Заборона УПЦ МП: як проросійські депутати намагаються зірвати процес

Група нардепів хоче заблокувати закон про заборону проросійської церкви

Деякі нардепи не хочуть закривати УПЦ МП Фото: zahid.com

Епопея з забороною відверто проросійської церкви УПЦ МП, яка тягнеться роками, ніяк не може добігти кінця. Протягом багатьох років нардепи взагалі не бралися за фактично філіал РПЦ в Україні, у якого було потужне лобі серед найвищих політичних кіл. І лише повномасштабна війна надихнула парламентарів взятися за справу. Зрештою законопроект №8371 "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій" був проголосований у першому читанні. Але тут частина депутатів засумнівалася в доцільності документу і просить направити його на Венеціанську комісію. Про перспективи цієї ініціативи, скажімо прямо, антинародних депутатів - з'ясовував "Апостроф".

Гроші не пахнуть

Законопроект №8371, розроблений з метою запобігання діяльності в нашій країні релігійних організацій, керівний центр яких перебуває у державі, яка здійснює збройну агресію проти України, 19 жовтня було ухвалено у першому читанні 267 голосами представників законодавчої влади. Проти було 15 осіб, не голосувало 17, утрималися від голосування двоє.

Читайте: Вони точно на боці України? Священники УПЦ МП їздять лінією фронту і викладають фото в мережу

Якщо законопроект буде ухвалено, діяльність проросійської УПЦ МП в Україні буде заборонено. У пояснювальній записці до законопроекту, підготовленого урядом України та внесеного до парламенту 19 січня 2023 року, зазначається, що документ необхідний для забезпечення духовної незалежності, недопущення розколу у суспільстві за релігійною ознакою, сприяння консолідації українського суспільства та захисту національних інтересів. І, слід зазначити, що Всеукраїнська рада церков та релігійних організацій підтримала розгляд закону про заборону діяльності будь-яких релігійних організацій із центрами впливу в РФ.

Та певній групі депутатів цей законопроект муляє - і дуже сильно. Згадаймо, з якими сутичками його ухвалювали у першому читанні і як окремі депутати, які є "шанувальниками" цієї проросійської структури, яку і церквою назвати важко, лізли у бійку. Один з ярих прихильників УПЦ МП, нардеп від "Батьківщини" Валерій Дубіль. Він є відомим поборником московського патріархату і на своїй сторінці у Facebook залюбки публікує фото настоятеля Києво-Печерської лаври Павла, відомого у народі як "Паша-Мерседес". Той же Дубіль в інтересах російської православної церкви тиснув на благодійника, який збудував новий храм в селі Красний Колядин на Чернігівщині. Завершилася ця історія тим, що благодійник побудував цей храм на прохання громади, однак Дубіль завів у нього московський патріархат. Також Дубіль активно відвідував усі великі заходи московського патріархату в Україні, зокрема хресну ходу.

Те, що під листом підписалися одіозні колишні "регіонали", як Юрій Бойко, Сергій Льовочкін, Григорій Суркіс, Олександр Фельдман – теж не викликає сумнівів.

Або ж такі народні депутати, як, наприклад, "слуга народу" Данило Гетманцев, чи член депутатської групи "Довіра" Борис Приходько, що, будучи першим заступником голови НБУ, у 2014 році був затриманий Генеральною прокуратурою України за підозрою в розкраданні коштів Аграрного фонду.

Та з'явилося ще 28 депутатів, які раніше начебто були не проти законопроекту, але ось тепер у них зненацька з'явилися сумніви – а чи відповідає документ нормам права. Пишуть, що мета законопроекту – обмежити громадян України у праві на свободу світогляду та віросповідання. І вимагають, щоб Європейська комісія за демократію через право (ще її називають Венеціанською комісією за місцем проведення сесій) зробила свій висновок.

Перелік всіх нардепів, які підписали листа:

1. Андрій Мотовиловець – "Слуга народу"
2. Данило Гетманцев – "Слуга народу"
3. Артем Культенко – "Слуга народу"
4. Ольга Савченко – "Слуга народу"
5. Максим Бужанський – "Слуга народу"
6. Павло Халімон – "Слуга народу"
7. Георгій Мазурашу – "Слуга народу"
8. Маргарита Шол – "Слуга народу"
9. Павло Фролов – "Слуга народу"
10. Євген Брагар – "Слуга народу"
11. Максим Ткаченко – "Слуга народу"
12. Сергій Литвиненко – "Слуга народу"
13. Максим Павлюк – "Слуга народу"
14. Степан Чернявський – "Слуга народу"
15. Сергій Бунін – "Слуга народу"
16. Максим Перебийніс – "Слуга народу"
17. Микола Галушко – "Слуга народу"
18. Сергій Северин – "Слуга народу"
19. Юрій Бойко – "Платформа за життя та мир"
20. Артем Дмитрук – "Відновлення України"
21. Євген Шевченко – "Відновлення України"
22. Григорій Суркіс – "Платформа за життя та мир"
23. Олександр Качний – "Платформа за життя та мир"
24. Сергій Льовочкін – "Платформа за життя та мир"
25. Віктор Чорний – "Платформа за життя та мир"
26. Валерій Гнатенко – "Відновлення України"
27. Олександр Лукашев – "Відновлення України"
28. Олександр Пузанов – "Платформа за життя та мир"
29. Анатолій Бурміч – "Відновлення України"
30. Вікторія Гриб - позафракційна
31. Микола Скорик – "Платформа за життя та мир"
32. Антоніна Славицька – "Відновлення України"
33. Сергій Кузьміних – "Слуга народу"
34. Сергій Магера - позафракційний
35. Олександр Фельдман – "Відновлення України"
36. Сергій Ларін – "Платформа за життя та мир"
37. Василь Німченко – "Платформа за життя та мир"
38. Віталій Борт – "Платформа за життя та мир"
39. Михайло Папієв – "Платформа за життя та мир"
40. Юлій Іоффе – "Платформа за життя та мир"
41. Валерій Дубіль – "Батьківщина"
42. Ганна Скороход – "За майбутнє"
43. Борис Приходько – "Довіра"

