В одному будинку з Коломойським: чому Зеленський провалює деолігаризацію

Дії влади суперечать заявам про боротьбу з олігархами

Ігор Коломойський та Володимир Зеленський Фото: Апостроф / Колаж

Президент Володимир Зеленський після настання Нового року вирушив до Карпат, де оселився в готелі, що належить олігарху Ігорю Коломойському. За збігом обставин, Коломойський перебував у готелі в ті ж дні, що й Зеленський. Проте і президент, і олігарх категорично заперечують факт зустрічі. Це й не дивно, бо в Україні оголошено кампанію деолігархізації, а святкові посиденьки Коломойського та Зеленського йдуть із нею врозріз. "Апостроф" розбирався, як нинішня влада бореться із впливом олігархів, і чому деолігархізацію можна сміливо назвати провалом Володимира Зеленського.

В Україні боротьба з олігархатом не припиняється навіть під час свят.

Нагадаємо, деолігархізація для Володимира Зеленського є одним із головних завдань його президентства, і викорінити олігархів як клас він обіцяв ще на етапі виборчої кампанії.

І, слід визнати, багато українців тоді повірили Володимиру Олександровичу. Про що, мабуть, зараз шкодують.

Образ борця із всесильними олігархами, які через підконтрольних політиків керують Україною та грабують простий народ, склався багато в чому завдяки кіногероєві Василю Голобородьку із серіалу "Слуга народу". Його, як відомо, зіграв Володимир Зеленський. Таким чином, для багатьох екранний образ Голобородька-президента трансформувався в образ Зеленського-президента.

Втім, підбиваючи підсумки 2021 року, "Апостроф" був змушений констатувати, що боротьба з олігархами стала одним із провалів української влади та особисто Володимира Олександровича.

Не допоміг президентові в цій справі і закон "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну чи політичну вагу в громадському житті", який ще на етапі підготовки отримав неформальну назву "антиолігархічний".

Ще один скандальний законопроект №5600 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень", який, по ідеї, також мав сприяти деолігархізації, виявився не так "антіолігархічним", як "антинародним".

Хто поїде до Буковеля

Проте чи можна говорити, що боротьба з олігархами в Україні, в принципі, ведеться?

Для початку не забуватимемо, що серіал "Слуга народу" виходив на телеканалі "1+1", підконтрольному олігарху Ігорю Коломойському. Довгий час опозиція, насамперед пов'язана з екс-президентом Петром Порошенком, називала Зеленського "маріонеткою Коломойського", прозоро натякаючи на те, що спочатку кандидат у президенти, а потім глава держави - не самостійний політик, а лише інструмент у руках скандального олігарха .

Спочатку вплив Ігоря Коломойського справді відчувався практично у всіх сферах життя країни, і Володимиру Зеленському було дуже складно доводити, що він не є "маріонеткою" олігарха.

Проте важливою віхою стало ухвалення та підписання президентом закону, яким заборонялося повертати колишнім власникам націоналізовані банки. Незважаючи на те, що в законі немає згадки про "ПриватБанк", всі чудово розуміли, що йдеться саме про нього – про банк, який до націоналізації наприкінці 2016 року належав Ігореві Коломойському (закон отримав неформальну назву "антиколомойський").

Крім того, санкції, введені проти скандального олігарха в США, змусили Зеленського ще більше дистанціюватись від Коломойського. А Офіс глави держави у світлі цього рішення американської Феміди навіть виступив із досить розпливчастою заявою, в якій, втім, висловлено цілком конкретну подяку за підтримку кампанії деолігархізації, що проводиться в Україні.

Проте останні події говорять, скоріше, про те, що вплив Ігоря Коломойського на політичні та економічні процеси в країні не зменшився, а, можливо, й зріс.

Так, згаданим законопроектом №5600 передбачено збільшення рентної плати за видобуток руди. І, якщо спочатку йшлося про всі руди, то в кінцевому варіанті з-під дії закону була виведена марганцева руда, видобуток якої є монополією компаній Коломойського.

Позиції олігарха, як і раніше, сильні у квазідержавній компанії "Укрнафта", і, якщо справа дійде до її поділу між акціонерами, то Ігореві Коломойському дістануться найбільш прибуткові її частини.

Черговим підтвердженням несерйозності боротьби з олігархатом в особі Ігоря Коломойського стало перебування на початку січня 2022 року в готелі Radisson Blu Resort Bukovel, що в українській частині Карпат, президента Володимира Зеленського. Сам готель, як і весь курорт, належить Коломойському, і олігарх також був у ньому, коли туди заселився Зеленський.

"Ворога треба бити у його лігві. Так що немає кращого місця, для боротьби з олігархом, ніж в отелі олігарха на курорті олігарха", - з іронією написав у Facebook інвестиційний банкір та популярний блогер Сергій Фурса.

