RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Російське шпигунство в тилу сил АТО: як у Путіна прикривають агентів

Українська сторона прокоментувала скандальну заяву Міноборони Росії

Українська сторона прокоментувала скандальну заяву Міноборони Росії У Міноборони РФ заявили про нібито підготовлювану українськими спецслужбами провокації щодо російських офіцерів СЦКК Фото: OSCE Special Monitoring Mission to Ukraine

У вівторок ввечері на сайті Міноборони Росії з'явилося повідомлення про те, що стосовно російських офіцерів Спільного центру з координації та контролю режиму припинення вогню на південному сході України (СЦКК) готується провокація. Як стверджують у російському оборонному відомстві, Служба безпеки України під час ротації має намір затримати одного з членів російського контингенту за звинуваченням у шпигунстві. "Апостроф" поцікавився у представників української сторони, чи варто чогось побоюватися російським силовикам. Як виявилося, ні в кого не викликає подиву поєднання в одному реченні слова "шпигун" і фрази "російський представник в СЦКК".

Експерт Центру військово-політичних досліджень, підполковник Збройних сил України Костянтин Машовець заявив, що вже неодноразово фіксувалися випадки, коли російські офіцери СЦКК здійснювали розвідувальну діяльність на території України. "Заява Міноборони Росії - це свого роду інформаційне прикриття. Швидше за все, наша спецслужба отримала якусь інформацію щодо фактів їхньої протиправної діяльності і збирається її припинити. А ці хлопці намагаються прикрити своїх агентів", - заявив він у коментарі для "Апострофу".

Офіційний Київ погодився на створення СЦКК ще на початку військового конфлікту на Донбасі, коли був налаштований на мирний діалог, розповідає у свою чергу нардеп і координатор групи "Інформаційний опір" Дмитро Тимчук. "Ні для кого не є таємницею, що російські офіцери у складі СЦКК здійснюють шпигунську діяльність. Це було зрозуміло, ще коли вони прибули в Україну в 2014 році. Якщо зібрати їхні публічні висловлювання за два роки, то стане очевидним, що в них немає нічого спільного з моніторингом, об'єктивним аналізом", - заявив Тимчук у коментарі "Апострофу".

За його словами, російські члени СЦКК на початку місії відвідували позиції українських збройних сил на фронті і збирали розвідувальну інформацію. Після їхніх приїздів фіксувалися досить точні обстріли позицій українських військових. "У нас були неодноразові сигнали про те, що вони ведуть задушевні бесіди, тобто здійснюють інформаційно-психологічні операції з представниками Збройних сил України. Фактично це підривна діяльність", - додає Тимчук.

На його думку, українській спецслужбі вже давно час припинити шпигунську діяльність російських представників у СЦКК.

Своє бачення ситуації виклав "Апострофу" також керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук. Він вважає, що росіяни просто бояться перевірки своїх офіцерів під час їхньої швидкої ротації, оскільки минулого разу при митному огляді у двох з них – капітана Сергія Куценка і майора Олександра Корника - були вилучені секретні військові підручники з проведення вибухових робіт і розмінування, а також створення оборонних і фортифікаційних споруд. "Ці матеріали могли бути використані при тренуванні бойовиків... Вже потім, проаналізувавши всі дані, ми зрозуміли, що їх треба було садити в тюрму, а не видворяти з території України", - згадує Ткачук.

Таким чином, за словами представника СБУ, російський Генштаб перестраховується, якщо раптом хтось з їхніх представників у СЦКК знову буде щось незаконно везти. СБУ ж, як запевняє Ткачук, жодних провокацій не готує і не збирається перешкоджати діяльності СЦКК, створення якої було погоджено на рівні "нормандської четвірки" та ОБСЄ. Водночас українська сторона не виключає, що будуть вжиті жорсткі заходи в разі порушень з боку росіян у зазначеному центрі. "Звичайно, у нас немає ілюзій, які російські військові беруть участь у СЦКК... І якщо ми отримаємо конкретні дані про те, що їхня діяльність виходить поза межі статусу, то ми будемо вживати відповідні заходи. Були не поодинокі випадки. Ми цю роботу проводимо і необов'язково в публічній площині. Були не поодинокі випадки, коли люди вирушали додому або залучалися до відповідальності. Вони знають, що ми знаємо. І ми знаємо, що вони знають, що ми знаємо. Ось така ситуація", - підсумував він.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити