Битва за Часів Яр: чи вдасться росіянам взяти ключове місто до 9 травня

У Кремлі готові "поховати" цілі підрозділи щоб узяти населений пункт до "червоної дати"

Бої за Часів Яр тривають Фото: Генштаб ЗСУ

Днями головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що вище військове керівництво Росії поставило задачу своїм солдатам захопити Часів Яр до "скрєпної" для них дати - 9 травня. І як показують події, справді росіяни намагаються за будь-яку ціну зайти в цей населений пункт. Ситуація навколо Часового Яру стабільно складна, ворог активно штурмує місто, не рахуючись з втратами. Про те, що відбувається під Часовим Яром і як він тримається, читайте в матеріалі "Апострофа".

Після захоплення Авдіївки основною метою окупантів став Часів Яр. У військових експертів немає сумнівів, що росіяни хочуть окупувати "Часік" до 9 травня, але ймовірно за все, їм це не вдасться.

"Вони хворі, вони маніяки, прив'язуються до дат. Але Часів Яр їм до 9 травня не захопити, - констатує в коментарі "Апострофу" військовий експерт Олександр Коваленко, - Місто являє собою укріпрайон, і хоча він менше Бахмута і Авдіївки, але це висота, причому зі складним для наступу противника ландшафтом. Місто порівняно з Бахмутом та Авдіївкою має свої плюси та свої мінуси".

"Плюси – це висоти, хороші для артилерії, це річка Сіверський Донець, це канал, що є природною перепоною, що відіграє роль навіть певної розмежувальної лінії", - продовжує Коваленко.

Читайте: ЗСУ відбили всі ворожі атаки, у росіян великі втрати: зведення Генштабу

Між тим, експерт зазначає, що в умовах дефіциту боєкомплекту ці плюси не мають жодного значення.

Мінуси Коваленко не уточнює, щоб не давати інформацію ворогу, але підкреслює, що розгорнути повноцінний наступ на місто без контролю над селами Богданівкою, Іванівським, Кліщіївкою та Андріївкою окупанти не зможуть.

"Тобто для початку їм необхідно буде вирішити питання з цими населеними пунктами. Нагадаю, що встановити контроль над Іванівським окупанти намагаються з минулого року, а повернути контроль над Кліщіївкою та Андріївкою – аналогічно", - зазначив Коваленко.

Ворог це теж розуміє, а тому концентрує свої сили для взяття цих населених пунктів і має в цьому деякі успіхи.

"Росіяни мали просування в Іванівському, в Богданівці, а також на схід від міста, підійшовши до околиць, - зазначає в звіті аналітик каналу DeepState Роман Погорілий, - Досить довго сили оборони України стримували ворога в Богданівці, що на північному сході від Часового Яру, але на сьогодні Богданівка окупована. Ще 8 квітня на каналі ОСУ "Хортиця" було опубліковано кадри, де здійснювалось ураження позицій у 800 метрах у лісі, розташованому між селом та Часовим Яром. Пізніше з'явилися кадри відходу бійців сил оборони південніше від цих позицій і потім був удар по нашій БМП, яка була підбита на повороті на Калинівку. Поступово просуваючись, ворог зайняв Богданівку".

За словами аналітика, противник піхотою також намагається пробитись в ліс в район приватної забудови Часового Яру.

"В тому районі у ворога також є просування. Є просування росіян між Іванівським та Часовим Яром", - констатує Погорілий.

"Що стосується Іванівського, то у певному сенсі Іванівське для командування ВДВ Росії, це шанс довести кров'ю та м'ясом 11-й ОДШБр із далекого Улан-Уде, що вони "можуть". Тому не здивуюся, якщо командування готове заради цього села покласти всю бригаду, але досягти поставленої мети", - каже Олександр Коваленко.

Росіяни, уперто намагаючись захопити Часів Яр до зазначеної дати – 9 травня, стягують туди нові підрозділи, що підтверджують, як аналітики, так і захисники міста.

"У районі Богданівки задіяні 299-й та 331-й ПДП 98-ї ВДД, з метою виходу на Калинівку та перерізання траси 0506. Вони відповідають за створення тиску на Часів Яр з півночі, - зазначає Олександр Коваленко, - Іванівське штурмають суїцидники з 11-ї ОДШБр та 217-го ПДП 98 ВДД та 102-го МСП 150 МСД 8 ОВА. Завдання – охоплення Часового Яру по трасі 0504 з півдня та вихід на Ступочки".

