RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Хімічна зброя: 100 років катастрофи і трагедій

Хімічну зброю почали використовувати під час Першої світової війни

Хімічну зброю почали використовувати під час Першої світової війни Фото: Ministry of the Navy of Japan

readtiger.com

На початку квітня Сирійська армія завдала удару по місту Хан-Шейхун в провінції Ідліб. В результаті застосування хімічної зброї проти цивільного населення загинуло понад 80 осіб. За різними оцінками число постраждалих складає кілька сотень.

7 квітня у відповідь на хімічну атаку президент США Дональд Трамп прийняв рішення завдати ракетний удар по урядових об'єктах в Сирії. Удар було завдано з американського корабля в Середземному морі по авіабазі Шайрат поблизу міста Хомс, з якої сириійская армія здійснювала хіматаку. В результаті удару крилатими ракетами "Томагавк" була пошкоджена інфраструктура аеродрому і знищена авіаційна техніка.

Реакція США стали несподіваною для Сирії і Росії, яка підтримує режим Башара Асад. Техніка та озброєння РФ, що знаходить в Сирії, не забезпечили прикриття авіабази від американських ракет. Крім того, американські чиновники звинуватили Росію в причетності до хімічних атак. Ситуація призвела до погіршення відносин між РФ і США, а також Великобританія.

Слід зазначити, що США не завжди так однозначно реагували на застосування хімічної зброї. Іноді вони намагалися не помічати вчинків тих, хто здійснював такі злочини проти мирного населення або ж самі застосовували шкідливі речовини проти цивільного населення. Хімічну зброю почали використовувати під час Першої світової війни, в 30-ті роки вже застосовували проти мирного населення, в 40-ві проводили експерименти над людьми, а в кінці минулого століття — вперше застосували проти пасажирів громадського транспорту. "Апостроф" зібрав наймасштабніші випадки використання хімічної зброї за останні 100 років.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити