 18 мая обязательно нужно получить VIN-код в ТЦК - спикер Минобороны Украины Дмитрий Лазуткин объяснил для всех украинцев

Мобілізація засуджених: чи зможуть воювати ті, хто сидить по тюрмах

Нардепы приняли закон о мобилизации осужденных - кто из зеков сможет воевать и на каких позициях

Вперлися і видихнулися: що відбувається на півночі Харківської області

Россияне не смогли продвинуться вглубь украинской территории