RU  UA  EN

Неділя, 8 вересня
  • НБУ:USD 40.70
  • НБУ:EUR 44.95
НБУ:USD  40.70
Суспільство

Імунітет від COVID-19 зберігається недовго? Що відомо про повторні випадки захворювання і чим це загрожує

Фото: Getty images

У Гонконзі вчені вперше офіційно підтвердили повторний випадок зараження COVID-19. Через 4,5 місяця після хвороби, у пацієнта знову виявили "китайський" вірус. Раніше деякі медики вже заявляли, що імунітет проти коронавірусу в людському організмі тримається всього кілька місяців. Однак, відомі випадки повторного зараження вимагають більш ретельних досліджень, адже поки невідомо, як часто люди можуть повторно заражатися і через якийсь час після першого інфікування.

Чи варто передчасно турбується людству - дізнавався "Апостроф".

Повторні випадки зараження

У понеділок, 24 серпня, іноземні ЗМІ опублікували новину про те, що вчені з Гонконзького університету вперше підтвердили випадок повторного інфікування коронавірусом.

"Щасливчиком" виявився 33-річний чоловік, який вперше перехворів COVID ще в кінці березня, а в середині квітня був виписаний з негативним тестом.

Після повернення з Іспанії в середині серпня чоловікові знову зробили ПЛР-тест, який виявився позитивним. Однак після порівняння вчені виявили, що друга інфекція у пацієнта несуттєво відрізняється від вихідного штаму вірусу. Це і доводить саме повторне зараження, а не затяжне попереднє захворювання.

На наступний день з'явилося повідомлення про те, що повторне зараження COVID виявили у жителів Нідерландів і Бельгії. Але в цих випадках поки не доведено, чи відрізняється інфекція від попередньої.

В принципі, інформація про повторне інфікування коронавірусом у тих чи інших людей була і раніше, навіть в Україні з'являлися подібні повідомлення.

При цьому, Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) вважає, що питання про повторне зараження коронавірусом потребує додаткового вивчення в тому, що стосується формування імунітету. Випадки подібного інфікування вкрай рідкісні, але їх не можна повністю виключити, заявила у вівторок, 25 серпня, на брифінгу в Женеві офіційний представник ВООЗ Маргарет Харріс.

Імунітет короткочасний?

Раніше фахівці припускали, що антитіла в організмі людини, що перехворіла, зберігаються лише кілька місяців. Інші ж розраховували на те, імунітет зберігатиметься набагато довше, як від близьких до COVID вірусів SARS (атипова пневмонія) і MERS (близькосхідний респіраторний синдром). До даних видів коронавірусу у людей антитіла зберігалися в середньому два, а то і три роки.

Фото: Getty images

В принципі, тривалість імунної пам'яті залежить від захворювання. Всім відомі вітрянка, свинка або кір найчастіше залишають після себе довічний імунітет, хоча і тут бувають випадки повторного зараження.

А ось щеплення від дифтерії, правця або гепатиту А дорослим рекомендують робити кожні 10 років. При цьому вакцинацію від грипу проводять щорічно, так як вірус дуже швидко мутує.

Так все ж, є імунітет від коронавируса, чи ні?

В інтерв'ю виданню "Апостроф" головний санітарний лікар України Віктор Ляшко підтвердив, що після хвороби приблизно за 3-4 місяці кількість антитіл в організмі людини зменшується, що може означати можливість повторного інфікування.

"До сьогоднішнього дня невідома кількість та тривалість набутого імунітету внаслідок перенесеної хвороби. Те, що ми зараз відслідковуємо, що на 3-4 місяць після хвороби кількість антитіл значно зменшується, і часто тести не виявляють антитіла в крові перехворівших. Це може свідчити про те, що антитіла через 5-6 місяців після перенесеної хвороби можуть взагалі пропасти, і може бути повторне інфікування. Хоча випадків повторного інфікування на сьогодні одиниці", - сказав він.

На думку українського імунолога Алли Волохи, робити будь-які висновки по одному випадку повторного захворювання неможливо: "Це можуть бути індивідуальні особливості організму. Поки це поодинокі випадки, і говорити про їх масовість дуже рано".

А її колега імунолог Олег Назар говорить про те, що не всі люди можуть виробляти імунітет проти тієї чи іншої хвороби.

"Перехворівши на коронавірус, або на іншу хворобу, людський організм може виробити імунітет, а може і ні. Це залежить від індивідуальних особливостей організму. Є таке поняття, як вірулентність у вірусу та імуногенна здатність викликати імунну відповідь. Вона може від самого початку бути низькою, тим більше що це РНК-вірус, а він погано викликає імунну відповідь", - розповів медик в коментарі "Апостроф".

Як виробляються антитіла в організмі, що перехворів на коронавірус, в якій кількості, і як надовго поки точно невідомо. Щоб все це дослідити, потрібні роки, каже Олег Назар.

"У світі 30% людей взагалі ніяк не реагують імунно ні на інфекцію, ні на вакцинацію. І це могла бути саме людина з цієї групи. Так, перехворівши, організм виробляє якісь антитіла, але клітини пам'яті не формуються, відповідно, через декілька місяців імунітет до коронавірусу пропадає, і людина заражається повторно", - пояснив він.

Фото: Getty images

При цьому Волоха зазначає, що не варто впиратися тільки в антитіла, адже не тільки вони відповідають за захист нашого організму.

"За імунітет у нас відповідають ще й так звані Т-клітини (лімфоцити). А ось їх ми не перевіряємо, але вони можуть бути досить надійним, навіть якщо немає антитіл", - зазначила імунолог.

Як це відіб'ється на дослідженні препаратів і вакцини проти COVID

Якщо і правда у деяких людей імунітет до коронавірусу зберігається всього кілька місяців, це може мати велике значення для тих, вчених, які працюють над препаратами від COVID з використанням антитіл від видужали пацієнтів.

Однак Алла Волоха зазначає, що говорити про ефективність подібних препаратів поки не доводиться.

"Поки немає переконливих даних, щоб антитіла, взяті у людей, які видужали, добре лікували важких хворих на коронавірусну

інфекцію. Великих обнадійливих результатів поки не отримано", - сказала імунолог.

Що стосується вакцин, Олег Назар запевняє, що ті препарати, які розробляються, повинні бути ефективними для більшості людей, крім тих, чий організм просто не реагує на вакцину.

Читайте також