RU  UA  EN

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Трагедія в кримській Строгановці: смерть Муси Сулейманова і політичні ігри навколо неї

Зображення art-neon з сайту Pixabay

В анексованому Росією Криму загинув трирічний син політичного в'язня Руслана Сулейманова - Муса. Спочатку дитина раптово зникла, а після масштабних пошуків її мертве тіло знайшли в зливний ямі поблизу будинку. Причини і обставини смерті хлопчика поки до кінця не з'ясовані. Окупаційна "влади" наполягає, що смерть Муси не була насильницькою: він випадково впав в яму і втопився в нечистотах. Загибель дитини, що стала найбільш резонансною подією в Криму за останні дні, обговорювалася під час недавньої телефонної розмови Володимира Зеленського та Володимира Путіна. Журналіст "Апострофа" Володимир Шевчук з'ясовував подробиці трагедії.

Селище, що живе в страху

Строганівка - невелике селище під Сімферополем. Співробітники російських спецслужб тут часті "гості". Селище, в якому проживають переважно кримські татари, знаходиться в "лідерах" за кількістю масових облав, незаконних обшуків, затримань і арештів за сфабрикованими кримінальними справами за статтею "тероризм" . У березні минулого року під час однієї з таких облав схопили активіста Руслана Сулейманова нібито за організацію і участь в діяльності "терористичного осередку".

Фактична "вина" затриманого полягала в тому, що він в якості цивільного журналіста та активіста висвітлював незаконні переслідування кримських татар, запідозрених в участі в релігійно-політичній організації "Хізб ут-Тахрір". Зараз триває "слідство". Руслану Сулейманову загрожує, згідно з російським законам, до 20 років в'язниці.

Маленький Муса зник ближче до вечора 24 липня. Дружина Руслана Сулейманова Ельзара, поки дитина гралася у дворі, ненадовго зайшла у будинок. Коли вийшла, хлопчика у дворі вже не було. Пошуки почалися практично відразу. На заклик сім'ї, родичів і знайомих відгукнулося більше тисячі людей з усього Криму. Підключилася також російська поліція і МНС.

"Сім'ї ув'язнених живуть в страху. Вони знають, що російські силовики готові піти на будь-яку підлість стосовно них. Пропажа людей в Криму - один з інструментів психологічного тиску і залякування. Єдине, що ми можемо протиставити, чим ми можемо відповісти (на дії ФСБ - "Апостроф") - це взаємовиручка і підтримка", - пояснила в розмові з "Апострофом" мешканка Сімферополя Гульнар, безпосередньо знайома з ходом пошуків дитини.

Водночас версія про те, що Мусу викрали, не стикувалася із загальною обстановкою, при якій дитина зникла. Строганівка - невелике селище, в якому всі один одного знають. Відстань між будинками невелика. Вулиця, де проживав Муса Сулейманов, - це поле, на якому стоять недавно побудовані будинки, не обгороджені парканами. Вся округа вдень добре проглядається.

"Люди звикли, що за ними постійно стежать, тому звертають увагу на кожну дрібницю. Незнайомі люди і автомобілі навряд чи змогли б потрапити на територію непоміченими. В той день, коли пропав хлопчик, все було спокійно", - зазначив у розмові з "Апострофом" один з місцевих жителів Рустем.

Тіло в стічній ямі

Тіло дитини знайшли приблизно через дві доби в стічній ямі , розташованій прямо у дворі будинку. За попередньою версією російських силовиків, причина смерті дитини не була насильницькою. У російській поліції наполягають, що дитина захлинулася стічними водами.

Версію про те, що Мусу вбили в іншому місці, а після підкинули в яму, активісти відкидають. "Близько двох діб у будинку постійно перебувало багато людей. Пройти у двір непоміченим і кинути тіло в яму було просто нереально", - говорить Рустем.

Незважаючи на заяви російської "влади", питань, пов'язаних із загибеллю Муси Сулейманова, залишається багато. Як дитина могла провалитися в яму, закривши за собою кришку? Якщо на момент зникнення Муси кришка була відкрита, то чому і за яких обставин її закрили? У МНС стверджують, що прочесали територію навколо селища, і оглянули найближчі водойми. Неясно, чому спочатку належним чином не оглянули яму, яка знаходиться прямо у дворі будинку.

Без відповіді залишається питання про те, скільки часу пройшло між тим, як дитина впала в яму і тим, як вона захлинувся. Волонтери, які брали участь у пошуках дитини, розводять руками: для того, щоб ретельно оглянути яму необхідно було обладнання та техніка, яку мають МНСники.

"Перевіряючи цю яму, ми були впевнені, що якби Муса впав у воду, то його гумові шльопанці спливли б на поверхню води. Все це і ввело нас в оману. Коли хлопчика дістали, тапочки були на ньому", - розповів "Апострофу" місцевий житель Тимур, який брав участь у пошуках.

Мовчання Кремля

Тіло Муси Сулейманова поховали на наступний же день - опівдні 27 липня. Днем раніше президент України Володимир Зеленський, обговорюючи з російським лідером Володимиром Путіним ситуацію на Донбасі, попросив звільнити Руслана Сулейманова. Яка була відповідь російської сторони, в Офісі президента не уточнили.

Адвокати Руслана Сулейманова звернулися до керівництва ФСБ з проханням відпустити заарештованого для прощання з сином, але безрезультатно. Більше того, так звана "прокуратура" Криму за фактом зникнення дитини відкрила кримінальну справу за статтею "вбивство малолітнього".

У повідомленні російських силовиків говорилося про намір "дати оцінку діям батьків в частині належного виконання обов'язків щодо виховання малолітньої дитини". Кримськотатарські активісти розцінили це як намір звинуватити Ельзару Сулейманову в загибелі власного сина.

Читайте також