При цьому заяви як Офісу президента, так і олігарха про те, що, перебуваючи в одному готелі, вони не спілкувалися, виглядають досить безглуздо і не дуже переконливо.

"Втеча Коломойського з готелю, куди приїхав Зеленський, показує, що олігархи бояться президента та його курс на деолігархізацію. Ігор Валерійович злякався, що його деолігархізують прямо під час обіду", - відверто знущаючись, написав у Facebook співзасновник Українського інституту майбутнього Юрій Романенко.

Боротьба з олігархом №1

Мабуть, головним індикатором того, у яких стосунках перебувають президент і той чи інший олігарх, є тональність, з якою телеканал (або телеканали) останнього висвітлює діяльність першого.

Віктор Пінчук, під контролем якого перебувають три загальнонаціональні "кнопки", займає нейтральну позицію по відношенню до чинної влади та особисто Володимира Зеленського, що більш-менш відображає характер взаємовідносин самого "культурного" олігарха з президентом.

У свою чергу, телеканали Петра Порошенка - "5 канал" та "Прямий" – звинувачують Володимира Зеленського чи не в усіх бідах не лише України, а й усього світу, час від часу вдаючись у своїй критиці до відвертих образ. До речі, Порошенко, справедливо побоюючись санкцій у світлі функціонування "антиолігархічного" закону, передав корпоративні права на "5 канал" та "Прямий" своїм соратникам, у тому числі й журналістам цих телеканалів.

Натомість телеканал "1+1" Ігоря Коломойського завжди тримає напоготові для Володимира Зеленського "теплу ванну", що може бути зайвим підтвердженням особливих стосунків президента та олігарха.

Донедавна приблизно таку ж саму "теплу ванну" надавав главі держави телеканал "Україна" найбагатшого українця Ріната Ахметова. Що не дивно, тому що в перші два роки президентства Володимира Зеленського складалося враження, що Ахметов став головним олігархом нинішньої влади. Втім, він умудрявся знаходити спільну мову практично з усіма президентами України.

Проте наприкінці 2021 року ставлення до Володимира Зеленського телеканалу "Україна", як і всіх медіаресурсів Ріната Ахметова, кардинально змінилося. "Теплу ванну" змінив "ушат з крижаною водою" - замість конструктивної підтримки з'явилася запекла критика.

І це теж, певна річ, невипадково. Про наростаючу конфронтацію між Зеленським та Ахметовим говорили вже деякий час. Однією з причин загострення у їхніх стосунках стала енергетика – олігарх, який контролює значну частину теплової та "зеленої" генерації, зацікавлений у зростанні тарифів на електроенергію, тоді як влада намагається їх стримати, побоюючись за свій рейтинг.

При цьому спусковим гачком для початку "військових дій" стала відставка спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова та відмова Ахметова "відключити" його від телеефіру.

Проте далеко не всі вірять у те, що між Володимиром Олександровичем та Рінатом Леонідовичем йде війна, що називається, до переможного кінця. Цілком можливо, що йдеться про підвищення ставок, і рано чи пізно все закінчиться якимось компромісом. При цьому поки що абсолютно незрозуміло, на чиїх умовах буде такий компроміс.

Рінат Ахметов і раніше, через свій недосяжний для співвітчизників стан, був, можна сказати, першим серед рівних. Але за період проведення "рішучої" деолігархізації в Україні олігарх №1 у країні став суттєво багатшим. Так, згідно з даними Bloomberg Billionaires Index, які були опубліковані в перших числах січня, у рейтингу 500 мільярдерів світу Ахметов у 2021 році піднявся відразу на 131 сходинку (на 190 місце порівняно з 322-м роком раніше), збільшивши свої статки з 7,5 до 11,8 мільярда доларів. При цьому він – єдиний українець у цьому рейтингу.

А це означає, що боротьба Зеленського з Ахметовим, якщо вона справді відбувається, може виявитися для президента важчою, ніж здавалося раніше. А тому все говорить про те, що деолігархізація в Україні буде згорнута, так по-справжньому не розпочавшись.

Читайте також

Чи всім чоловікам потрібен штрих-код ТЦК: роз'яснення Міноборони

Кому с 18 мая обязательно нужно получить VIN-код в ТЦК - спикер Минобороны Украины Дмитрий Лазуткин объяснил для всех украинцев

Мобілізація засуджених: чи зможуть воювати ті, хто сидить по тюрмах

Нардепы приняли закон о мобилизации осужденных - кто из зеков сможет воевать и на каких позициях

Вперлися і видихнулися: що відбувається на півночі Харківської області

Россияне не смогли продвинуться вглубь украинской территории