Експерт допускає, що ворогу можливо вдасться досягти поставленої мети з Іванівським, але з повним зникненням 11-ї ОДШБр.

"А можливо не вдасться, але 11-а ОДШБр все одно вже ніколи не буде такою, як раніше", - констатує Коваленко.

"Кліщіївка та Андріївка під ударом в основному підрозділів 3 АК (армійський корпус – "Апостроф"), зокрема 1008-й та 1194-й МСП ТрВ 6-ї МСД. Контроль цих сіл для російських окупаційних військ обумовлений необхідністю створення буфера безпеки для південного флангу, при русі від Івановського на Ступочки, - пояснює експерт, - Крім задіяних окупантами в даному районі підрозділів 2 і 3 АК, а також регулярної десантури, у Часовім Яру оперує "Добровольчий штурмовий корпус".

Військовий аналітик Костянтин Машовець стверджує, що на даний момент, очевидно, противнику вдалося просунутись силами підрозділів 11-ї ОДШБр північно-західніше с. Іванівське, а також – вийти до району "Канал" зі сходу силами 331-го парашутно-десантного полку 98-ї парашутно-десантної дивізії.

"Але зачепитися міцно за нього поки на вдається, й знову ж-таки, це дається йому достатньо дорого", - констатує в коментарі Машовець.

Командир взводу розвідки бригади "Рубіж" Максим Матвійчук розказав "Апострофу" з місця подій наступне: "Ворог зосереджує на напрямку найкращі підрозділи. Постійно використовує авіацію і артилерію. Проте просування йде дуже повільно. Ключові точки знаходяться під контролем ЗСУ".

"Вони під прикриттям танків висаджують десант. Проте в 90% випадків ця техніка знищується ще до підходу до позицій", - каже військовий.

За словами Матвійчука, окупанти намагаються пробитись до каналу "Сіверський Донець – Донбас": "Це повністю підготований рубіж оборони, тож навіть, якщо росіяни на нього вийдуть, то перетнути його їм буде дуже важко”.

Про те ж повідомляє і канал DeepState.

"Ворог намагається пробитись до каналу "Сіверський Донець-Донбас", який є перешкодою потрапляння до міста. Ворог просувається в основному в низині, а сили оборони знаходяться на висоті і можна наносити по росіянах удари", - зазначає Роман Погорілий.

Між тим, як кажуть захисники міста, у ЗСУ бракує боєкомплекту, а ворог закидує українські позиції КАБами.

"Запасів КАБ у Росії дуже багато. Часів Яр повністю знищується авіацією. За годину може прилетіти 4-5 КАБ. Це дуже ускладнює логістику", - каже Максим Матвійчук.

Командир взводу зауважує, що українські військові намагаються протидіяти, проте проблема полягає у нестачі ППО.

Про те, що ворог активно застосовує авіацію повідомляє і телеграм-канал "Бахмутський демон":

"Відбили мінімум три штурми Часіка, одиничні заходи на околиці і знищення російських груп було. Стоїмо, але їх авіація дошкуляє", - пише телеграм-канал.

"Вони скидають КАБи і рівняють місто с землею, бо побачили ефективність такої тактики", - зазначає експерт DeepState Роман Погорілий.

Однак, незважаючи на важку ситуацію, брак БК у захисників міста та розлючені штурми окупантів, захопити Часів Яр до "скрєпної" дати – 9 травня – рашистам не вдасться, вважають аналітики.

"Очевидно, що до 9 травня окупанти не зможуть не те, що захопити Часів Яр, а й навіть створити для чергового наступу всі необхідні умови. Тобто, чергова фетиш-дата буде однозначно зірвана, насамперед завдяки титанічним зусиллям наших воїнів, які в умовах затримок поставок від міжнародних партнерів роблять неймовірне", - підсумовує Олександр Коваленко.

Тобто, про відступ з Часового Яру мова наразі не йде. Але, як констатує експерт DeepState Роман Погорілий, в майбутньому ми можемо побачити повторення Авдіївки, де ворог не буде шкодувати ні своїх людей, ні техніку.

Читайте: Росіян спалюють просто у русі: чергова атака в районі Часового Яру провалилась

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

В мае будет несколько больших праздничных дат, которые украинцы всегда отмечают в кругу семьи или с друзьями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич намерен обратиться в Европейский суд по правам человека

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Самые главные изменения в Украине в последний месяц весны - коснутся большинства украинцев