"Росія вже зрозуміла, що "підірвати" законопроект №8371 зсередини не виходить, і вирішила діяти через Захід. Наскільки мені відомо, Новинський (не сам, звичайно, а через "прокладки") найняв досить багато юристів, які "копають" під законопроект. Найняв лобістів у західних політичних структурах. Тепер, судячи з усього, взявся за депутатів. Крім тих, які й так проросійські. А раптом Венеціанська комісія знайде якусь крамолу в документі, спрямованому насправді проти резидентури ФСБ у рясах", – каже "Апострофу" політолог Олег Лісний.

Передбачувана реакція

Лист на ім'я Руслана Стефанчука – своєрідний лакмусовий папір, а список підписантів чітко показує особи учасників небезпечної для України проросійської групи депутатів.

"На жаль, проросійські політики, лобісти московського патріархату є у всіх фракціях Верховної ради. Пан Дубіль із "Батьківщини" давно був помічений у симпатіях до УПЦ МП, яку складно розглядати як релігійну організацію: вона захищає політичні інтереси росії. Давно був помічений у деструктивній антиукраїнській діяльності Гетьманцев, який у своєму телеграм-каналі не приховує своїх проросійських поглядів та заграє з ватним електоратом. Артем Дмитрук, теж із фракції "Слуга народу", писав до СБУ та у поліцію звернення на користь московського патріархату, намагаючись блокувати перехід громад. Цей лист є спробою затягнути розгляд закону. Мовляв, який можна розглядати без Венеції. А в цей час вони штампуватимуть спам-поправки. Але я вірю, що Руслан Стефанчук буде на державній позиції, не конфліктуватиме з президентом і не дасть листу подальший хід", – каже "Апострофу" релігіознавець Андрій Ковальов.

А такий розвиток подій – із листом, адресованим Венеціанській комісії, фахівці прогнозували давно.

"Цілком очікувана реакція. Вони, ці депутати, відпрацьовуючи гроші Новинського, кажуть, що новий законопроект суперечить закону, який був ухвалений у 1991 році. Так закон має відповідати життю, а не навпаки. Йдеться не про свободу совісті, а про нашу незалежність, про саме існування України. Цих би депутатів і священиків – на фронт, в окопи. А на злодії шапка горить. Чомусь законопроект не викликає жодного занепокоєння у греко-католиків, римо-католиків чи п'ятидесятників. Лише в УПЦ МП", – каже "Апострофу" завідувач відділу філософії та історії релігії Інституту філософії імені Г. С. Сковороди Людмила Філіпович.

На думку члена комітету Верховної ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, колишнього голови Українського інституту національної пам'яті Володимира В'ятровича, надходження до Венеціанської комісії листа щодо вивчення законопроекту №8371 небажане.

"Я б не сказав, що Венеціанська комісія – антиукраїнська, але там досить сильне проросійське лобі, є проросійські позиції. Це показали рекомендації комісії щодо закону про національні меншини. Підсумок може бути не на нашу користь", – пояснює у розмові з "Апострофом" Володимир В'ятрович.

Але, на його думку, Руслан Стефанчук може не підписати листа. І, відповідно, до Венеції він не потрапить. З ним погоджується і Олег Лісний.

"Для Стефанчука настає момент істини. Краще не підписувати, тим паче, що депутатів там не так і багато. Але якщо він захоче "пограти в демократію", мовляв – все чинно, ми хочемо розібратися у питанні досконало, то це погано: якщо у законопроекті візьмуть паузу, то у росії буде ще більше часу для підкупу, для лобіювання своїх інтересів у справі УПЦ МП", – каже політолог.

Втім рішення Венеціанської комісії, яким би воно не було б – не вирок.

"Комісія дивиться насамперед на відповідність документу конституції. У даному випадку – конституції України. І цілком може виявитися, що якісь рекомендації можуть бути нам корисні. Але ще не факт, що комісія, якщо лист і прийде, вирішить це справу розглядати. Враховуючи, що питання досить заполітизоване. Це для них можуть бути політичні ризики. І в будь-якому разі: рішення комісії – лише рекомендації. Остаточне рішення буде за Верховною радою – чи прийме вона ці рекомендації, чи ні", – каже "Апострофу" виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко.

Втім цей лист має і невеликий плюс.

"Дехто з депутатів продемонстрував своє справжнє обличчя", – підбиває підсумок Володимир В'ятрович.

Читайте також

Чи всім чоловікам потрібен штрих-код ТЦК: роз'яснення Міноборони

Кому с 18 мая обязательно нужно получить VIN-код в ТЦК - спикер Минобороны Украины Дмитрий Лазуткин объяснил для всех украинцев

Мобілізація засуджених: чи зможуть воювати ті, хто сидить по тюрмах

Нардепы приняли закон о мобилизации осужденных - кто из зеков сможет воевать и на каких позициях

Вперлися і видихнулися: що відбувається на півночі Харківської області

Россияне не смогли продвинуться вглубь украинской территории