RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чаша порушень Росії вже на грані, ще трохи і потече - генерал Ігор Романенко

Путін намагається тиснути на Україну, але йти на нові конфлікти йому немає сенсу

Путін намагається тиснути на Україну, але йти на нові конфлікти йому немає сенсу Фото: Євген Котенко / Апостроф

Росія намагається встановити цілковитий контроль над Чорним морем, але їй бракує економічних та військових ресурсів. Україні ж залишається фіксувати порушення з боку РФ та діяти у правовому полі. Про це у бліц-інтерв'ю "Апострофу" розповів колишній заступник голови Генштабу Збройних сил України генерал-лейтенант ІГОР РОМАНЕНКО.

- 27 липня з'явилося повідомлення, що з російських кораблів світили в обличчя українських моряків невідомим променем зеленого кольору. Однак про зміни стану здоров'я українські службовці наче не повідомляли. Що то могло бути за опромінення?

- Це схоже було на лазерні промені. Рожеві чи червоні вони використовували на лінії зіткнення десь півроку тому. Це заборонена зброя, яка впливає на сітківку ока – вражає її аж до сліпоти. Такі промені були помічені вперше. Якщо підтвердиться, що це лазер, то треба фіксувати такі факти і надсилати в міжнародні інстанції з боротьби з незаконними видами зброї.

- Для чого це робилося?

- Відомо, що росіяни використовують будь-які можливості, щоб здійснювати тиск на Україну й інші країни, з якими мають суперечки – країни Балтії, Польща. Вони не мають, що запропонувати в економічному плані, тож використовують воєнний, економічний і політичний тиск. Після затримання нашими СБУ, прикордонниками і військовою прокуратурою танкера, який перегороджував прохід наших кораблів у Керченській протоці, вони відреагували, як можуть. Тим паче, що моряків відпустили, відносно судна ведеться збір доказів, що саме воно перегороджувало. Спеціалісти працюють над зібраними аудіо записами та документами з танкера.

- Чому Україна відпустила моряків? Можна було б обміняти їх на наших військовополонених.

- Я боявся, що влада піддасться великій спокусі їх затримати і організувати обмін на затриманих Росією. Але відомо, що люди, які були на танкері – не ті, які приймали участь у перехопленні під мостом наших кораблів і буксиру.

Росіяни не дурні, вони думають над тим, як сховати кінці у воду. Вони змінили власника танкера, назву, екіпаж. Вони відправили його на ремонт в Ізмаїл, бо там це відбувається ефективно, швидко і дешево. Але, можливо, в цьому й був провокативний характер – це покаже час. Хоча вони більше програють від цієї ситуації, ніж виграють.

Якби ми сказали – "не важливо, вони винні чи ні, ми їх захопили і робимо обмін", то ці дії за морським і загальним міжнародним правом підпадають під статтю "тероризм". І росіяни про це одразу заявили. Але ж якщо ми будуємо правову державу, то й скочуватися на рівень росіян – терористів і порушників міжнародного закону – було б невірно. Тим паче у справі, де ми наполягаємо на своїй правоті.

- Наскільки суттєве зараз загострення в Азовському морі?

- Поки що мова лише про освітлення променями. Росіяни відслідковують реакцію України, її союзників, зокрема, реакцію американського посольства. Тому їм не доречно більше загострювати ситуацію. Бо вони хочуть показати себе миротворцями, які борються за мир на Донбасі, але на своїх умовах.

- Зараз з'явилася інформація, що Росія збирається блокувати частину акваторії Чорного моря – зокрема, нейтральні води. Адже ще 20 років тому Путін заявляв, що "Росію видавлюють зі Світового океану".

- Я думаю, що це черговий етап порушень міжнародного морського права. Кілька століть тому з'явилося висловлювання, що Британія – володарка морів і океанів. Так, на сьогодні І вона, і США підтримують свій статус, свої військово-морські сили. Наприклад, британці відреагували на конфлікт в Оманській затоці за участі Ірану і відправили туди свої військові кораблі. Вони ставляться до таких подій дуже болюче.

Чаша накопичення порушень з боку Росії на межі. Якщо додасться ще й Чорне море, то буде уже з вершком - і потече. Чого найбільше бояться росіяни? Відключення від SWIFT й інших міжнародних платіжних систем; рішучих дій щодо російських нафти та газу; заборони заходу в порти і захоплення російських суден за порушення.

Однак росіяни останнім часом намагаються розірвати коло протистояння, стати "білими людьми", зайти на міжнародний Олімп – це і повернення в ПАРЄ, і повернення зі своїм прапором на міжнародні спортивні ігри. Тому Росії нема сенсу провокувати далі.

- Чи змогли б росіяни реалізувати ідею з блокуванням Чорного моря?

- Росіяни намагаються, але у них нема економічної і військової потужності. На їх фоні дуже активно розвивається Китай. У південно-східній частині світового океану, на Далекому Сході.

А от Путін з мультиками прорекламував нову зброю. Але, як бачите, "лошарики" загинули, тому що рятували, як було сказано на їх похоронах, світ від катастрофи планетарного масштабу. За однією з версій, мегатонна субмарина з атомним двигуном і ядерною зброєю вийшла з ладу і "лошарики" повинні були повернути її під контроль.

Росіянам бракує грошей на розробку системних наукових підходів. У космічній галузі у них також відбуваються постійні серйозні зриви. Вони не можуть вибратися з цього стану, бо це уже система.

- З'явилася інформація, що блокування в Чорному морі співпадають із проляганням газопроводів "Турецький потік" і "Голубий потік", які збиралася свого часу будувати Росія. Чи може Путін домовитися з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом і поділити на двох Чорне море?

- Навряд чи. Туреччина – це країна НАТО і там не дозволять це зробити. Незважаючи на те, що Ердоган пересадив десятки тисяч опозиціонерів після заколоту, його прихильник вперше програв вибори мера Анкари. Це дуже важливий політичний показник – Ердоган свого часу, 7 чи 8 років тому, спочатку став там мером, а потім президентом. Турки вже втомилися від авторитарного управління країною.

Хоча нещодавно Туреччина закупила у Росії С-400. Але в цьому винна Америка – Барак Обама не надав Patriot, Дональд Трамп теж не дав. З іншого боку, американцям було б корисно всебічно вивчити цей комплекс, хоч Росія і комплектує експортне озброєння найбільш застарілими зразками. З радянських часів у Росії техніка протиповітряної оборони, до якої і я мав стосунок, була однією з найбільш передових у світі. Але будь-яка оборона програє силам атаки.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити