RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Інцидент в Чонгарі: що сталося, хто винен

Причиною конфлікту стала неузгодженість дій і відсутність комунікації між ЗСУ та добровольцями

Причиною конфлікту стала неузгодженість дій і відсутність комунікації між ЗСУ та добровольцями Фото: dpsu.gov.ua

На адміністративному кордоні з Кримом в селищі Чонгар Херсонської області сталася збройна сутичка між ЗСУ та кримськотатарськими активістами. Лідери Меджлісу заявляють, що була спроба усунути представників громадської організації від контролю за кордоном, а військові стверджують, що їм чинили опір представники незаконного збройного формування. Що сталося в Чонгарі, розбирався "Апостроф".

Дві версії

Інформацію про те, що ввечері, 12 лютого, в Чонгарі було захоплено базу кримськотатарського батальйону ім. Номана Челебіджихана поширили кримськотатарські ЗМІ. Пізніше її підтвердили представник Меджлісу в Херсонській області Абмеджіт Сулейманов і глава Меджлісу Рефат Чубаров. "Початком інциденту стало невмотивоване і силове захоплення військовослужбовцями облаштованої громадською організацією "Аскер" території, на якій базуються бійці кримськотатарського батальйону ім. Номана Челебіджихана. В ході інциденту військовослужбовцями ЗС України пошкодили окремі споруди і майно громадської організації "Аскер" намагалися застосувати фізичну силу до членів організації "Аскер", — зазначив Чубаров.

Що це за організація "Аскер" і що взагалі вона робила на кордоні з окупованим Кримом, пояснив лідер Меджлісу. За словами Чубарова, в складі батальйону ім. Номана Челебіджихана громадські активісти здійснювали спільно з прикордонниками на пунктах пропуску "Чонгар", "Чаплинка" і "Каланчак" контроль за переміщенням людей та транспорту через адміністративний кордон. "Постійний цивільний контроль, що здійснювало громадське об'єднання "Аскер" був, м'яко кажучи, незручний. Небажаними "аскерівці" стали і для різних тіньових ділків, які організували незаконний бізнес на адміністративному кордоні. Природно, що вони виступали стороною, котра прагнула витіснити "Аскер" за межі займаних ним місць дислокацій", — підкреслив Чубаров.

Версію про те, що "тіньові ділки" зацікавлені в усуненні бази батальйону ім. Номана Челебіджихана, підтвердив і журналіст каналу ATR Осман Пашаєв. "Захопленням керував п'яний майор, якому поскаржився місцевий підприємець — власник кафе і ринку на Чонгарі. "Татари захопили ділянку землі і влаштували там блокаду", — розповів бізнесмен, під час пиятики з майором. Тому майор вирішив відновити справедливість, підняв солдатів і бійці почали звільняти вірменського підприємця від татарського ярма", — розповів Пашаєв.

Однак в прес-службі оперативного командування "Південь" назвали всю кримськотатарську фабулу події "фейком". За версією командування, один з підрозділів ЗСУ виконувало бойове завдання на кордоні з Кримом. У цей час на позиції української армії прибули представники незаконного збройного формування.

"Саме підрозділ ЗСУ виконувало завдання і облаштовувати бойові позиції. До них прибула група озброєних людей. Невідомо хто такі. Неподалік від місця, де підрозділом ЗСУ виконувалося бойове завдання у них був польовий табір. Якщо є незаконне збройне формування з озброєнням і боєприпасами, яке прибуло на позицію ЗСУ, то потрібно було з'ясувати, що вони тут роблять. Цілком логічно, що вони були затримані і роззброєні. Нічого не було зроблено для того, щоб обмежити чиїсь права і спровокувати конфлікт", — розповів "Апострофу" офіційну версію подій прес-офіцер оперативного командування "Південь" Ігор Бірюков.

Незрозумілим залишається одне: якщо ЗСУ робили все законно і в межах своїх повноважень, чому у такому випадку командир 34 батальйону Сергій Шпанко вибачився перед "аскерівцями" за свої дії. Відео вибачень командира з'явилося в мережі. "За вчорашнє прошу вибачення. Сподіваюся, що ми з вами будемо нести службу разом. Все, що ми десь трохи поламали, ми доведемо до розуму, все зробимо. Ще раз — за вчорашні події прошу вибачення", — сказав Шпанко.

Батальйон або банда?

Під час обшуків на базі кримськотатарського батальйону ім. Номана Челебіджихана військові знайшли значний арсенал зброї: гранатомети, снайперські гвинтівки, кулемети, гранати і автомати. Фотографіями арсеналу поділився на своїй сторінці в Facebook радник глави МВС Ілля Ківа.

На перший погляд нічого дивного — не рогатками ж має бути озброєний батальйон, який охороняє порядок на кордоні з півостровом. Але є один нюанс: батальйон ім. Номана Челебіджихана сформувався ще влітку минулого року, проте досі офіційно так і не став частиною ні ЗСУ, ні Нацгвардії. Відповідно є незаконним збройним формуванням. Це визнають і в Меджлісі. "Інцидент на Чонгарі не міг не трапитися, оскільки невиправдано довго затягнулося прийняття рішення про створення в складі ЗСУ або Національної гвардії окремого кримськотатарського військового підрозділу, в якому могли б служити громадяни України — жителі Криму, як кримські татари, так і особи інших національностей" — зазначив Рефат Чубаров.

Тому, щоб не чекати офіційного рішення про включення батальйону до складу ЗСУ або Нацгвардії, "аскерівці" почали самі проводити "військову підготовку". В Нацгвардії "Апострофу" повідомили, що "станом на 13 лютого ніяких офіційних документів з питань створення в складі Нацгвардії кримськотатарського батальйону ім. Номана Челебіджихана в НГУ не надходило", — заявив спікер Нацгвардії Вадим Голуб.

У свою чергу керівник Управління по зв'язках з громадськістю Генштабу ЗСУ Богдан Сеник додав, що не має інформації про те, чи намагався легалізуватися кримськотатарський батальйон у складі української армії. "Але в ЗСУ досить посад для тих, хто хоче захищати свою країну", — прокоментував ситуацію "Апострофу" Богдан Сеник.

Експерти, опитані "Апострофом" сходяться на думці, що причиною конфлікту стала банальна неузгодженість дій і відсутність комунікації між кадровими військовими ЗСУ, які виконують бойові завдання на кордоні з Кримом, і добровольцями. "Щоб запобігти таким ситуаціям, потрібно легалізувати всі воєнізовані формування, які покликані захищати незалежність України. Відсутність такого статусу у кримськотатарського підрозділу і стала причиною конфлікту", — пояснив "Апострофу" політолог Ярослав Макітра.

Але схоже, що конфлікт вирішений і кримськотатарський батальйон буде легалізований в структурі ЗСУ. Таке рішення прийняли міністр оборони Степан Полторак і Рефат Чубаров під час зустрічі. "ЗС України готові розглянути заяви членів громадського об'єднання "Аскер" які виявлять в порядку, передбаченому законодавством України, добровільне бажання служити в складі кримського підрозділу бригади морської піхоти ВМС. Формування зазначеного підрозділу буде відбуватися з урахуванням віросповідання і традицій особового складу. Крім цього будуть створені умови для забезпечення релігійних потреб вірян різних релігійних конфесій, а саме — до душпастирської роботи залучатимуться представники різних віросповідань", — відзвітували в прес-службі Міноборони.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити

Каховське море перетвориться на мертву пустелю: головні наслідки підриву Каховської ГЕС

Теракт Росії на Каховській ГЕС призвів до двох глобальних проблем – перша екокатастрофа та друга – ядерна загроза всій Європі